16. Januar 2013. 10:00

Press konferencija

Povodom održavanja koncerta Sarajevske filharmonije kojim počinje obilježavanje 90 godina postojanja, u srijedu 16. januara 2013. godine sa početkom u 10 sati održat će se  Press konferencija u Bijelom salonu Narodnog pozorišta Sarajevo.

Na press konferenciji ćemo najaviti program i učesnike za predstojeći koncert, programe za 2013. godinu, kao i  promotivni spot Sarajevske filharmonije.

Uz moderatora press konferencije Elvis J. Kurtovića, na konferenciji će prisustvovati maestro Uroš Lajovic, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo gosp. Ivica Šarić, direktorica Sarajevske filharmonije gđa. Samra Gulamović i prof. Bojan Hadžihalilović.

Sa velikom radošću očekujemo predstavnike svih medija.

 

Petak 18. Januara 2013. u 20:00

Narodno pozorište Sarajevo

S. Rachmaninoff: Koncert za klavir i orkestar no. 2, op. 18, c-mol
A. Dvořák: Simfonija  no. 9, op. 95, e-mol „Iz Novog svijeta“

UROŠ LAJOVIC Dirigent, Slovenija
PETER LAUL Klavir, Rusija

 

UROŠ LAJOVIC, dirigent

Uroš Lajovic rođen je u Ljubljani 1944. godine. Diplomirao je komponovanje (1967.) i dirigovanje (1969.) na Glazbenoj akademiji u Ljubljani, a magistrirao na Glazbenoj akademiji u Beču, gdje je studirao u klasi profesora Hansa Swarowskog (1971.). Uroš je također učestvovao u nastavi na Mozarteumu u Salzburgu, gjde je studirao skupa s Brunom Madernom.

Radio je kao asistent dirigenta (1972 – 1978), a poslije i kao glavni dirigent (1978 – 1991) slovenskog Filharmonijskog orkestra, zatim kao glavni dirigent zagrebačkog Filharmonijskog orkestra (1979 – 1981), bio je osnivač i dirigent kamernog orkestra “Slovenicum” u Ljubljani (1989 – 2001), te glavni dirigent beogradskog Filharmonijskog orkestra (2001 – 2006). 

Kao gostujući dirigent, Lajovic je dirigovao orkestrima poput: minhenskog Filharmonijskog orkestra, bečkog Simfonijskog orkestra, Orkestra Radio Leipzig, Orkestra Mozarteum u Salzburgu, Državnog orkestra u Moskvi, praške Filharmonije, Državnog orkestra u Belgiji, Filharmonijskog orkestra u Seulu, te brojnim svjetski poznatim orkestrima. 

Lajovic je dobitnik brojnih nagrada, uključujući nagradu bečke Glazbene akademije (1971.) i drugu nagradu “Premio Guido Cantelli” u kazalištu Scala u Milanu. Maestro Lajovic od 1991. godine predaje dirigovanje na Visokoj glazbenoj školi u Beču.  

 

PETER LAUL, klavir

Peter Laul rođen je u porodici muzičara u St. Petersburgu, u Rusiji, a obrazovanje je stekao na Konzervatoriju St. Petersburg gdje je bio u klasi prof. Alexandera Sandlera, gdje nakon studija postaje profesor. Osvojio je treću nagradu i specijalnu nagradu za najbolju izvedbu Bacha na Međunarodnom takmičenju pijanista u Bremenu 1995. godine, a 1997. godine na istom takmičenju osvojio je prvu nagradu i specijalnu nagradu, ovaj put za najbolju izvedbu Šubertove sonate. Godine 2000. osvojio je i prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju pijanista Scriabin u Moskvi, a 2003. godine Ministarstvo kulture Ruske Federacije nagradilo ga je počasnom medaljom “Za umjetnička ostvarenja”.

Nastupao je kao solista sa Filharmonijom St. Petersburg, orkestrom Teatra Marinski, Moskovskim Simfonijskim orkestrom, Državnim kapela orkestrom u Moskvi, kao i sa drugim ruskim orkestrima. Sarađivao je sa dirigentima poput Maxima Shostakovicha, Valery Gergieva, Vassilya Sinaiskog, Eria Klasa, Jean-Claude Casadesusa, Nikolaia Znaidera i Nikolaia Alekseeva i drugim. Nastupao je sa Filharmonijom Nordwestdeutsche, Südwestdeutsche Rundfunk, Dessau, Bremerhaven, te Orkestrom pozorišta u Oldenburgu (Njemačka), Državnim simfonijskim orkestrom Brazila, Državnom simfonijom Estonije, te sa Kamernim orkestrom Talin (Estonija) i “Les Siècles” (Francuska) pod dirigentskom palicom François-Xavier Rotha.

Peter Laul je snimao muziku za Harmonia Mundi, Aeon, Onyx, Naxos, Marquis Classics, Querstand, Integral Classics, King Records, Northern Flowers, te brojne TV i radio stanice u Rusiji i inostranstvu.   

 Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

Maestro Hakan Sensoy

Maestro Hakan Sensoy

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.