26. Novembar 2016. 19:00

Koncert

26. novembar 2016. u 19 sati
Narodno pozorište Sarajevo
 
Italijanska filmska muzika
Mitteleuropa Orchestra, Italija
 
N. Rota:
Amarcord, svita za orkestar
Amarcord, scena Nonno
La strada
La dolce vita
8 1/2 , svita za orkestar
 
E. Morricone:  
Bugsy
Nuovo cinema paradiso                    
Misija
„Chi mai“ iz filma Profesionalac
Dobar, loš, zao
 
P. Piccioni:         
Rugido do leao
Amore mio aiutami
Marcia di Esculapio
 
GIOVANNI PACOR - dirigent, Italija
MAURO MAUR - truba
FRANCOISE de CLOSSEY - klavir
 

MITTELEUROPA ORCHESTRA

Mitteleuropa Orchestra, čiji korijeni leže u muzičkoj tradiciji srednje i južne Evrope, od ranih 2000-ih, ima svoj institucionalni status zahvaljujući pokrajini i opštini Friuli Venezia Giulia, Italija. Orkestar se trenutno sastoji od 47 stalnih članova sa sjedištem u Palmanovi u Loggia della Gran Guardia, venecijanskoj palači i istorijskoj zgradi iz 16. vijeka sa pogledom na veličanstveni gradski trg u obliku zvijezde.

Orkestarski repertoar je raznovstan od baroka do savremene muzike, od klasične do cross-overa.
Mitteleuropa Orchestra nastupa kao simfonijski, kamerni, duvački, gudački orkestar. Održavaju koncerte širom Italije i drugih zemalja poput Francuske, Tunisa, Egipta, Maroka, Turske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije. Nastupao je na brojnim međunarodnim manifestacijama kao što je Muzičko bijenale u Veneciji, Mittel fest, Dani nijemog filma, te svirao koncert u povodu beatifikacije pape Ivana Pavla II.

Sarađivali su sa mnogobrojnim dirigentima Nikša Bareza, Dmitri Jurowski, Aldo Ceccato, Muhai Tang, Krzysztof Penderecki, Luis Bacalov, Ola Rudner, Emilio Pomarico, Ernest Hoetzl, Philipp Von Steinaecker, te sa izuzetno talentovanim solistima kao što su Sergeij Krilov, Alena Baeva, Ramin Bahrami, Roberto Fabbriciani, Pepe Romero,Lilya Zilberstein, Yeon Ju Jeong, Jaroslaw Nadrzycki, Françoise de Clossey, Mauro Maur, Alexander Gadjiev

U regionu Friuli Venezia Giulia, Mitteleuropa Orchestra sarađuje sa Regionalnom teataskom organizacijom na projektu decentalizacije muzike širom regiona.

Mitteleuropa Orchestra je podržan i finansiran od strane regije Friuli Venezia Giulia i organizuje svoju koncertnu sezonu u Gustavo Modena teatru u Palmanovi. Od februara 2015. godine, Giovanni Pacor je muzički direktor orkestra.

 Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

U školi

U školi

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.