27. April 2018. 20:00

Koncert Kamernog orkestra

Narodno pozorište Sarajevo

J. Sibelius: Canzonetta op. 62a
R. Martinsson: Garden of Devotion za sopran i gudački orkestar, premijera
G. Holst: St Paul's suite
E. Grieg: Holberg suite op. 40

IVANA LAZAR Sopran, Hrvatska
SAMRA GULAMOVIĆ Dirigent

 

IVANA LAZAR, sopran

Rođena je 1976. godine u Tuzli. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2001. godine u klasi prof. Mire Zidarić-Orešković, gdje je osvojila Nagradu Marija Borčić kao najbolja diplomantica. Magistrirala je u klasi prof. Lidije Horvat-Dunjko, a potom se usavršavala kod Dunje Vejzović, Konrada Richtera i Olivere Miljaković. Dobila je značajna priznanja za svoj umjetnički rad, među kojima su Diploma Darko Lukić, Nagrada Milka Trnina (koju dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika) i Nagradu Jurica Murai za najbolju interpretaciju na festivalu Varaždinske barokne večeri.

Ivana Lazar je prisutna na koncertnim podijima zagrebačke muzičke scene kao vrsna interpretatorica barokne muzike. Više sezona djelovala je kao solistica Hrvatskog baroknog ansambla i suosnivačica je baroknog ansambla Camerata Garestin. Od 2006. godine je stalna gošća-solistica ansambla Le Parlement de Musique iz Strasbourga pod vodstvom maestra Martina Gestera sa kojim je ostvarila veliku turneju po Francuskoj.

Nastupala je sa orkestrima Zagrebačke filharmonije, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Sarajevskom filharmonijom i Varaždinskim komornim orkestrom. Ostvarila je brojna gostovanja u Austriji, Sloveniji, Njemačkoj, Finskoj, Švedskoj, Litvi, Luxemburgu, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Irskoj, Egiptu, Argentini i Boliviji. Od 2004. do 2006. godine bila je stipendistica CEE Musiktheater / Deutsche Bank iz Beča.

Uporedo s koncertnim nastupima, Ivana Lazar je iznimno aktivna i na opernoj sceni. Debitirala je u Htvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 2001. godine tumačeći ulogu sestre Genovieffe u Puccinijevoj operi Sestra Angelica nakon čega su se redali brojni nastupi u koloraturnim ulogama sopranskog repertoara.

Članica je Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu od 2010. godine.

 

SAMRA GULAMOVIĆ, Dirigent

Rođena je u Sarajevu. Diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na Odsjeku za kompoziciju i dirigovanje u klasi prof. Teodora Romanića i prof. Julija Marića. Od 1995. godine je umjetnički rukovodilac Sarajevskog vokalnog okteta "Preporod", a osnivač je i dirigent Ženskog vokalnog ansambla "Allegro" sa kojim  je postigla veliki uspjeh i osvojila mnogobrojne nagrade na internacionalnim takmičenjima i festivalima. Pohađala je ljetnu školu dirigovanja 1997. godine u Baselu (Švicarska) i 1999. u Lionu (Francuska) i tada po prvi put, van granica BiH, održava koncerte sa Internacionalnim simfonijskim orkestrom "Aidimos". Još kao student predvodila je Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, a 1998. godine počinje sa radom u Sarajevskoj filharmoniji kao asistent dirigenta. Časopis "Žena 21" ju je proglasio za najuspješniju ženu iz oblasti Umjetnosti za 2001. godinu, a 2008. godine bila je dobitnica nagrade "Sloboda" koju dodjeljuje Centar za mir Sarajevo. Do sada bilježi brojne koncerte sa orkestrom Sarajevske filharmonije u Bosni i Hercegovini, kao i koncerte sa drugim orkestrima u Turskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji. Od 2009. godine angažovana je i kao dirigent Baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu. Od 2008. do 2016. godine obavljala je funkciju direktorice Sarajevske filharmonije.Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

Matea Arsovski, Isak Haračić i Aleksandar Serdar

Matea Arsovski, Isak Haračić i Aleksandar Serdar

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.