29. Septembar 2017. 20:00

Koncert - Otvaranje sezone 2017/18.

Narodno pozorište Sarajevo

F. Mendelssohn: Hebridi, Fingalova pećina op. 26
F. Mendelssohn: Koncert za violinu i orkestar e-mol, op. 64
L. van Beethoven: Simfonija no. 5, c-mol, op. 67

SAMRA GULAMOVIĆ - dirigent
STEFAN MILENKOVIĆ - violina

 

STEFAN MILENKOVIĆ - violina

Pročitaj više

 

 

 

 

 

Samra Gulamović – dirigent

Rođena u Sarajevu. Osnovnu i Srednju muzičku školu završila u Sarajevu, nakon čega upisuje Muzičku akademiju na odsjeku za kompoziciju i dirigovanje u klasi red. prof. Teodora Romanića. Još kao student (1995-1997. god) radila kao dirigent Operskog hora Narodnog pozorišta u Sarajevu. 1995. godine počinje raditi kao umjetnički rukovodilac sarajevskog vokalnog okteta "Preporod" sa kojim prezentira bosanskohercegovačko kulturno stvaralaštvo širom Bosne i Hercegovine, u Austriji, Njemačkoj, Turskoj, Maroku...
U produkciji Javnog Servisa BHT 2003. godine ansambl je izdao svoj prvi CD.

1997. godine odlazi u Francusku na seminar za dirigente i tada po prvi put, van Bosne i Hercegovine, održava koncert sa Internacionalnim simfonijskim orkestrom A.I.D.I.M.O.S. u Bazelu (Švicarska), 1999. god u Lionu (Francuska).

Osnivač je Ženskog vokalnog ansambla "Allegro". Prvi put, ansambl se predstavlja na međunarodnom nivou na Kipru 1999. godine, a najznačajnije nastupe sa Allegrom bilježi u junu 2001. godine na Internacionalnom muzičkom festivalu u Fivizzanu (Italija), gdje osvaja Prvu nagradu, a poslije toga i Prestižnu Srebrnu medalju na Horskoj olimpijadi, najvećem takmičenju horova u svijetu, u Koreji 2002. god. Uspjesi se nastavljaju i osvajanjem druge nagrade – Srebrne diplome, na Internacionalnom festivalu "Isola del Sole" Grado, Italija 2003. godine, kao i prvo mjesto u kategoriji vokalni ansambli na I Internacionalnom festivalu horske muzike "Lloret de Mar" u Španiji 2007. godine.

1998. godine održala je javni diplomski koncert sa orkestrom Sarajevske filharmonije. Po završetku Muzičke akademije, počinje sa radom kao asistent-dirigent u Sarajevskoj filharmoniji.
2008. godine završava postdiplomski studij u klasi red.prof. Julia Marića čime stiče zvanje magistra dirigovanja.

Časopis "Žena 21" je proglasio za najuspješniju ženu iz oblasti Umjetnosti za 2001. godinu.
2008. godine dobitnica je nagrade "Sloboda" koju dodjeljuje Centar za mir Sarajevo za doprinos humanizmu, borbi za ljudska prava i slobodu u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu.

Do sada bilježi brojne nastupe sa orkestrom Sarajevske filharmonije u Bosni i Hercegovini,  kao i koncerte u Ljubljani (Slovenija) 1999. , Potenzi (Italija) 2005., Istanbulu (Turska) 2011. godine. Od 2009. godine angažovana je i kao dirigent Baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu.

U periodu od 2008. do 2016. godine obavljala je funkciju direktorice Sarajevske filharmonije, a trenutno je dirigent Sarajevke filharmonije.

 

 

 

 Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

Simfonija igračaka

Simfonija igračaka

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.