05. Februar 2016. 20:00

Koncert

Narodno pozorište Sarajevo

L. van Beethoven:   Uvertira „Coriolan“ op.62
L. van Beethoven:   Koncert za klavir i orkestar no.5, op. 73, Es-dur „Carski"
P.  I.  Čajkovski:     Simfonija no.4, op.36, f-mol

SERGEY SMBATYAN – dirigent, Armenija
RAN JIA - klavir, Kina

 

SERGEY SMBATYAN – dirigent

Mladi je armenski dirigent, osnivač, umjetnički direktor i šef dirigent Državnog orkestra mladih Armenije (SYOA).

Najzamimljiviji momenti njegove karijere su koncerti sa Simfonijskim orkestrom Marinskog teatra, orkestarom Moskovske filharmonije, Varšavskom filharmonijom, Kamernim orkestarom Koreje sa svijetski poznatim glumcem John Malkovichem u Seoul Arts Centeru. Saradnju sa istim orkestrom nastavlja i kasnije u Moskvi i to sa solistom Pinchas Zukermanom, te u Bostonu i u Carnegie Hallu. Njegov debi sa Londonskim filharmonijskim orkestrom je bio jedan od vodećih događaja u njegovoj karijeri do sada. Dirigovao je zajednički gala koncert s poznatim umjetnikom Maximom Vengerovim u dvorcu Windsor za princa Charlesa u okviru Princes Trust događaja.

Pod vodstvom Sergeya Smbatyana SYOA dobiva pozivnice za ugledne festivale i značajne događaje. U 2015. godini predstavljali su Armeniju na MIDEM internaciolnalnom muzičkom marketu u Kanu. Sergey Smbatyan je suosnivač Armenian Composers’ Arts Festivala (ACAF), te osnivač i umjetnički direktor Khachaturian festivala.

U 2015. godini Sergey Smbatyan je bio jedna od tri osobe koje su svojom zaslugom dobile the Order of Arts and Letters of France ministarstva kulture Francuske.

 

Ran Jia - klavir

Rođena je u Kini i već sa tri godine počela da svira klavir. Svoj prvi samostalni koncert je imala 1995. godine. Studirala je na Curtis institutu za muziku u Filadelfiji u klasi profesora Gery Graffmana, a magistrirala u klasi profesorice Nine Tichman na Hochschule für Musik u Kelnu.

U 2004. godini svirala je recital u He Luting koncertnoj dvorani konzervatorijuma za muziku u Šangaju, koji je bio zapažen sa velikm oduševljnjem publike i medija. Oriental TV je snimila dva dokumentarna filma o životu ove mlade umjetnice, uključujući i njen nastup na konzervatorijumu. Veliki uspjeh imala je 2005. godine kada je zajedno sa svojim učiteljom Gery Graffenom svirala u Lincoln centru sa St. Luke orkestrom. Također je 2006. godine imala zapažen koncert sa Šangajskom filharmonijom izvodeći dva Mozartova koncerta za klavir.
Svoj debi u Evropi ima na klavirskom festivalu u Ruhr-u 2008. godine, a njeni posljednji nastupi uključuju koncert na internacionalnom klavirskom festivalu u Šangaju, na MISA Summer festival Shanghai, te saradnju sa Kineskom filharmonijom i drugim svjetski poznatim orkestrima.
 Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

Orkestar Sarajevske filharmonije i Hor opere Narodnog pozorišta

Orkestar Sarajevske filharmonije i Hor opere Narodnog pozorišta

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.