19. Februar 2016. 20:00

Koncert

Narodno pozorište Sarajevo

K. Schwertsik: Schrumpf-Symphonie op. 80 
G. Rossini: Uvertira „Wilhelm Tell“
J. Brahms: Mađarski plesovi no.1, 3, 10, 5
A. Dvořák : Simfonija no. 9, e-mol, op. 95, iz Novog svijeta

THOMAS KONCZ - dirigent, Austrija

 

THOMAS KONCZ – dirigent

Rođen je u Budimpešti. Studije dirigovanja i kompozicije diplomirao je na Franz Liszt muzičkoj akademiji u Budimpešti i na Univerzitetu za muziku u Beču s najvišim nagradama. Osvajao je međunarodna takmičenja za dirigente u Beču, Kopenhagenu, Milanu i Firenci.

Od 1974. do 1980. godine bio je dirigent Mađarske državne opere u Budimpešti, od 1984. -1993. muzički direktor Südwestdeutschen Philharmonie u Konstanzu, a nakon toga do 1996. šef dirigent Filharmonije u Györu (Mađarska). Kao gost dirigent predvodio je mnoge renomirane svjetske orkestre poput Berlinske filharmonije, Bečkog simfonijskog orkestra, Mozarteum orkestra iz Salzburga, Beethoven orkestra iz Bonna, Stuttgart filharmonije, Düsseldorf filharmonije, orkestra La Scala, radijskih orkestara Madrida i Kopenhagena, Simfonijskog orkestra Berna, Seoul filharmonije, kao i operske predstave u Beču, Bernu, Bilbaou i New Yorku.

Od 1978. do 1984. godine bio je predavač na odsjeku za operu Univerziteta za muziku i scensku umjetnost u Beču, a od 1984. do 1993.  umjetnički direktor orkestra Muzičke akademije u Bernu.

Od 1991. godine je docent na Institutu za glas i muzički teatar na Univerzitetu za muziku i scensku umjetnost u Beču.Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

Oguzhan Balci

Oguzhan Balci

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.