22. Oktobar 2010. 19:00

KONCERT

Diane WITTRY - dirigent

Trenutno je muzički direktor i dirigent Allentown simfonijskog orkestra i Norwalk simfonijskog orkestra, kao i umjetnički direktor Ridgewood simfonijskog orkestra. Tražena je kao gost dirigent na nacionalnoj i međunarodnoj razini te je dirigovala orkestrima u Italiji, Japanu, Rusiji, Slovačkoj i Ukrajini. Sarađivala je sa mnogim američki orkestrima među kojim se izdvajaju: Los Angeles filharmonija, San Diego simfonijski orkestar, Buffalo filharmonija, Simfonijski orkestar New Jersey, Houston simfonijski orkestar, Florida filharmonija, Simfonijski orkestar Santa Barbara. Njeni profesori i mentori su bili: Michael Tilson Thomas, Gustav Meier, Sir Peter Maxwell Davis, Daniel Lewis, Jorge Mester, a nedavno je radila s poznatim ruskim dirigentom Leonid Korchmarom iz Kirov Opere i finskim profesorom dirigovanja Jorma Panula.

Kao poštovani umjetnik i interpretator, Diane Wittry je također dala izrazito veliki doprinos za razvoj obimnog obrazovnog programa, te zagovarala promovisanje inovativnih programskih stilova za koncerte svih vrsta.
Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada: Newsweek magazin (1994), New York Times (2001), “Arts Ovation Award” grada Allentown, “Women of Excellence” Beaumont, "Helen M. Thompson" nagrada Američkog simfonijskog orkestra, „League“ za izvanredno umjetničko vodstvo i prestižnu nagradu “Fiorino Doro“ grada Vinci, Italija.

Njena knjiga "Beyond Baton" koju je objavio Oxford University Press bila je nominovana za Pulitzerovu nagradu 2007. godine.
Takođe, Diane Wittry održava godišnju radionicu i seminar za dirigovanje “Beyond the Baton Conducting Workshop and Seminar” sa Norwalk simfonijskim orkestrom, pružajući obuku umjetničkim direktorima i dirigentima iz svih krajeva.
 

Eugenia MOLINER – flauta

Muzičko obrazovanje započela je sa četrnaest godina na konzervatoriju Superior de Musica Joaquina Rodriga u Valenciji, a nastavila na konzervatoriju Rotterdam, gdje je diplomirala s najvišim ocjenama. Dok je studirala u Holandiji, pobijedila je na takmičenju za mlade muzičare „De Doelen“ u Rotterdamu (1996). Priznata je od strane časopisa Britanskog društva flautista kao „umjetnik najvišeg ranga“

Gostovala je u mnogim radio i televizijskim programima u Španiji, Nizozemskoj, Tajvanu i Americi. Takođe je nastupala sa pijanistom Rob Broek i New Opus triom širom Evrope i Amerike. Sarađivala je sa brojnim ansamblima i orkestrima u Evropi i Americi: Chicago simfonijski orkestar, Rotterdam filharmonija, Rotterdam barokni ansambl, Nacionalna filharmonija Holandije i mnogim drugim.

Kao članica "Cavatina Duo", zajedno sa gitaristom Denisom Azabagićem, nastupala je u koncertnim dvoranama i na festivalima širom Evrope, Amerike i Azije poput Ravinia festival (Chicago), Da Camera Society (Los Angeles), Mainly Mozart San Diego, National Performing Arts Center u Pekingu, Međunarodni festival za gitaru u Frechenu i mnogim drugim.

Za vrijeme svojih turneja često održava master časove u Španiji, Tajvanu, Bosni i Hercegovini, Portugalu, kao i širom Amerike. Njena diskografija uključuje četiri CD-a za čije izvedbe je dobila sjajne kritike od mnogih magazina poput American Record Guide, The British Flute Society Magazine, Fanfare i drugi.

Flautistica Moliner je članica Roosevelt Univerziteta u Chicagu.
U februaru 2010. godine „Cavatina duo“ izveo je premijerno koncert za gitaru i flautu, koji je američki kompozitor Alan Thomas posvetio upravo njima.

 
Denis AZABAGIĆ - gitara


Rođen je u Bosni i Hercegovini 1972. godine. Svirao je koncerte širom svijeta, održavajući ravnotežu između njegovih solo recitala, kamerne muzike sa Cavatina Duo i angažmana kao solista sa mnogim orkestrima.

Sa dvadeset godina postao je najmlađi pobjednik jednog od najprestižnijih međunarodnih takmičenja za gitaru "Jacinto e Inocencio Guerrero" u Madridu, Španija. Nakon što ga je čuo ugledni španski kompozitor Anton Garcia Abril, rekao je: "Siguran sam da će s vremenom postati jedan od najvećih gitarista svijeta."

U periodu od 1992. do 1999. godine osvojio je dvadeset četiri nagrade na međunarodnim takmičenjima, od kojih su jedanaest bile prve nagrade. Napisao je knjigu "Na takmičenima" koja se temelji na njegovom iskustvu tokom ovih godina. Snimio je devet CD-ova kao i dva DVD-a. Njegove snimke i nastupi su ocijenjeni pozitivno od strane muzičkih kritičara za njegov jedinstven pristup muzici i način komuniciranja sa publikom.

Nastupao je sa Chicago simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Tallahassee, Illinois simfonijskim orkestrom, Sacramento kamernim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Madrida i mnogim drugim orkestrima.

Njegov repertoar uključuje solo i orkestarsku muziku od doba baroka do danas. Takođe je aktivni član Cavatina Duo, čiji je kamerni muzički repertoar izrazito velik uključujući mnoga djela napisana isključivo za ovaj duo.

Njegova ljubav prema nastupima pred publikom proteže se ka težnji da svoje znanje podijeli sa drugima, te na svojim turnejama često održava master časove.
Trenutno predaje na Univerzitetu Roosevelt u Chicagu.
 Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

U školi

U školi

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.