15. Novembar 2019. 20:00

Koncert

Narodno pozorište Sarajevo

P. I. Čajkovski: Simfonija br. 1, g-mol, op. 13 "Winter dreams"
S. Barber: Adagio za gudače
N. J. Živković: Koncert br. 2, op. 25 za marimbu i orkestar

SAMRA GULAMOVIĆ Dirigent
NEBOJŠA JOVAN ŽIVKOVIĆ Marimba

 

NEBOJŠA JOVAN ŽIVKOVIĆ

Hvaljen od strane kritičara kao jedan od najatraktivnijih, jedinstvenih i izražajnih umjetnika današnjice na polju udaraljki i marimbe,  Nebojša Jovan Živković je značajno uticao na međunarodnu scenu tokom posljednja dva desetljeća i to kao iznimni kompozitor i kao virtuozni izvođač.
Porijeklom iz Srbije, Živković je magistrirao kompoziciju, teoriju muzike i udaraljke u Mannheimu i Stuttgartu u Njemačkoj, gdje boravi od 1980. godine. Mnogo putuje širom Evrope, a često nastupa i u SAD-u, Japanu, Tajvanu, Koreji, Latinskoj Americi, Rusiji i skandinavskim zemljama. Održavao je koncerte  u mnogim prestižnim koncertnim salama poput “Konzerthaus”, National Recital Hall Taipei, Munich’s Herkulessaal, St. Petersburg’s Eremitage Theatre, Stockholm’s Nybrokajen.

Kao solista, uglavnom s vlastitim koncertima za marimbu i udaraljke, nastupao je sa mnogobrojnim orkestrima među kojima se izdvajaju Minhenski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Radio Hannovera, Bielefeld filharmonija, Beogradska filharmonija, Državni orkestar Soluna, Orkestar festivala Osaka, Nacionalni simfonijski orkestar Kostarika, Slovenska filharmonija, Budimpeštanska filharmonija, Sankt Peterburška filharmonija itd…

Kao kompozitor, Nebojša Živković je danas jedan od svjetski najizvođenijih kompozitora muzike za udaraljke. Njegova djela za marimbu i udaraljke postavila su nove standarde izvedbe, a njegovi zadivljujući i energični nastupi uticali su na generacije marimbista. Mnoge Živkovićeve kompozicije, poput Ilijaš, Ultimatum1, Trio per uno, postale su standardom savremenog repertoara za udaraljke u cijelom svijetu. Također, njegova simfonijska djela izvode orkestri širom svijeta poput Nacionalnog simfonijskog orkestra u Washingtonu, BBC Concert Orchestra iz Londona, Orchestra di Santa Cecilia iz Rima, te Hiroshima Symphony Orchestra. Njegov kreativni učinak zabilježen je na šest CD-ova, a više desetaka CD-ova uključuju njegove kompozicije drugih izvođača.

Marimba koju posjeduje Živković je "Stradivari" među marimbama, jedinstven instrument koji je YAMAHA izradila u Japanu, posebno za njega.
Profesor je udaraljki na Konzervatoriju u Beču, kao i na Sveučilištu u Novom Sadu.
 Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

Večer mjuzikla

Večer mjuzikla

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.