31. Decembar 2019. 19:30

Novogodišnji koncert

Narodno pozorište Sarajevo

ANTONIO SERRANO Usna harmonika, Španija
ALAN BJELINSKI Dirigent, Hrvatska

Program

G. Rossini, P. I. Čajkovski, D. Šostaković, J. Strauss, G. Gershwin, A. Piazzolla

18:45   -   Piće dobrodošlice uz muziku Kamernog orkestra Sarajevske filharmonije
19:30   -   Koncert
            -   u pauzi koncerta koktel uz muziku Duvačkog kvinteta Sarajevske filharmonije

Cijene karata

  • Balkon 80 KM
  • Parter 90 KM
  • Lože 100 KM

Online rezervaciju ulaznica možete izvršiti putem e-maila boxoffice.nps@gmail.com

Blagajna

Narodno pozorište Sarajevo
Radno vrijeme

Ponedjeljak - Subota
09:00-11:30 i 15:30-19:30

Informacije i rezervacije

reservation@saph.ba
033 22 16 82
033 66 65 19
033 55 00 71

 

ALAN BJELINSKI dirigent

Diplomirao je dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Igora Gjadrova, a poslije i maestra Pavla Dešpalja kod kojeg je završio i poslijediplomski studij. Nastavio je usavršavanje kao stipendist fonda Lovro i Lilly Matačić na Mozarteumu u Salzburgu, u klasi prof. Michaela Gielena.

Još kao dječak održavao je pijanističke nastupe sa Zagrebačkom filharmonijom s kojom je saradnju nastavio do danas. Dirigovao je gotovo svim simfonijskim i opernim orkestrima Hrvatske, te mnogim inostranim orkestrima od kojih se izdvajaju Simfonijski orkestar BYU iz SAD-a, Udinski filharmonijski orkestar, Beogradska filharmonija, Slovenska filharmonija, Crnogorski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar RTS, Slovenija itd. Odrastajući uz roditelje, istaknute hrvatske muzičare, od malena okružen muzikom, dio je svoje profesionalne karijere posvetio i zagrebačkim dječjim horovima i vokalnim ansamblima, učestvujući u kreiranju i organizaciji edukacijskih programa za muzičku mladež.

Kao dirigent, čiji repertoar uključuje veoma raznovrsne stilove, sarađuje sa najistaknutijim interpretatorima hrvatske operne scene i orkestrima na festivalima klasične i zabavne muzike. Također, gotovo svake godine, diriguje izvedbama djela svojega oca Brune Bjelinskog, jednog od najplodnijih hrvatskih kompozitora.

Komponovao je muziku za predstave u različitim hrvatskim pozorištima, za balet Žurba duše u izvedbi Zagrebačkoga plesnog ansambla, dramske predstave Daleka zemlja, Igra u dvoje..., te muziku za film Transatlantic Mladena Jurana koji je osvojio četiri Zlatne arene i bio hrvatski kandidat za Oscara. Dobitnik je nagrade hrvatskog glumišta 2003. godine za dirigovanje baletnom predstavom Mačak u čizmama, Brune Bjelinskog, te Zlatne arene 2010. godine za muziku u filmu Neka ostane među nama, Rajka Grlića.

Godine 1990., osnovao je gudački kamerni orkestar Windstrings s kojim je u deset godina djelovanja ostvario više od 400 koncerata u zemlji i inostranstvu. Od 1991. do 1994. godine bio je stalni dirigent simfonijskog orkestra HRT-a, nakon čega djeluje kao samostalni umjetnik.

 

ANTONIO SERRANO

ANTONIO SERRANO, španski virtuoz na usnoj harmonici koji je svoje muzičko obrazovanje stekao radom sa čuvenim Larryjem Adlerom. Njegove impresivne tehničke sposobnosti na hromatskoj usnoj harmonici omogućile su mu istraživanje različitih stilova od klasične muzike i jazza do tanga i flamenka. Pažnju šire javnosti stekao je kao trinaestogodišnjak koncertom u Parizu u duetu sa Larryjem Adlerom, s kojim je od tada zabilježio mnogobrojne nastupe. Istraživanje različitih muzičkih stilova u Španiji donijelo mu je titulu jednog od najvažnijih i najtraženijih improvizatora svoje generacije, a njegova umjetnička svestranost zabilježena je na više nosača zvuka.

Sve veća popularnost omogućila mu je saradnju i sa jednim od najznačajnijih španskih muzičara, čuvenim flamenko gitaristom Paco de Luciom. Tokom svoje dosadašnje karijere uspješno je sarađivao i sa umjetnicima kao što su Toots Thielemans, Wynton Marsalis, Jerry Gonzalez, Chano Dominguez, Lou Bennett, Jorge Pardo, Vicente Amigo i dr.

Nastupao je sa simfonijskim orkestrima u Venezueli (Simon Bolivar), Belgiji, Njemačkoj i Turskoj izvodeći koncerte za usnu harmoniku iz pera H. Villa-Lobosa, Malcolma Arnolda, te aranžmane Enescua, Gershwina, Piazzolle i mnogih drugih. Kao studijski muzičar sarađivao je sa nekim od najznačajnijih pop i rock muzičara u Španiji, te snimao muziku za filmove Pedra Almodovara. Njegova diskografska zbirka broji čak 12 vlastitih nosača zvuka.Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

Željko Lučić

Željko Lučić

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.