12. Maj 2017. 20:00

Koncert - 23. SVEM

Narodno pozorište Sarajevo

A. Ljadov: Začarano jezero, op. 62
                   Kikimora, op. 63
S. Prokofjev: Simfonija br.1, op. 25, D-dur, Klasična
A. Hačaturjan: Koncert za flautu i orkestar D-dur

EMMANUEL PAHUD, flauta
UROŠ LAJOVIC, dirigent
 

EMMANUEL PAHUD – flauta

Jedan od najutjecajnijih i zasigurno najuspješnijih flautista u ne tako kratkoj historiji interpretativne umjetnosti na flauti, Emmanuel Pahud, rođen je 1970. godine u Ženevi (Švicarska). Flautu počinje svirati kao šestogodišnjak, a već 1990. godine osvaja Prvu nagradu i time okončava svoj studij na prestižnom Visokom nacionalnom konzervatoriju za muziku u Parizu. Studij potom nastavlja sa čuvenim Aurèl Nicoletom. Kao 22-godišnjak postaje prvi flautista Berlinske filharmonije, tada pod rukovodstvom maestra Claudia Abbada, a na toj poziciji je vrlo aktivan i danas. Pored orkestarske karijere, Pahud je razvio intenzivnu međunarodnu karijeru kao solista, te kao kamerni muzičar.
Emmanuel Pahud redovno nastupa na najznačajnim muzičkim festivalima, te sa istaknutim orkestrima širom svijeta. Kao solista uspješno je sarađivao sa dirigentima kao što su: Claudio Abbado, Giovanni Antonini, Daniel Barenboim, Pierre Boulez, Ivan Fischer, Valery Gergiev, Sir John Eliot Gardiner, Daniel Harding, Paavo Järvi, Lorin Maazel, Yannick Nezet-Séguin, Andrés Orozco-Estrada, Itzhak Perlman, Trevor Pinnock, Sir Simon Rattle, Mstislav Rostropovich, David Zinman.
Posebno je privržen kamernoj muzici, te redovno nastupa na recitalima uz pijaniste Eric Le Sagea, Alessia Baxa, Yefim Bronfmana, Hélène Grimaud, kao i na jazz nastupima uz Jacky Terrassona. Emmanuel Pahud je 1993. godine, zajedno sa Eric Le Sageom i Paul Meyerom, osnovao i Ljetni muzički festival u Salon de Provence koji do danas ima status jedinstvenog festivala kamerne muzike. Privržen je i koncertima, te snimanjima sa ansamblom “Les Vents Français” uz vrhunske muzičare François Leleuxa, Paul Meyera, Gilbert Audina i Radovana Vlatkovića.
Duboko je posvećen obogaćivanju i širenju flautističkog repertoara, pa svake godine naručuje nova djela za flautu od kompozitora kao što su: Elliott Carter, Marc-André Dalbavie, Thierry Escaich, Simon Holt, Toshio Hosokawa, Michaël Jarrell, Luca Lombardi, Philippe Manoury, Matthias Pintscher, Christian Rivet.
Od 1996. godine Pahud intenzivno snima za diskografsku kuću EMI / Warner Classics, te je do danas kreirao impresivnu kolekciju snimaka muzike za flautu koja broji preko 25 nosača zvuka koje je publika i kritika oduševljeno prihvatila.
Emmanuel Pahud je 2009. godine za svoj doprinos muzičkoj umjetnosti imenovan vitezom Reda umjetnosti i književnosti, a 2011. proglašen je počasnim članom Kraljevske muzičke akademije. Također je i UNICEF-ov ambasador.

 

UROŠ LAJOVIC - dirigent

Diplomirao je kompoziciju i dirigovanje 1969. na Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Usavršavao se na majstorskim kursevima na Mozarteumu u Salzburgu kod Bruna Maderne. Magistrirao je u Beču na Visokoj školi za muziku u klasi Hansa Svarovskog. Bio je asistent dirigenta (1972-1978), a zatim stalni dirigent Slovenačke filharmonije (1978-1991) i šef dirigent Zagrebačkih simfoničara (1979-1981). Osnivač je i dirigent Kamernog orkestra „Slovenicum“ iz Ljubljane (1988-2001). Od 1990. godine Uroš Lajovic je profesor dirigovanja na Visokoj školi za muziku u Beču, a od 2011. godine istovremeno je i redovni profesor u trajnom zvanju Muzičke akademije u Zagrebu, te stalni gost dirigent Zagrebačke filharmonije. Djelovao je kao šef dirigent Beogradske filharmonije (2001-2006), te Slovenske filharmonije (od sezone 2015/2016). Dobitnik je niza nagrada među kojima su nagrada Visoke škole za muziku u Beču (1971.) i druga nagrada „Guido Cantelli“ u milanskoj Skali (1975.). Gostovao je u muzičkim centrima širom svijeta: Njemačkoj, Holandiji, Švicarskoj, Austriji, Italiji, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, baltičkim zemljama, Norveškoj, Švedskoj, Rusiji, Bjelorusiji, Mađarskoj, Turskoj, Španiji, SAD-u, Kolumbiji, Tajvanu, Južnoj Koreji, Kini, Hong Kongu i Japanu. Sarađivao je sa svim vodećim simfonijskim orkestrima nekadašnje Jugoslavije, kao i sa uglednim svjetskim orkestrima među kojima su: Minhenska filharmonija, Simfonijski orkestar Berlinskog radija, RIAS simfonijeta, Orkestar Radio Lajpciga, Orkestar Južnonjemačkog radija, Orkestar Mozarteum iz Salzburga, Moskovski državni orkestar, Kijevska filharmonija, Janačekova filharmonija iz Ostrave, Praška filharmonija, Orkestar RTV Katovice, Bernski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Getingena, Belgijski nacionalni orkestar, Tokijska filharmonija...Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

Mario Stefano Pietrodarchi i Gianluca Marciono

Mario Stefano Pietrodarchi i Gianluca Marciono

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.