30. Septembar 2019. 19:00

Prestižni program Međunarodne kulturalne razmjene

Dva mlada američka muzičara odabrana su nakon nacionalne audicije za učešće u Međunarodnoj kulturalnoj razmjeni klasičnih muzičara sa Sarajevskom filharmonijom. Ovaj program, pod pokroviteljstvom Bosanskohercegovačke američke akademije umjetnosti i nauke (BHAAAS),  podržava talentovane mlade muzičare u desetomjesečnom programu boravka u Sarajevu i angažmanu u orkestru Sarajevske filharmonije.
Muzičari odabrani za koncertnu sezonu 2019/2020 su Beach Dwayne Anthony, viola iz New Yorka i Klause Nathaniel Stone, instrument horna iz Bostona. Ovi muzičari bit će dio orkestra na svim simfonijskim koncertima, te opernim i baletnim predstavama od septembra 2019. do jula 2020. godine.

Misija Bosanskohercegovačke američke akademije umjetnosti i nauka je jačanje veza između bosanskohercegovačkih i američkih naučnika, muzičara, umjetnika i profesionalaca u Sjevernoj Americi kroz izgradnju mostova saradnje između ove dvije zemalje. Akademija promoviše duh intelektualne raznolikosti i slobodne razmjene ideja u uvjerenju da je znanje dijeljenje bogatstva.

Umjetnički savjet orkestra Sarajevske filharmonije zajedno sa Eldinom Karaikovićem, direktorom projekta BHAAAS-ove kulturalne razmjene, provode ovaj Međunarodni program razmjene već devetu godinu za redom. Podnositelji zahtjeva poslali su kopije životopisa i nerevidiranih DVD-ova o njihovoj reprodukciji sa kratkim videozapisom o tome zašto žele učestvovati u programu.

Dwayne Anthony Beach, viola

Trenutno je laureat magisterija na Konzervatoriju u Brooklyn Collegeu. Diplomirao je na Muzičkom fakultetu Hunter College violu i drugu disciplinu iz talijanske lingvistike. Stipendist je stipendije Alda usavršavajući se u klasi profesora Masaoa Kawasakija na Brooklyn Collegeu.

Svirao je kao vođa viola u mnogim orkestrima od All-City Youth Orchestra (2007-8), Hunter Symphony (2009-11), "New York's hipest orchestra" (World Courier-Life), One World Symphony (2012-14), te Asian Cultural Symphony Orchestra.

Pored svoje ljubavi prema muzici Dwayne je također zaokupljen plesom i provodi najveći dio 2019. godine stvarajući originalne kompozicije povezivanjem pokreta sa zvukom. Sarađivao je s Yamini Kalluri, poznatim indijskim klasičnim plesačem, sa kojim je bio na turneji pod nazivom „East Meets West.“  Pored ovog projekta, Dwayne sarađuje sa savremenom plesnom grupom Sanslimites Dance, stvarajući djelo pod nazivom "The Trio" gdje zapravo istovremeno pleše i svira svoj instrument.


Klause Nathaniel Stone, horna

Rođen je i odrastao u Flagstaffu u Arizoni. Sa instrumentom horna se upoznaje u dobi od 10 godina. Šest godina kasnije Nate upisuje Interlochen Arts Academy kako bi završio srednjoškolsko obrazovanje. Diplomirao je na Univerzitetu u Bostonu u klasi profesora Erica Ruskea. Za vrijeme studija proveo je semestar i na Royal College of Music u Londonu.

Kao orkestarski muzičar, Nate svira četiri sezone kao član Boston Philharmonic Youth Orchestra pod vodstvom Benjamina Zandera, sudjelujući u tri međunarodne turneje, višestrukim CD izdanjima i drugim koncertima. Dobitnik je stipendije Orchestra of the Americas 2016. godine, sa kojim učestvuje na Nordic Baltic Legacy turneji. Posebno uživa u istraživanju novog repertoara, te je često dio novih muzičkih projekata i snimanja. Možemo ga čuti na Expanding Spaces CD-u koji je objavio Boston Univerzitet, te na numeri Trevora Kowalskog, Mountain Down.
 



Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

Mihnea Ignat

Mihnea Ignat

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.