07. Mart 2019. 20:00

Koncert

Narodno pozorište Sarajevo

P: I. Čajkovski: Uvertira-fantazija Romeo i Julija
P. I. Čajkovski: Uvertira-fantazija Hamlet op. 67
J. Sibelius: Koncert za violinu i orkestar d-mol, op. 47

ALEKSANDAR MARKOVIĆ Dirigent, Beograd
LUKA LJUBAS Violina, Beč
 

ALEKSANDAR MARKOVIĆ - dirigent

Aleksandar Marković se etablirao kao karizmatičan i inspirativan simfonijski i operni dirigent koji iza sebe ima veoma uspješne mandate kao Šef dirigent Tiroler Landestheater & Orchester u Innsbrucku, Muzički direktor i glavni dirigent Brno filharmonijskog orkestra, te Muzički direktor Opere North u Engleskoj.
Rođen je u Beogradu.  Diplomirao je na Odsjeku za dirigiranje Univerziteta za muzičke i scenske umjetnosti u Beču u klasi profesora Leopolda Hagera. Također je pohađao majstorske kurseve na Accademia Musicale Chigiana u Sieni, gdje mu je dodijeljena Diploma d'onore. Stipendista je Fondacije Herbert von Karajan iz Berlina, te dobitnik prve nagrade na 7. “Gregorz Fitelberg” Internacionalnom takmičenju za dirigente u Poljskoj, Katowice.
Ima opsežan raspon simfonijskog i opernog repertoara, od klasičnih i romantičnih do savremenih stilova. Njegovo veliko interesovanje za muziku XX vijeka, kao i avangardnu muziku, rezultiralo je izvedbama djela poput Hartmanna, Schiskea, Istvana, Rozsa, Ligetia, Lutoslawskia, Glassa, D’Asea, Pintschera, Larchera, Tüüra, Yusupova i Salonena.

Kao Muzički direktor Opere North, dirigovao je Janacekovu Jenufu i Straussovu Der Rosenkavalier, kao i nekoliko koncerata s Opera North orkestrom uz repertoar od Mozarta do Schumanna, Wagnera i Straussa. Kao Glavni dirigent Tiroler Landestheater orkestra u Innsbrucku, predvodio je veoma cijenjene produkcije Salome, Der fliegende Holländer, Madama Butterfly, Tosca, Cavalleria Rusticana, I Pagliacci, Le nozze di Figaro, Romeo et Juliette, Traviata, Nabucco, Norma i Labudovo jezero, te druge inovativne simfonijske programe. Također, u Narodnom pozorištu u Beogradu, predvodio je novu produkciju Moć sudbine, te gostovao u Narodnom pozorište Prag i Landestheateru u Salzburgu. Proslavio je 2013. godinu Wagnera s novom produkcijom Der fliegende Holländer u Slovenskom narodnom kazalištu Ljubljana i koncertnom izvedbom Rienzi sa Minhenskom filharmonijom u Gasteigu.
Za vrijeme svog boravka sa Filharmonijom Brno, u okviru njihove godišnje sezone, predvodio je ovaj orkestar u Vienna Konzerthausu, Grosses Festspielhaus Salzburg, the Palace of Arts Budapest, Brucknerhaus Linz, the Queen Elisabeth Hall Antwerp, Reduta Hall Bratislava, European Weeks festival Passau, te na turneji u Japanu. U jesen 2014. godine izveli su program posvećen Wagneru u Stefaniensaal u Grazu povodom proslave 200. godišnjice od otvaranja Musikverein für Steiermark.

Sarađivao je sa mnogim orkestrima poput: Kraljevski filharmonijski orkestar Liverpoola, Simfonijski orkestar Birminghama, RTE simfonijski orkestar Irske, Nacionalni orkestar Belgije, München radio orkestar, Simfonijski orkestar Odense, Bournemouth simfonijski orkestar, BBC škotski simfonijski orkestar, Malmö simfonijski orkestar, Qatar filharmonija, Beethoven orkestar Bonn, HRT i Prag radio simfonijski orkestri, Slovenačka filharmonija i Slovačka filharmonija. Uspješno je debitirao sa Wuppertal opernim i simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom Lausanne, Simfonijskim orkestrom Teatro Verdi Trieste, Bremen filharmonijom, Lübeck filharmonijom i Mannheim kamernim orkestrom.

Drugi gostujući nastupi uključuju Simfonijski orkestar radiotelevizije Španije, Bečki simfonijski orkestar, Dresden filharmonija, Stuttgart filharmonija, Staatskapelle Halle, Prag simfonijski orkestar, Konzerthausorchester Berlin, DSO Berlin, Mozarteum orkestar Salzburg, Kamerni orkestar Beč, Janacek filharmonija Ostrava, Nacionalni simfonijski orkestar Litvanije, Simfonijski orkestar St. Gallena, Državni orkestar Braunschweig, Beogradska filharmonija, Zagrebačka filharmonija i Kremerata Baltica.

