19. Maj 2017. 20:00

Koncert - 23. SVEM

Narodno pozorište Sarajevo

F. Mendelssohn: Simfonija br. 1, op. 11, c-mol
C. Saint-Saëns: Koncert za violončelo i orkestar br. 1, op. 33, a-mol
M. de Falla: Izbor iz baleta Trorogi šešir
                      Ples mlinarice, Fandango
                      Ples guvernera
                      Grožđe

ALEXANDER RUDIN, violončelo
SAMRA GULAMOVIĆ, dirigent
 

ALEXANDER RUDIN – violinčelo

Alexander Rudin jedan je od posebno svestranih umjetnika današnjice, koji djeluje kao violončelista, dirigent, pijanista, čembalista, profesor na Moskovskom konzervatoriju, istraživač stare muzike, autor orkestarskih aranžmana, te uspješan muzički rukovodilac. Njegov violončelistički repertoar čine brojna djela nastala u posljednja četiri stoljeća, s posebnim fokusom na savremena djela koja Rudin rado premijerno izvodi. Tu spadaju ostvarenja kompozitora Valentina Silvestrova, Vyacheslava Artyomova, Edisona Denisova i Andreia Golovina.
Nakon što je stekao klasično muzičko obrazovanje na Državnom muzičkom institutu Gnessin gdje je učio violončelo i klavir, te na Moskovskom državnom konzervatoriju, gdje je završio studij dirigovanja, Rudin je s velikim interesovanjem započeo istraživanje autentičnih interpretacija stare muzike. Upravo je ovaj pristup značajno utjecao na formiranje njegovog specifičnog interpretativnog stila. Već kao student, Rudin je osvojio niz nagrada na prestižnim takmičenjima: Bach Takmičenje u Leipzigu (1976), Cassado Takmičenje u Firenci (1979), te čuveno Tchaikovsky Takmičenje u Moskvi (1978,1982).
Od 1988. godine Rudin aktivno djeluje kao umjetnički direktor i šef-dirigent kamernog orkestra Musica Viva Moscow. Zajedno sa ovim ansamblom organizator je jedinstvenih koncertnih programa koji se često izvode u okviru serijala Masterpieces, Premieres and Musical Gatherings at the Tretyakov’s House, te u Moskovskoj međunarodnoj kući muzike i Muzičkoj akademiji Gnessin, kao i na Festivalu Dedication.
Alexander Rudin stekao je i reputaciju izvrsnog dirigenta opera, oratorija i kantata. U Moskvi je dirigovao premijernom izvedbom oratorijaJuditha triumphans Antonija Vivaldija, kao i originalne verzije Degtyarevog oratorija Minin and Pozharsky, or the Liberation of Moscow. Rukovodio je i izvedbama mnogh značajnih djela poput Haydnovih oratorija Stvaranje i Godišnja doba, Mozartovog Idomenea, Weberovog Oberona i dr.
Kao violončelista i dirigent, Rudin redovno nastupa na brojnim muzičkim festivalima i koncertima širom svijeta, u Njemačkoj, Finskoj, Nizozemskoj, Kanadi, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Sloveniji i Turskoj. Njegove pedagoške aktivnosti ostvaruju se kroz angažman na Moskovskom konzervatoriju, gdje djeluje kao profesor kamerne muzike, te na Yaşar univerzitetu u Izmiru (Turska). Rad sa mladim muzičarima njeguje i kroz brojne muzičke seminare, te kao dirigent omladinskih orkestara širom svijeta.
Diskografija Alexandera Rudina uključuje preko 30 nosača zvuka objavljenjih za različite diskografske kuće kao što su: Naxos, Olympia, Tudor, Melodiya, Cello Classics, Russian Season, Russian Disc, RCD. Poseban uspjeh ostvarili su njegovi snimci 6 suita za violončelo Johanna Sebastiana Bacha (za Naxos), Tricklerovih koncerata za violončelo, te njegov Grieg Album. Dobitnik je priznanja People’s Artist of Russia, te Državne nagrade Rusije i Nagrade Vlade Grada Moskve.

 

SAMRA GULAMOVIĆ

Rođena je u Sarajevu. Diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na Odsjeku za kompoziciju i dirigovanje u klasi prof. Teodora Romanića i prof. Julija Marića. Od 1995. godine je umjetnički rukovodilac Sarajevskog vokalnog okteta "Preporod", a osnivač je i dirigent Ženskog vokalnog ansambla "Allegro" sa kojim  je postigla veliki uspjeh i osvojila mnogobrojne nagrade na internacionalnim takmičenjima i festivalima. Pohađala je ljetnu školu dirigovanja 1997. godine u Baselu (Švicarska) i 1999. u Lionu (Francuska) i tada po prvi put, van granica BiH, održava koncerte sa Internacionalnim simfonijskim orkestrom "Aidimos". Još kao student predvodila je Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, a 1998. godine počinje sa radom u Sarajevskoj filharmoniji kao asistent dirigenta. Časopis "Žena 21" ju je proglasio za najuspješniju ženu iz oblasti Umjetnosti za 2001. godinu, a 2008. godine bila je dobitnica nagrade "Sloboda" koju dodjeljuje Centar za mir Sarajevo. Do sada bilježi brojne koncerte sa orkestrom Sarajevske filharmonije u Bosni i Hercegovini, kao i koncerte sa drugim orkestrima u Turskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji. Od 2009. godine angažovana je i kao dirigent Baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu. Od 2008. do 2016. godine obavljala je funkciju direktorice Sarajevske filharmonije.Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

Aida Čorbadžić i Mario Drmać

Aida Čorbadžić i Mario Drmać

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.