09. Februar 2017. 20:00

Koncert

Narodno pozorište Sarajevo

XXXIII Internacionalni festival "Sarajevska zima"
Sarajevo Substance - Silk Road Art

G. Verdi: Uvertira Nabucco
R. Wagner: Prelude i Liebestod iz opere Tristan i Izolda
G. Mahler: Pjesme putujućeg kalfe -ciklus pjesama za glas i kamerni orkestar
F. Liszt:Koncert za klavir i orkestar br. 1, S. 124, Es-dur

MUNIR MEŠANOVIĆ Dirigent
VEDRANA ŠIMIĆ Sopran
IVAN PERKOVIĆ Klavir

 

MUNIR MEŠANOVIĆ – dirigent

Rođen je u Gradačcu, gdje je i započeo svoje muzičko obrazovanje. Poslije završene Srednje muzičke škole u Tuzli, upisuje se na Muzičku Akademiju u Sarajevu i 2001. godine diplomira dirigovanje u klasi prof. Teodora Romanića. Magistrira dirigovanje 2008. godine u klasi prof. Julija Marića na temu ''Simfonijsko stvaralaštvo romantizma''.

U prvim danima svog profesionalnog rada, nekoliko sezona uspješno vodi sarajevski mješoviti hor ''Camerata Slovenica'' sa kojim nastupa u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji.

Saradnja s orkestrom Sarajevske filharmonije traje još od studentskih dana, a ostvarena je kroz koncerte umjetničke i komercijalne muzike.

Vanredni je profesor na Univerzitetu ''Džemal Bijedić'' u Mostaru za predmete dirigovanje, horsko pjevanje, sviranje partitura, solfeggio, a kroz pedagoški rad je održao i niz stručnih predavanja iz orkestracije i horskog pjevanja u BiH i inostranstvu.

Trenutno je zaposlen je u Osnovnoj muzičkoj školi Ilidža na mjestu dirigenta hora i orkestra sa kojim je osvajao mnogobrojne nagrade. U pedagoškom radu sa djecom i omladinom izuzetno je posvećen očuvanju tradicionalne muzike naroda Bosne i Hercegovine, koju njeguje sa Ansamblom ''SMF'' održavajući mnogobrojne koncerte u BiH, regionu, Evropi i Turskoj.

 

VEDRANA ŠIMIĆ - sopran

Rođena je 1979. godine u Tuzli. Studij pjevanja započinje 1998. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Paše Gackić, a diplomira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2003. godine u klasi prof. Mire Zidarić Orešković. Usavršavala se kod italijanskog vokalnog pedagoga Paola De Napolija. Nastupala je na scenama zagrebačke, riječke, crnogorske i sarajevske Opere.

Koncertno nastupa sa Zagrebačkom, Riječkom, Sarajevskom i Beogradskom filharmonijom, te Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije i Simfonijskim orkestrom Crne Gore sarađujući sa dirigentima kao što su N. Bareza, P. Dešpalj, I. Lipanović, M. Homen, L. Voltolini, A. Allemandi, N. Matošević, U. Lajovic, R. Homen, I. Repušić, J. Šego, T. Fačini, S. Dešpalj, C. Cohen.

Za ulogu Madame Lidoine iz opere „Razgovori karmelićanki“ F. Poulenca, bila je nominirana za nagradu Hrvatskog glumišta 2007. godine u kategoriji za izuzetno umjetničko ostvarenje do 30 godina. Dva puta je dobitnica nagrade „Štefanija Lenković“ za najbolje ostvarenu žensku ulogu u opernom programu Kazališta u sezonama 2008/2009. i 2009/2010., te za sezone 2010/2011. i 2011/2012 i to za uloge Manon Lescaut u predstavi „Manon Lescaut“ G. Puccinija i Donna Leonora u predstavi „Moć sudbine“ G. Verdija. Također je dobitnica nagrade Hrvatskog glumišta za najbolje umjetničko ostvarenje u operi, tj. najbolju opernu žensku ulogu u sezonama 2009/2010. i 2010/2011. za ulogu Adriane Lecouvreur u operi „Adriana Lecouvreur“ F. Cilee.

Ima Status samostalnog umjetnika od Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

 

IVAN PERKOVIĆ - klavir

Rođen je 1995. godine u Sarajevu. Osnovnu muzičku školu „Mladen Pozajić“ Sarajevo završio je u klasi prof. Dženane Hadžisadiković kao Učenik generacije na odsjeku klavir. Svoje školovanje nastavlja u Srednjoj muzičkoj školi, u klasi prof. Angeline Bojović-Pap, a zatim u klasi prof. Senke Hasanagić. Trenutno je student treće godine prvog ciklusa studija na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi van. prof. Nihada Kreče.

U toku školovanja osvojio je šest prvih nagrada na Federalnim i međunarodnim takmičenjima u disciplinama klavir solo i klavir četveroručno, te bronzanu medalju na Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko 2016. u Beogradu. Dva puta bio je stipendista Kantona Sarajevo kao talentirani učenik za postignute izvanredne rezultate.

Također, tokom školovanja održava mnogobrojne koncerte od kojih se izdvajaju:  2010. godine kao solista sa orkestrom Srednje muzičke škole Sarajevo, u maju 2013. godine prvi solistički koncert, zatim koncert u Ambasadi Republike Austrije, u junu 2014. godine maturski koncert u sali Bošnjačkog instituta - Fondacija Adil Zulfirkapašić i u junu 2015. solistički koncert u sali Bošnjačkog instituta - Fondacija Adil Zulfirkapašić.
Aktivno učestvuje na seminarima kod eminentnih profesora i pedagoga: Boris Kraljević, Jokut Mihailovič, Vladimir Bočkarjov, Aleksandar Serdar, Ida Gamulin, Đuro Tikvica i Rita Kinka.

 

 Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

Orkestar Sarajevske filharmonije i Hor opere Narodnog pozorišta

Orkestar Sarajevske filharmonije i Hor opere Narodnog pozorišta

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.