LUKA LJUBAS - violina

Zbog svoje zrelosti u muziciranju, lakoćom kojom svira i svojim posebnim tonom  Luka Ljubas se ubraja u jednog od najtalentovanijih  muzičara svoje generacije. Prvi puta značajnije je privukao širu muzičku pažnju nakon što je osvojio prvu nagradu na Internacionalnom violinističkom takmičenju "Vaclav Huml", kao prvi Hrvat u 40-godišnjoj istoriji kome je to pošlo za rukom, istovremeno osvojivši i sve posebne nagrade!
Rođen je 1996. godine u Beču, u bosansko/hrvatsko-japanskoj porodici muzičara. U dobi od 4 godine od svoje majke dobiva prvu muzičku poduku, a nakon toga i na muzičkoj školi Margareten u Beču u klasi prof Arkadija Vinokourova. Godine 2006. počinje studij na Koruškom državnom konzervatoriju u klasi prof Brian Finlaysona. Od 2012. godine Luka pohađa muzički univerzitet u Beču u klasi prof. Gerharda Schulza. Tokom svoje karijere nastupao je u Austriji, najčešće u bečkom Konzerthausu i Musikvereinu, a i na brojnim međunarodnim pozornicama kao npr.u Armeniji, Sloveniji, Italiji, Japanu i Hrvatskoj. Svirao je kao solist sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zagrebačkim solistima, Bečkim kamernim orkestrom, Koruškim simfonijskim orkestrom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Bečkim Mozart orkestrom, Artsakh simfonijskim orkestrom, Schoenbrunn Palace orkestar, Academia Ars Musicae, Orchestrom, koruškim Novim kamernim orkestrom i kamernim orkestrom Krems. Sarađivao je sa mnogim poznatim dirigentima, kao što su Kevin John Edusei, Eduard Strausser, Uroš Lajovic, Moritz Gnann, Tonči Bilić, Alexander Soddy, Guido Mancusi, Christian Schulz, Johannes Wildner, Noorman Widjaja, Aleksej Kornienko, Taejung Lee, Marta Gardolinska, Christian Birnbaum i još mnogi drugi.

Dobitnik je brojnih nagrada, uključujući i nekoliko prvih i specijalnih nagrada. Neke od njih su: Prva nagrada na takmičenju „Prima la Musica”, prva nagrada na 10. Međunarodnom takmičenju u Padovi 2013. godine, posebno priznanje Koruškog Konzervatorija u Klagenfurtu, kao i posebna nagrada Univerziteta za muziku i primjenjene umjetnosti u Beču. Dobitnik je, 2017 godine, nagrade "Ivo Vuljević -Mladi glazbenik godine” od HGM (Hrvatske glazbene mladeži). Isto tako dobitnik je i nagrade Zagrebačke filharmonije za najboljeg mladog glazbenika u 2017. godini.

Muzičke impulse kontinuirano prikuplja na čuvenim majstorskim kursevima kod: Tanje Becker-Bender, Shamuela Aškenazija, Soo-Ock Kim, Pavela Vernikova, Eszter Haffner, Igora Ozima, Viktora Tretjakova i Yuzuko Horigome. Od nedavno Luka Ljubas se također bavi i pedagoškim aktivnostima kao predavač na Muzičkoj ljetnoj akademiji u austrijskom Feldkirchenu. Uz njegov rad kao solist Luka njeguje i kamernu muziku sa umjetnicima kao što su Erwin Kropfitsch, Jeremijas Fliedl, Rohan De Silva, Mark Kinkaid, Nađa Höbarth i Ekaterina Rumyantseva. Već nekoliko godina čuvena bečka graditeljica violina Christine Ēriks ga podržava u njegovoj violinističkoj karijeri ustupajući mu svoje instrumente na korištenje. Od 2014. godine Luka svira na violini od Giovanni Battista Guadagninija iz 1783.-1785. godine, čuvene torinske graditeljske violinističke škole, koju mu je, uz ljubazno posredovanje gospođe Andree König, ustupljena na neograničeno korištenje od muzičke kuće „Beare Violin Society” iz Londona.

Pored mnogih koncerata koji ga očekuju u bližoj budućnosti, izdvajamo njegov debitantski nastup u Carnegie Hallu, te planirane koncerte sa Zagrebačkim solistima, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Varaždinskim kamernim orkestrom, Chelsea Music Festival, nekoliko recitala i koncerti u Klagenfurtu, Ljubljani, Sarajevu itd...
 Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

Isak Haračić

Isak Haračić

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.