28. April 2016. 20:00

Koncert

Narodno pozorište Sarajevo

A. Dvořák:  Koncert za violončelo i orkestar  op. 104, h-mol
P.  I.  Čajkovski:  Simfonija no.6, op.74, h-mol "Patetična"

SAMRA GULAMOVIĆ– dirigent
BORIS ANDRIANOV - violončelo, Rusija

 

BORIS ANDRIANOV, violončelo

Rođen je 1976. u muzičkoj familiji. Diplomirao je na Moscow Gnessin školi za muziku, te nastavio obrazovanje na Moskovskom državnom konzervatoriju u klasi profesorice Natalie Shakhovskaye i muzičkoj školi „Hanns Eisler“ kod profesora Davida Geringasa.
Boris Andrianov je dobitnik mnogobrojnih nagrada na takmičenjima poput International Tchaikovsky Youth Competition, International Shostakovich Competition „Classica Nova“ u Hanoveru, International Mstislav Rostropovich Cello Competition u Parizu (1997), International Tchaikovsky Competition (1998), International Antonio Janigro Competition u Zagrebu (2000) i International Isang Yun Competition u Južnoj Koreji (2003).
Nastupa sa simfonijskim i kamernim orkestrima, među kojima se izdvajaju Orkestar teatra Mariinsky, Izraelska filharmonija, Nacionalni orkestar Francuske, Tchaikovsky Symphony Orchestra,  Kammerorchester Berlin, Ruski nacionalni orkestar, Akademski simfonijski orkestar Moskovske filharmonije i Kammerorchester iz Beča. Također je sarađivao sa velikim imenima iz svijeta dirigovanja poput Valerya Gergieva, Vladimira Fedoseyeva, Alexandera Vedernikova, Vasilya Petrenka i dr.
Od 2005. godine Andrianov svira na violončelu „Domenico Montagnana“ iz ruske Državne kolekcije unikatnih muzičkih instrumenata.
Umjetnički je direktor projekta „The New Star Generation“, za koji je primio nagradu za kulturu Ruske Federacije i „Vivacello“, prvog festivala za violončelo u Rusiji.
Od 2009. godine zaposlen je kao profesor na moskovskom Državnom konzevatoriju „Čajkovski“.

 

SAMRA GULAMOVIĆ, Dirigent

Rođena u Sarajevu. Diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na odsjeku za kompoziciju i dirigovanje u klasi prof. Teodora Romanića i prof. Julija Marića.

Od 1995. godine je umjetnički rukovodilac Sarajevskog vokalnog okteta "Preporod", a osnivač je i dirigent Ženskog vokalnog ansambla "Allegro" sa kojim  postiže veliki uspjeh i osvaja mnogobrojne nagrade na internacionalnim takmičenjima i festivalima.

Pohađala je ljetnu školu dirigovanja 1997. godine u Bazelu (Švicarska) i 1999. u Lionu (Francuska) i tada po prvi put, van granica BiH, održava koncerte sa Internacionalnim simfonijskim orkestrom "Aidimos".

Još kao student predvodila je Hor opere Narodnog pozorišta Sarajevo, a 1998. godine počinje sa radom u Sarajevskoj filharmoniji kao asistent dirigenta.

Časopis "Žena 21" je proglasio za najuspješniju ženu iz oblasti Umjetnosti za 2001. godinu, a 2008. dobitnica je i nagrade "Sloboda" koju dodjeljuje Centar za mir Sarajevo.

Do sada bilježi brojne koncerte sa orkestrom Sarajevske filharmonije u Bosni i Hercegovini kao i koncerte sa drugim orkestrima u Turskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji. Od 2009. godine angažovana je i kao dirigent Baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Od 2008. godine obavlja funkciju direktorice Sarajevske filharmonije.

 Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

Samir Ismić

Samir Ismić

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.