08. Oktobar 2010. 20:00

KONCERT

Patrick STRUB – dirigent

Rođen je 1947. godine u muzičkoj porodici. Studirao je muzikologiju i psihologiju u Münchenu, a zatim violinu u Hamburgu i Rimu. Pohađao je časove dirigovanja kod Wilhelm Brückner-Rüggeberga u Hamburgu, a kasnije i kod Franco Ferrara u Sieni.
Od 1979. godine je umjetnički direktor Simfonijskog Christophorus orkestra u Stuttgart-u koga čine studenti svih fakulteta i profesionalni muzičari. Ovaj orkestar je pod vodstvom maestra Struba postao jedan od najvažnijih studentskih simfonijskih orkestara u južnoj Njemačkoj. Održali su veliki broj koncerata u Stuttgartu i imali turneje u mnogim zemljama kao što su Španija, Italija, Švicarska, Australija, Novi Zeland, Kina.

Osnivač je profesionalnog kamernog orkestra "Arcata Stuttgart". Do danas su održali preko 600 koncerata u Europi, na Bliskom istoku, Srednjoj Americi, Istočnoj Aziji i Australiji, učestvovali su na važnim nacionalnim i međunarodnim festivalima, te izdali brojne radijske snimke i CD-ove. Kao gost dirigent snimao je i nastupao sa Radijskim simfonijskim orkestrom Stuttgart, Kamernim orkestrom Stuttgart, Württemberg filharmonijom, Slovačkom filharmonijom, Cappella Istropolitana iz Bratislave i mnogim drugim. Bio je gost dirigent Simfonijskog orkestra Nürnberg, Radio orkestra u Krakovu, Kobe kamernog orkestra u Japanu, Nacionalnog radio i TV orkestra Peking, Queensland filharmonije u Australiji, državnog orkestra Opere u Genovi i kamernog orkestra "I Solisti di Napoli" u Napulju.

Od 2000. do 2003. godine bio je gost dirigent Nacionalne filharmonije Makedonije gdje je i nagrađen za svoje zasluge na polju muzičkih aktivnosti na Sveučilištu u Skoplju. Nacionalni kamerni orkestar i simfonijski orkestar Moldavije su ostvarili stalnu saradnji sa Patrickom Sturbom nagradivši ga pozicijom najznačajnijeg gostujućeg dirigenta u koncertnoj sezoni 2004/2005. Bio je umjestnički direktor i šef dirigent na Ljetnoj akademiji u Melbournu 1993/1994, te gost dirigent International Music Festivala u Banff , Kanada 1998. i 2000. godine.

Patrick Strub postavlja poseban naglasak na razvoj mladih umjetnika preuzimajući ulogu gostujućeg dirigenta u muzičkim školama, na univerzitetima, državnim muzičkim kampovima u zemlji, inostranstvu i šire.


 Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

U školi

U školi

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.