04. Juni 2016. 20:00

Ramazanski koncet

Vijećnica

OĞUZHAN BALCI - dirigant,Turska
DERYA TÜRKAN - kemençe, Turska
SERKAN M. HALILI - kanun, Turska

 

OGUZHAN BALCI - dirigent

Rođen je 1977. godine. Muziku počinje učiti od prof. Cenana Akina u Istanbulskom dječijem horu TRT kada je imao šest godina. Upisao je Državni muzički konzervatorij 1988. godine i počeo studirati violinu kod prof. Ayhana Turana. Upisuje i odsjek za kompoziciju na istom univerzitetu 1994. godine studirajući i analizu turske muzike, harmoniju i kontrapunkt, te turske muzičke forme i klavir. Diplomirao je na istom univerzitetu s počastima 1999. godine. Postdiplomske studije nastavlja na MIAM-u (Centar za naprednu muziku) 2000. godine kod profesora Kamrana Incea, Davida Osbona i Pietera Snappera i završava na Univerzitetu Halic u Istanbulu.

Njegove kompozicije i aranžmane izvodili su Predsjednički državni simfonijski orkestar, ITU kamerni orkestar, Istanbulski orkestar, Istanbulski kamerni orkestar, Istanbulski simfonijski orkestar CRR, Filharmonijski orkestar Tekfen, Filharmonijski orkestar Tirana, Kamerni orkestar Bakirkoy, Državni simfonijski orkestar u Izmiru, Državni simfonijski orkestar u Cukurovu, Općinski simfonijski orkestar Eskişehir, Opera i balet u Mersinu. U junu 2006. godine, u solo izvedbi violiniste Hakana Şensoya, njegova kompozicija pod nazivom “Varijacije na temu Alaaddina Şensoya“ izvedena je prvi put u dvorani Carnegie Hall-a.
Predaje kompoziciju na Državnom muzičkom univerzitetu ITU od 2000. godine. Osnivač je Istanbul orkestra i njegov stalni dirigent.

 

DERYA TÜRKAN – kemenče

Jedan je od vodećih poznavalaca klasičnog turskog instrumenta kemenče na kojem pored klasičnog otomanskog repertoara izvrsno izvodi i improvizaciju.
Rođen je u Istanbulu 1973. godine. Odrastao je u muzičkoj porodici i njegovi prvi časovi muzike su bili kod poznatog turskog violončeliste Firata Kiziltuga. Pohađao je Fakultet za muziku, istrumentalni odsjek Tehničkog univerziteta u Istanbulu, gdje i diplomira u klasi prof. Ihsana Özgena, poznatog turskog umjetnika. Pozvan je 1990. godine od Ministarstva kulture Turske da bude član turskog nacionalnog muzičkog ansambla, pod dirigentskom palicom Necdeta Yaşara, sa kojim svira sedam godina kao gostujući muzičar.

Priključio se Turskoj radio televiziji (TRT) u 1994. godini, odjel Radio Istanbul, gdje je zavrijedio mnoge pohvale, te imao priliku da svira u društvu poznatih muzičara kao što su Alâeddin Yavaşca, Bekir Sidki Sezgin, Niyazi Sayin, Erol Deran itd.

Održao je mnoge koncerte u Americi, Francuskoj, Njemačkoj, Finskoj, Italiji, Španiji, Poljskoj, Grčkoj, kao i muzičke radionice na univerzitetima poput Harvarda, Santa Cruz univerziteta i dr.

 

SERKAN MESUT HALILI – kanun

Rođen je 1984. godine u Istanbulu. Školovanje započinje na Fakultetu za tursku muziku Tehničkog univerziteta Istanbula, instrumentalni odsjek, gdje diplomira 2008. godine.
Magistrirao je na Haliç univerzitetu, Institutu za društvene nauke - odsjek za tursku muziku.

Još od rane mladosti umjetnik nastupa kao solista i uz pratnju raznih uglednih orkestara, grupa i umjetnika.

Osim sviranja kanuna u klasičnom stilu svirajući  tursku i otomansku  muziku, ovaj umjetnik je proširio programske mogućnosti kanuna svirajući u nekonvencionalnom stilu, uključujući savremenu zapadnu klasičnu muziku, ladino, rembetico itd.

Od 2009. godine radi kao profesor kanuna na Fakultetu za tursku muziku Tehničkog univerziteta Istanbula.
 Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

Mario Stefano Pietrodarchi i Gianluca Marciono

Mario Stefano Pietrodarchi i Gianluca Marciono

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.