06. Mart 2020. 20:00

Koncert

Narodno pozorište Sarajevo

L. van Beethoven: Simfonija br. 6, F-dur, op. 68 "Pastoralna"
P.I. Čajkovski: Koncert za klavir i orkestar br. 1, b-mol, op. 23

VADIM RUDENKO - klavir, Rusija
UROŠ LAJOVIC - dirigent, Slovenija

 

UROŠ LAJOVIC – dirigent

Rođen je u Ljublјani. Studirao je kompoziciju i dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Ljublјani gde je i diplomirao na oba odsjeka. Za izuzetna ostvarenja u obje oblasti, 1968. i 1969. godine je dobio studentsku Prešernovu nagradu. Usavršavao se na Visokoj školi za muziku i scenske umjetnosti u Beču, u klasi prof. Hansa Svarovskog, gde je diplomirao sa počastima 1971. godine, te dobio Završnu nagradu (Abgangspreis). Učestvovao je na Salzburškoj ljetnjoj akademiji gde je usavršavao dirigovanje u klasi prof. Brune Maderne.
U periodu od 1972. do 1991. godine radio je u Slovenačkoj filharmoniji, prvo kao asistent dirigenta, a zatim kao stalni dirigent. Paralelno je vodio Kamerni orkestar RTV Slovenije i bio šef-dirigent Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije.

U period od 2001. do 2005. godine bio je angažovan kao šef-dirigent Beogradske filharmonije, a 2009. godine postaje umjetnički savjetnik i stalni gostujući dirigent Zagrebačke filharmonije. Počev od jeseni 2015. godine Lajovic radi kao šef-dirigent Slovenačke filharmonije i stalni gostujući dirigent Sofijske filharmonije i Simfonijskog orkestra iz Šenžena (Kina).

Od 1989. godine bio je angažovan kao profesor dirigovanja na Visokoj školi za muziku i scenske umjetnosti u Beču, gdje i ostaje do 2012. godine. U njegovoj klasi studiralo je oko 300 studenata iz 58 zemalјa. Radio je kao stalni profesor dirigovanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te održao mnoge majstorske kurseve u Stokholmu, Vilјnusu, Konstanci, Šangaju, Hong Kongu i Dubrovniku. Pored rada u matičnim institucijama, nastupao je širom Evrope, dirigovao je u SAD, Kolumbiji (Bogota), Južnoj Koreji (Seul), Tajvanu (Tajpej), Hong Kongu, Kini (Šenžen) i Japanu (Tokio, Hirošima). Tokom četrdesetogodišnje karijere održao je više od 1400 koncerata, dirigovao sa više od 90 različitih simfonijskih orkestara i ansambala i sarađivao sa preko 900 solista.

Uroš Lajovic je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, a posljednja je Austrijski krst časti za nauku i umjetnost, koji mu je dodijelilo austrijsko Savezno ministarstvo prosvjete, umjetnosti i kulture u novembru 2013. godine.

 

VADIM RUDENKO – klavir

Rođen je u Krasnodaru, Rusija. Veoma rano počinje svirati klavir, te je već kao sedmogodišnjak održao svoj prvi koncert. Od 1975. godine bio je učenik Centralne muzičke škole u Moskvi, a već 1982. postaje laureat Međunarodnog takmičenja Concertino Prague.

Njegovi učitelji klavira u tom periodu bili su Anna Artobolevskaja, Vadim Sukanov i Dmitrij Baškirov.
Studij na Moskovskom konzervatoriju počinje 1989. godine u klasi profesora Sergeja Dorenskog, gdje diplomira 1994., a magistrira 1996. godine. U tom periodu ovaj mladi pijanista postaje laureatom i pobjednikom nekoliko takmičenja: Queen Elisabeth International Piano Competition (Belgija), Paloma OShea Piano Competition (Španija), International G.B. Viotti Competition (Italija). Dva puta je osvajao nagrade na čuvenom P. Tchaikovsky International Piano Competition (3. Nagradu 1994. i 2. nagradu 1998. godine). Od tada počinje intenzivno razdoblje koncerata i koncertnih turneja širom Rusije i svijeta. Vadim Rudenko nastupao je sa mnogim istaknutim svjetskim orkestrima, te sarađivao sa brojnim istaknutim umjetnicima.
Vadim Rudenko redovno održava koncerte širom Evrope, SAD-a, Kanade, Južne Amerike i Azije nastupajuću u slavnim koncertnim dvoranama poput Tonhalle (Zürich), Auditoria Nacionale (Madrid),  Osaka Simphony Hall (Osaka), Palais des Beaux Arts (Brisel), Concertgebouw (Amsterdam), Velika dvorana Moskovskog konzervatorija, Mozarteum (Salzburg), Velika dvorana St. Peterburške filharmonije, Salle Gaveau (Pariz), Velika dvorana Berlinske filharmonije itd.

Snimio je više nosača zvuka kao solista, te kao član kamernih ansambala za diskografske kuće “Meldoc” (Japan), “Pavanrevords”(Belgija) i dr. Od 1995. godine redovno nastupa u duetu sa čuvenim pijanistom Nikolajem Luganskim. Pored koncerata, Rudenko je aktivan i kao pedagog kroz brojne radionice za mlade pijaniste u Evropi, Brazilu, Japanu, Ukrajini, Rusiji i Južnoj Koreji, te je redovan član žirija međunarodnih pijanističkih takmičenja.
Kritika ga, zbog interpretacije, naziva jednim od posljednjih pijanista ere romantike (Le Figaro).
 

 Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

Gianluca Marciano

Gianluca Marciano

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.