31. Januar 2018. 20:00

Koncert

Narodno pozorište Sarajevo

W.A.Mozart: Simfonija br. 39 KV 543, Es-dur
P.I.Čajkovski: Poloneza iz opere „Evgenij Onjegin
S. Rahmanjinov: Vakoliza za violinu i orkestar
P. de Sarasate: Zigeunerweisen op. 20
P.I. Čajkovski: Varijacije na Rococo temu op. 33

ŽIVA PLOJ PERŠUH Dirigent, Slovenija
ANTONINA ZHERAVA Violončelo, Francuska
RENATO KAMHI Violina, Francuska

 

Online rezervaciju ulaznica možete izvršiti putem e-maila boxoffice.nps@gmail.com

 

Živa Ploj Peršuh - dirigent

»Predani rad, talenat i stručnost doveli su dirigenticu Živu Ploj Peršuh da postane prepoznatljiv lik slovenske glazbe. Maestra i dalje iznenađuje publiku svojim svježim i uvjerljivim izvedbama. (Monika Kartin, za Ljubljanski festival)

Živa Ploj Peršuh ne samo da je prisutna kao dirigentica sa širokim simfonijskim i opernim repertoarom, nego također čvrsto vjeruje u važnost prenošenja znanja i vještina u umjetnosti, naročito klasične muzike svih razdoblja i žanrova. Oko sebe, u Ljubljani, okuplja najsvestranije muzičare svijeta gdje je osnivač i umjetnički voditelj Akademije Branimir Slokar i Ljubljanskog internacionalnog orkestra sa kojim je imala koncerte u Italiji, Srbiji, Velikoj Britaniji i Španiji.

Predvodila je i mnoge druge orkestre od kojih se izdvajaju: Baden-Baden filharmonija, Wurttemberg Reutlingen filharmonija, Stuttgart kamerni orkestar, Wroclaw filharmonija, Camerata Academica Novi Sad i Camerata Serbica. Sarađivala je na muzičkim projektima u Ljubljani, Mannheimu i na Lucern festivalu. Također je vodila Kamerni gudački orkestar ljubljanske Muzičke akademije, te bila dirigentica Simfonijskog orkestra Konzervatorija za muziku u LJubljani. Često sarađuje sa Slovenačkom filharmonijom, simfonijskim orkestrom Nacionalnog teatra u Mariboru i Ljubljani, te Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije.

Uz velike pohvale dirigovala je u Teatro Verdi u Trstu Labudovo jezero, u SNG Opera i balet Ljubljana Straussovu Salome, te baletnu premijeru savremene produkcije Meso srca.

Antonina Zharava – violončelo

Rođena je u muzičkoj porodici 1986. godine u Minsku, Belorusija. Kao dobitnik stipendije francuske vlade, studirala je na Konzervatoriju u Parizu u klasi profesora Philippe Mullera.

Učestvuje na mnogobrojnim međunarodnim festivalima i master časovima kao što su Verbier Festival, Ravinia festival u Chicagu, Pjatigorski violončelo festival u Los Angelesu, Hajfec institut u Wolfeboro, Casals Festival u Prades, Chigiana Academia u Sieni gdje se usavršavala sa renomiranim tutorima: Ralph Kirshbaum, Frans Helmerson, David Geringas, Jean-Guihen Queyras i Artemis kvartet.

Dobitnica je brojnih nagrada na raznim internacionalnim takmičenjima : "Dr Louis Sigall" u Čile (2006), "Flame" u Francuskoj (2005), "Popper" u Mađarskoj (2000), "Heran" u Češkoj (1997).

Antonina Zharava je višestruki umjetnik, duboko je uključena u različitim umjetničkim i kamernim projektima kao solista i kao član Trio Ark sa violinistom Renatom Kamhi i pijanistom Thomasom Delclaudom.

Od 2013. godine, Antonina Zharava je profesor violončela na Maurice Ravel Conservatory of Music u Parizu.
 

Renato Kamhi - violina

Rođen je u Sarajevu, a svoje diplomske studije završava na Kraljevskom konzervatoriju u Briselu i Gentu. Formiran je u ruskoj tradiciji violine sa međunarodno priznatim umjetnicima kao što su Mihail Bezverhni (Prva nagrada natjecanja kraljice Elizabete i student velikog pedagoga Juri Jankeleviča) i Urszula Gorniak (solo violina u Opéra de la Monnaie i asisitent Philippe Hirschhorn).

Nastupao je kao solista sa orkestrima u Francuskoj, Belgiji i Engleskoj, bio vođa sekcije drugih violina u Santiago operi u Čileu, te svirao sa orkestrima u Italiji, Belgiji, Holandiji, Kini i Francuskoj u prestižnim dvoranama kao što su La Philharmonie de Paris, Pleyel i Gaveau.

Veoma je aktivan u kamernoj muzici. Osnivač je Trio ARK sa violončelisticom Antoninom Zharavom i pijanistom Thomasom Delclaudom sa kojima je pozivan na festivale širom svijeta. Njihov album Escales biće objavljen početkom 2018. godine.

Renato Kamhi predaje na Konzervatoriju u Parizu i redovno održava masterklas u Francuskoj i inostranstvu.

 Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

Anne Gastinel

Anne Gastinel

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.