30. April 2019. 20:00

Ramazanski koncert

Narodno pozorište Sarajevo

W.A.Mozart: Uvertira Otmica iz Saraja
O. Balcı: Koncert za violinu i orkestar br.1, D-dur
A. Borodin: Polovjecki plesovi iz opere Knez Igor
O. Balcı: Düşten Gerçeğe 
 
CIHAT AŞKIN Violina, Turska
OĞUZHAN BALCI Dirigent, Turska
 

OĞUZHAN BALCI, dirigent

Rođen je 1977. godine u Istanbulu. Muziku je počeo učiti kod prof. Cenan Akina u dječijem horu TRT-a kada je imao šest godina. Upisao je Državni muzički konzervatorij 1988. godine i počeo studirati violinu kod prof. Ayhana Turana. Također pohađa i odsjek za kompoziciju na istom univerzitetu od 1994. godine, te analizu turske muzike, harmoniju i kontrapunkt, turske muzičke forme i klavir. Diplomira na istom univerzitetu s počastima 1999. godine.

Postdiplomske studije nastavlja na MIAM-u (Centar za naprednu muziku) 2000. godine, usavršavajući kompoziciju i teoriju muzike kod profesora Kamuran Incea, Davida Osbonanda i Pietera Snappera. Postdiplomski studij završava na Univerzitetu Halic u Istanbulu.

Njegove kompozicije i aranžmane izvodili su Predsjednički državni simfonijski orkestar, ITU kamerni orkestar, Istanbulski orkestar, Istanbulski kamerni orkestar, Istanbulski simfonijski orkestar CRR, Filharmonijski orkestar Tekfen, Filharmonijski orkestar Tirana, Kamerni orkestar Bakirkoy, Državni simfonijski orkestar u Izmiru, Državni simfonijski orkestar u Cukurovu, Općinski simfonijski orkestar Eskisehir, Opera i balet u Mersinu. U junu 2006. godine, u solo izvedbi violiniste Hakana Şensoya, premijerno je izvedena njegova kompozicija pod nazivom “Varijacije na temu Aaladdina Sensoya“ u Carnegie Hall-u.

Predaje kompoziciju na Državnom muzičkom konzervatoriju od 2000. godine.
Osnivač je Istanbul orkestra i njegov stalni dirigent.
 

CIHAT AŞKIN, violina

Rođen je u Istanbulu. Sa jedanaest godina počinje sa časovima klavira kod prof. Ayhan Turana na državnom Turskom muzičkom konzervatoriju Tehničkog univerziteta u Istanbulu gdje je i diplomirao 1989. godine. Školovanje je nastavio u Londonu na Royal College of Music.

Sa nepunih dvanaest godina izveo je svoj prvi recital i prije petnaeste godine svirao sva Paganinijeva djela. Nakon solističkog koncerta 1983. godine pozvan je od strane državnog simfonijskog orkestra Istanbul, da izvede Koncert za violinu i orkestar P. I. Čajkovskog. Od tada Cihat Aşkin je postao istaknuta ličnost u muzičkom životu i redovno nastupa solistički sa svim velikim orkestrima Turske.

Gostovao je širom zemlje i inostranstva, u Evropi, Aziji, Africi i SAD-u. Među njegovim brojnim priznanjima mogu se izdvojiti nagrada društva Istanbulske filharmonije, nagrada za najboljeg Bartók interpretatora u 1987. godini na Međunarodnom takmičenju violina „Yehudi Menuhin“, izvanredna nagrada u Londonu 1990. „Merit Prize“ na Carl Flesch Međunarodnom takmičenju violina, nagrada u Italiji 2002. godine.

Osnivač je i direktor Kamernog orkestra u Istanbulu, kao i obrazovnog projekta pod nazivom CAKA „Cihat Aşkin i njegovi mladi prijatelji ", koji radi na obrazovanju mladih i učenju violine u svim dijelovima Turske. Profesor je na Državnom muzičkom konzervatoriju u Istambulu.

Na koncertima nastupa s violinom Jean Baptiste Vuillaume (1846.) i Joseph Gagliano (1796.)
 

 Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

Peter Laul

Peter Laul

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.