09. Novembar 2017. 20:00

Koncert

Narodno pozorište Sarajevo

W. A. Mozart: Uvertira iz opere Čarobna frula
L. van Beethoven: Koncert za violinu i orkestar op.61, D-dur
L. van Beethoven: Simfonija br. 7, op. 92,  A-dur

SLAVEN KULENOVIĆ - dirigent, Slovenija
ŽIGA BRANK - violina, Slovenija

Online rezervaciju ulaznica možete izvršiti putem e-maila boxoffice.nps@gmail.com

 

SLAVEN KULENOVIĆ – dirigent

Trenutno je jedan od vodećih mlađih dirigenata u Sloveniji. U proteklim godinama umjetničkog rada dirigirao je brojnim orkestrima među kojima su i Simfonijski orkestar RTV Slovenije; Slovenska nacionalna Opera i balet Ljubljana; Simfonijski orkestar rumunskog Radija; Orkestar MIO 2012; Orkestar Akademije Branimir Slokar; Kamerni gudački orkestar Akademije za glasbo Ljubljana; Simfonijski orkestar Akademije za glasbo Ljubljana; Simfonijski orkestar Konzervatorija za muziku i balet Ljubljana; Simfonijski orkestar Domžale-Kamnik.

Dirigent i pijanist Slaven Kulenović, studirao je klavir u klasi prof. Dubravke Tomšić Srebotnjak na muzičkoj Akademiji u Ljubljani. Klavir je diplomirao 2007. godine sa najvišim pohvalama. Dirigiranje je studirao i diplomirao na istoj Akademiji u klasi profesora Milivoja Šurbeka. U toku pijanističkog studija, dobio je prestižnu Prešernovu nagradu za izvođenje Mozartovog koncerta za klavir i orkestar u c-molu KV491. Srednju muzičku školu, odsjek za klavir, pohađao je u Sarajevu u klasi prof. Angeline Bojović Pap.

Solističke pijanističke koncerte i koncerte sa kamernim ansamblima izvodio je u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Južnoj Koreji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Svoje umjetničko usavršavanje nastavio je pohađajući brojne majstorske tečajeve za dirigiranje, koje su vodili istaknuti umjetnici i muzički pedagozi kao što su Mark Stringer, George Hurst, Wolfgang Dörner, Klaus Arp, Andrey Boreyko, GeorgePehlivanian.
Premijerno je dirigirao izvođenje dvaju kamernih opera 2009. godine koje su komponirali studenti ljubljanske Akademije za glazbu. Stručna kritika je nastup mladog dirigenta ocijenila kao izvanredno umjetničko dostignuće. Sudjelovao je kao dirigent na ISCM Svjetskim danima muzike 2015. godine u Ljubljani (ICSM World Music Days 2015). U junu 2017. godine dirigirao je koncert kojim je otvoren festival Imago Sloveniae sa Simfonijskim orkestrom Radio televizije Slovenije i najboljim mladim slovenskim solistima. Slaven Kulenović je kao dirigent tokom proteklih godina umjetničkog rada, interpretirao praizvedbe brojnih djela uglednih slovenskih kompozitora.

Od novembra 2013. godine angažovan je kao glavni dirigent i umjetnički direktor Simfonijskog orkestra Domžale-Kamnik, a od februara 2014. povjereno mu je umjetničko vodstvo Simfonijskog orkestra Kozervatorija za glazbu i balet Ljubljana. Trenutno predaje kamernu muziku i klavir na Konzervatoriju za glazbu i balet u Ljubljani. Njegovi naredni angažmani u sezoni 2017/2018 uključuju debi sa Slovenskom filharmonijom, Slovenskom nacionalnom operom i baletom Maribor i Simfonijskim orkestrom iz Cadaquesa.

 

ŽIGA BRANK - violina, Slovenija

   http://www.zigabrank.com/Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

U školi

U školi

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.