24. Septembar 2021. 20:00

Koncert 24.09.2021.

Petak, 24. septembar 2021. u 20 sati
Dom Oružanih snaga BiH
KONCERT
 
L. van Beethoven: Coriolan uvertira op. 62
C. M. von Weber: Koncert za klarinet i orkestar br. 2, Es-dur, op. 74
L. van Beethoven: Simfonija br. 7, A-dur, op. 92
 
TIMUR MURATOVIĆ, klarinet
 
 

Rođen je 1996. godine u Sarajevu. Osnovnu muzičku i baletsku školu "Novo Sarajevo" završava u klasi prof. Afrodite Obućine, te upisuje Srednju muzičku školu Sarajevo u klasi prof. Adnana Cice. Po završetku srednjoškoskog obrazovanja upisuje Muzičku akademiju Univerziteta u Sarajevu u klasi profesora Vedrana Tuce, te nakon završene prve godine školovanje nastavlja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Ognjena Popovića gdje završava osnovne i master studije. Kao apsolvent master studija, u okviru ERASMUS+ projekta, usavršavao se na Akademiji umjetnosti Banja Luka u klasi prof. Nikole Srdića. Učestvovao je na raznim seminarima i muzičkim kampovima po Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Pohađao je veliki broj master časova klarinetista kao što su: Daniel i Andreas Ottensamer, Wenzel Fuchs, Rodrigo Noche, Matthias Müller, Andei Maevski, Davor Reba, Andrej Zupan, itd. Završio orkestarsku akademiju Beogradske Filharmonije Filhademija.

Osvajao je mnoge nagrade na takmičenjima od kojih se, iz solo izvođenja, izdvajaju prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko 2020. i druga nagrada na Internacionalnom takmičenju Ohridski Biseri 2021., prva nagrada na Međunarodnom takmičenju kamerne muzike Olivera Đurđević 2019. iz kamerne muzike te prva nagrada na takmičenju Klaribanat 2018 iz čitanja s lista.

Svirao je u raznim orkestrima poput Beogradske filharmonije, Sarajevske filharmonije, Mladih Beogradskih Simfoničara, Simfonijskog orkestra Fakulteta muzičke umetnosti 

Kao solista nastupa u više navrata sa Gudačkim orkestrom Muzičke akademije u Sarajevu i orkestrom Mladi Beogradski Simfoničari, kratko je bio član RKUD “Proleter” Sarajevo ispred čijeg narodnog orkestra je također nastupao kao solista.

Kao predstavnik svih duvačkih klasa kamerne muzike FMU Beograd učestvovao je u projektima Simfonijskog Orkestra FMU, kao i na godišnjem revijalnom koncertu klasa kamerne muzike FMU Beograd u sali Beogradske Filharmonije. 

Koncertirao je u Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Bosni i Hercegovini, a kao najznačajniji koncerti se izdvajaju: koncert povodom obilježavanja Mađarske revolucije sa pijanistom Ivanom Perkovićem u  Bošnjačkom institutu Sarajevo (2019), koncert sa pijanisticom Elenom Šever u Kulturnom centru Beograda (2020), te koncert i live stream “In remenbrance of Kristallnacht” u Jevrejskoj opštini Sarajevo (2020).

 
ALEK ISAKOVIĆ, dirigent
 

 

Alek Isaković (1998) je student II ciklusa studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu na Odsjeku za dirigovanje, u klasi red. prof. mr. art. Jasenke Ostojić. Prvi ciklus studija na Odsjeku za dirigovanje, smjer Orkestarsko dirigovanje je pohođao u klasama red. prof. Ognjena Bomoštara, a zatim doc. mr. Daria Vučića, te završio sa najvišom ocjenom i dobio priznanje Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu kao jedan od najboljih studenata na prvom ciklusu studija. Pored studija, obnašao je funkciju studenta-demonstratora na Odsjeku za dirigovanje. Kao dirigent nastupao je sa Sarajevskom filharmonijom, Horom i Orkestrom Muzičke akademije u Sarajevu, Sarajevskim kamernim omladinskim orkestrom te Mešanim pevskim zborom Camerata Slovenica.

Tokom školovanja učestvovao je na brojnim takmičenjima, od kojih izdvaja Međunarodno takmičenje dirigenata Lányi 2021. gdje je bio jedan od finalista takmičenja, zatim takmičenja učenika i studenata muzike FBiH na kojima je osvojio 6 nagrada. Učestvovao je i u brojnim projektima, poput opere Hasanaginica sa kojom je učestvovao na Danima bh. Kulture u Austriji (Vels), te Danima bh. Kulture u Turskoj (Istanbul), kao i na festivalu Bihaćko ljeto, Novogodišnjim koncertima pod pokroviteljstvom grada Sarajeva (2017-2019), svečanoj ceremoniji otvaranja Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF), kao i ponovnom otvorenju sarajevske Vijećnice 2014. godine. Bio je stalni učesnik kulturne manifestacije Didakovi dani kao član orkestra (2012-2014) te kao solist (2015). Učestvovao je na masterclassu maestra Uroša Lajovica 2015. godine u Sarajevu te maestra Pascala Rophea u oktobru 2020. godine u Zagrebu, kao i mnogim seminarima poput Seminara za voditelje crkvenih zborova na Franjevačkoj teologiji Sarajevo, Webinar in music composition, orchestration and music appreciation u organizaciji Sarajevske filharmonije i Edina Zonića, From roots to revolution in music education u organizaciji Muzičke akademije u Sarajevu i Geralda Wirtha, umjetničkog direktora Hora bečkih dječaka. Bio je učesnik konferencija poput Loudoun International Youth Leadership Summit u Washington D.C. Također, bio je organizator i predavač na Prvom međunarodnom seminaru za slovenačke horove i voditelje slovenačkih horova, koji se održao u novembru 2020. godine u Neumu.

Od marta 2019. godine angažovan je kao dirigent i umjetnički direktor mješovitog hora Camerata Slovenica pri Slovenskom društvu Cankar u Sarajevu sa kojim također niže zapažene nastupe i priznanja po BiH i Sloveniji, od kojih su najznačajniji nastup na 50. Taboru slovenskih pevskih zborov u Šentvidu pri Stični (Slovenija), nastup na Međunarodnom susretu slovenačkih zborova u septembru 2019., nastup povodom Dana državnosti Republike Slovenije u Parlamentarnoj skupštini BiH u junu 2020. te osvojene zlatne medalje na 19. i 20. izdanju Horskog festivala „Majske muzičke svečanosti“ Bijeljina u kategoriji Mješoviti kamerni horovi.

 Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

Novogodišnji koncert Sarajevske filharmonije 2011.

Novogodišnji koncert Sarajevske filharmonije 2011.

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.