18. Oktobar 2016. 20:00

Koncert

18. oktobar 2016. u 20 sati
Narodno pozorište Sarajevo
 
F. Mendelssohn: Koncert za violinu i orkestar op. 64, e-mol 
L. van Beethoven: Simfonija no. 1, op. 21, C-dur
F. Gulda: Koncert za violončelo 
 
CHRISTOPH KONCZ - violina, Austrija
STEPHAN KONCZ - violončelo, Austrija
 

STEPHAN KONCZ - violončelo

Stephan Koncz potiče iz austrijsko-mađarske muzičke familije i nastupa kao solista, kamerni muzičar, dirigent, aranžer i član Berlinske filharmonije. Rođen je 1984. godine u Beču i svoje muzičko obrazovanje počinje na Univerzetu za muziku u Beču kod profesora Valentina Erbena i Róberta Nagya. Dodatno studira na odsjeku za dirigovanje i kompoziciju u klasi profesora Leopolda Hagera i Ivána Eröda. Pohađa master kurseve kod Daniela Barenboima, Stevena Isserlisa i Heinricha Schiffa.

Kao solista i kamerni muzičar, dobitnik je mnogobrojnih nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima. Od 2006. do 2008. godine bio je stipendista Orkestarske akademije Berlinske filharmonije. Nekoliko godina bio je član Bečke, a od 2010. godine član je Berlinske filharmonije.

Član je 12 čelista Berlinske filharmonije, Berlinskih barok solista i čelist kultnog ansambla ”The Philharmonics” (osnovanog 2007. godine od strane bečkih i berlinskih filharmoničara), sa kojima nastupa širom svijeta. Ekskluzivni je umjetnik Deutsche Grammophona.

Svoj debi kao dirigent imao je 2015. godine sa Berlinskom filharmonijom u Baden-Badenu dirigujući kamernu izvedbu opere “Kavalir s ružom”. Također iskazuje veliki interes za aranžiranje i komponovanje.

Stephan Konzc svira na violončelu francuskog graditelja Jean-Baptiste Vuillaumea (Paris) iz 1840. godine.

 

CHRISTOPH KONCZ - violina

Violinista Christoph Koncz ima međunarodnu karijeru kao solista, dirigent i kamerni muzičar. Zapažen je već sa devet godina sa ulogom Kaspar Weiss u kanadskom filmu The Red Violin, koji je osvojio Oskara za najbolju muziku u filmu.

Rođen je 1987. godine u porodici muzičara. Svoj prvi čas violine ima već sa četiri godine, a nakon samo dvije godine stupa na tlo Univerziteta za muziku i primjenjenu umjetnosti u Beču gdje nastavlja učenje violine kod prof. Eugenie Polatschek. Njegovi profesori su također bili Josef Hell, Igor Ozim i Boris Kuschnir u Beču, Salzburgu i Grazu.

Uporedo uči i dirigovanje sa Markom Stringerom u Beču. Veoma brzo se pokazao kao talentovan dirigent na međunarodnom nivou. Njegov austrijski debi u dirigovanju bio je 2012. godine u sklopu festivala u Salzburgu, što mu je donijelo mnoge angažmane sa orkestrima kao što su Georgia naciolani filharmonijski orkestar na internacionalnom festivalu orkestara u bečkom Musikvereinu , Berlinski simfonijski orkestar i mnogi drugi.

Sa samo dvanaest godina nastupa kao solista u Sjevernoj Americi sa Montreal simfonijskim orkestrom pod diregentskom palicom Charlesa Dutoita, što ga dovodi do saradnje sa dirigentima Sir Neville Marriner, Dmitrij Sitkovetsky, Gábor Takács-Nagy i Marc Minkowski, te ansamblima kao što su Verbier Festival kamerni orkestar, kamerni orkestar Europske unije i poznati The Academy of St Martin in the Fields kamerni orkestar. Dalji angažmani su ga odveli u brojne zemlje širom Evrope, Azije, Australije, te na Bliski istok, Sjevernu i Južnu Ameriku.

Od 2008. godine angažovan je kao vođa drugih violina u Bečkoj filharmoniji. Christoph Koncz svira na Giuseppe Gagliano violini iz 1762. godine
 

 

 

 


Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

U školi

U školi

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.