14. Maj 2018. 20:00

Ramazanski koncert

Narodno pozorište Sarajevo

NEMETH QUARTET Turska
MUNIR MEŠANOVIĆ Dirigent

 

NEMETH QUARTET

NEMETH QUARTET je osnovan 2013. godine i  jedan je od najpriznatijih i najaktivnijih gudačkih kvarteta u Turskoj.  Čine ga Gulen Ege Serter (violina), Seniz Aybulus (violina), Elena Unadi (viola) i Mutlu Varlik Kocaili (violončelo). Ime nosi po profesorima članica, mađarskim umjetnicima Istvan Nemeth (violina) i Katalin Nemeth (violončelo) koji su tragično izgubili život u prometnoj nesreći 1995. godine.
Osvojili su drugu nagradu na Međunarodnom takmičenju eMuse Music 2014. godine , te nagradu 'Kamorna grupa godine' na prestižnim Donizetti Classical Music Awards u organizaciji muzičkog časopisa Andante 2017. godine.
Gostovali su u Sarajevu, Moskvi, New Yorku, Nikoziji, Frankfurtu i Gruziji. Premijerno su izveli Koncert za kvartet i orkestar br. 1 Oguzhana Balcia sa Panama simfonijskim orkestrom 2016. godine, a zatim premijere istog djela u Eskisehiru 2017. godine u pratnji Eskisehir Buyuksehir Belediyesi Simfonijskog orkestra i u Samsunu 2018. godine u pratnji  orkestra Državne opere i baleta Samsun.
Od svog osnivanja, Nemeth kvartet je održao mnogo koncerata u raznim gradovima Turske i kontinuirano nastoji dodati druge gradove kako bi proširili svoj popis turneja u svakoj koncertnoj sezoni. Zajedno sa svojom aktivnom koncertnom aktivnošću svi članovi su pedagozi državnih konzervatorija i to Gulen Ege Serter i Seniz Aybulus na Anadolu University u Eskişehiru, te Elena Unaldi i Mutlu Varlik Kocaili na Uludağ University u Bursi.

MUNIR MEŠANOVIĆ

Rođen je u Gradačcu, gdje je i započeo svoje muzičko obrazovanje. Poslije završene Srednje muzičke škole u Tuzli, upisuje se na Muzičku Akademiju u Sarajevu i 2001. godine diplomira dirigovanje u klasi prof. Teodora Romanića. Magistrira dirigovanje 2008. godine u klasi prof. Julija Marića na temu ''Simfonijsko stvaralaštvo romantizma''.
U prvim danima svog profesionalnog rada, nekoliko sezona uspješno vodi sarajevski mješoviti hor ''Camerata Slovenica'' sa kojim nastupa u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji.
Saradnja s orkestrom Sarajevske filharmonije traje još od studentskih dana, a ostvarena je kroz koncerte umjetničke i komercijalne muzike.
Vanredni je profesor na Univerzitetu ''Džemal Bijedić'' u Mostaru za predmete dirigovanje, horsko pjevanje, sviranje partitura, solfeggio, a kroz pedagoški rad je održao i niz stručnih predavanja iz orkestracije i horskog pjevanja u BiH i inostranstvu.
Trenutno je zaposlen je u Osnovnoj muzičkoj školi Ilidža na mjestu dirigenta hora i orkestra sa kojim je osvajao mnogobrojne nagrade. U pedagoškom radu sa djecom i omladinom izuzetno je posvećen očuvanju tradicionalne muzike naroda Bosne i Hercegovine, koju njeguje sa Ansamblom ''SMF'' održavajući mnogobrojne koncerte u BiH, regionu, Evropi i Turskoj.Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

Simfonija igračaka

Simfonija igračaka

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.