29. Septembar 2016. 20:00

Koncert - Otvaranje sezone 2016/2017

29. septembar 2016. u 20:00
Narodno pozorište Sarajevo
KONCERT
Otvaranje sezone 2016/17

G. von Einem: Tanz-Rondo op. 27
J. Sibelius: Koncert za violinu i orkestar, op. 47, d-mol
L. van Beethoven: Simfonija no. 3, op. 55, Es-dur „Eroica“

UROŠ LAJOVIC - dirigent, Slovenija
DENIS GOLDFELD - violina, Rusija

 

UROŠ LAJOVIC - dirigent

Diplomirao je kompoziciju i dirigovanje 1969. na Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Usavršavao se na majstorskim kursevima na Mozarteumu u Salzburgu kod Bruna Maderne. Magistrirao je u Beču na Visokoj školi za muziku u klasi Hansa Svarovskog. Bio je asistent dirigenta (1972-1978), a zatim stalni dirigent Slovenačke filharmonije (1978-1991) i šef dirigent Zagrebačkih simfoničara (1979-1981). Osnivač je i dirigent Kamernog orkestra „Slovenicum“ iz Ljubljane (1988-2001). Od 1990. godine Uroš Lajovic je profesor dirigovanja na Visokoj školi za muziku u Beču, a od 2011. godine istovremeno je i redovni profesor u trajnom zvanju Muzičke akademije Zagreb i stalni gost dirigent Zagrebačke filharmonije. Bio je šef dirigent Beogradske filharmonije (2001-2006).

Dobitnik je niza nagrada među kojima su nagrada Visoke škole za muziku u Beču (1971.) i druga nagrada „Guido Cantelli“ u milanskoj Skali (1975.). Gostovao je u muzičkim centrima širom svijeta: Njemačkoj, Holandiji, Švicarskoj, Austriji, Italiji, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, baltičkim zemljama, Norveškoj, Švedskoj, Rusiji, Bjelorusiji, Mađarskoj, Turskoj, Španiji, SAD-u, Kolumbiji, Tajvanu, Južnoj Koreji, Kini, Hong Kongu i Japanu. Sarađivao je sa svim vodećim simfonijskim orkestrima nekadašnje Jugoslavije, kao i sa uglednim svjetskim orkestrima među kojima su: Minhenska filharmonija, Simfonijski orkestar Berlinskog radija, RIAS simfonijeta, Orkestar Radio Lajpciga, Orkestar Južnonjemačkog radija, Orkestar Mocarteum iz Salzburga, Moskovski državni orkestar, Kijevska filharmonija, Janačekova filharmonija iz Ostrave, Praška filharmonija, Orkestar RTV Katovice, Bernski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Getingena, Belgijski nacionalni orkestar, Tokijska filharmonija...

 

DENIS GOLDFELD - violina

Rođen je u porodici muzičara u Ufa u bivšem Sovjetskom Savezu. Svoje prve časove violine dobio je od djeda Borisa Goldfelda u dobi od šest godina. Tri godine kasnije, bio je primljen u Chelyabinsk muzičku školu za talentiranu djecu kao učenik prof. Jurija Volgina. U dobi od jedanaest, Goldfeld je osvojio glavnu nagradu na ruskom nacionalnom takmičenju.
Danas, Denis Goldfeld je izuzetno tražen kao gost solista na koncertnim pozornicama širom svijeta. Nastupao je s mnogim istaknutim umjetnicima u Europi, SAD-u i Izraelu, te bio učesnik mnogih važnih festivala kao što su festivali u Schleswig-Holsteinu, Colmaru, Biarritzu i Rheingau.
Kao kamerni muzičar, Goldfeld često sarađuje sa bratom, pijanistom Vadimom Goldfeldom i zajedno nastupaju na pozornicama od Amsterdama, Pariza do New Yorka i Tokija.Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

Ramazanski koncert 2013

Ramazanski koncert 2013

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.