31. Decembar 2015. 18:30

NOVOGODIŠNJI KONCERT

Narodno pozorište Sarajevo

Program:
Strauss, Rossini, Saint-Saëns, Sarasate,Piazzolla, Palmeri, Jimenez, Molinelli
Valceri, Uvertire, Marševi, Plesovi

GIANLUCA MARCIANÒ Dirigent, Italija
MARIO STEFANO PIETRODARCHI bandoneon, Italija
NIKITA ZIMIN Saksofon, Rusija

18:45 -    Piće dobrodošlice uz muziku Kamernog orkestra Sarajevske filharmonije
19:30 -    Koncert
            -    u pauzi koncerta koktel uz muziku Duvačkog kvinteta Sarajevske filharmonije

Cijene ulaznica: Balkon 70 KM; Parter 80 KM; Loža 90 KM

 

GIANLUCA MARCINO, Dirigent

Rođen je u La Spezia u Italiji gdje je studirao klavir na Muzičkoj akademiji u Firenci zajedno sa Dmitrijem Bashkirovim, Joaquinom Achucarrom i Paolom Restaniem kao i sa Masimilianom Dameriniem. Pobjedio je na nekoliko nacionalnih i internacionalnih takmičenja, a svoj prvi recital imao je sa samo deset godina.

Radio je kao učitelj i muzički voditelj u mnogim poznatim italijanskim teatrima poput Teatro Reggio di Parma za vrijeme Verdijeve godišnjice 2001, Teatro Carlo Felice di Genova, Maggio Musicale Fiorentino, kao i na internacionalnom takmičenju Beato Pio IX u Rimu. Podučavao je Fabia Armiliata, Roberto Sevilea i Luisa Maragliana, te bio član žirija na nekoliko međunarodnih takmičenja pjevanja.

U sezoni 2006/2007 sarađivao je sa Zagrebačkom operom dirigujući “Nabucco” i “Seviljski berberin”. Obavljao je funkciju umjetničkog direktora, te za vrijeme sezone 2008/2009 bio šef dirigent u Zagrebačkoj operi. U sezoni 2007/2008 diriguje koncert u Pekingu sa Andreom Bocelliem i Pekinškim simfonijskim orkestrom, a u Velikoj Britaniji ostvaruje svoj debi sa operom “Travijata” u Longborough Festival Operi.
Umjetnički je direktor Al Bustan Festivala u Bejrutu.

 

NIKITA ZIMIN – saksofon

Jedan je od najsjajnijih predstavnika ruske klasične škole saksofona. Diplomirao je na Russian Gnesin muzičkoj akademiji u klasi prof. Margarite Shaposhnikove i na Paris National Conservatory u klasi prof. Claude Delangle.
Predsjednik je Ruske asocijacije saksofonista i član Udruženja mladih muzičara Ruske muzičke unije.

Dobitnik je više od 20 nagrada na prestižnim nacionalnim i međunarodnim takmičenjima: 4. međunarodno takmičenje za duvače „Aeolus“; 5. međunarodno „Adolphe Sax“ takmičenje, te međunarodno takmičenje "Glas saksofona u savremenom svijetu" itd. Bio je stipendista fondacije Mstislav Rastropovich, «Russian performing art» fondacije, predsjednika Ruske Federacije i vlade Francuske.

Nastupao je solistički u Rusiji, Švicarskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji, SAD, Koreji Azerbejdžanu, Kazahstanu, te sarađivao sa orkestrima poput Volgograd simfonijskim orkestrom, Državnim simfonijskim orkestrom St. Petersburga, Udmurt državnim simfonijskim orkestrom itd. Njegov repertoar obuhvata kompozicije raznih stilova i epoha.

 

MARIO STEFANO PIETRODARCHI - bandoneon

Rođen je 1980. godine u Atessi. Sa devet godina počinje svirati harmoniku, a uskoro nakon toga i bandoneon. Diplomirao je sa počastima 2007. godine na Muzičkoj akademiji Santa Cecilia u Rimu.

Brilijantan izvođač, izuzetne muzikalnosti osvoja mnogobrojne nagrade kako na nacionalnim tako i međunarodnim takmičenjima među kojima su I nagrada na državnom takmičenju Città di Latina (1995, 1996, 1997), I nagrada na državnom takmičenju Città di Montese (1997), I nagrada na međunarodnom takmičenju S. Bizzarri of Morro D'Oro (1997) itd.

U oktobru 2003-2005. godine svira kao solista na koncertima sa Italijanskim Internacionalim orkestrom u Kini i Koreji. U 2005. godini je sarađivao sa Teatro dell'Opera u Rimu i operom Simfonijske Fondacije Petruzzelli (Bari) za realizaciju opere Ascesa e della Città di Caduta Mahagonny 'Kurta Weilla. Učestvovao je kao bandoneonista na 58. San Remo festivalu 2008. godine

Pored impozantne aktivnosti kao koncertni umjetnik u Italiji, nastupao je u Engleskoj, Francuskoj, Belgiji, Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj, SAD-u, Portugalu, Finskoj, Švicarskoj, Kanadi, Armeniji, Rusiji i Kini.


 

 Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

Sa koncerta

Sa koncerta

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.