31. Decembar 2014. 19:30

Novogodišnji koncert

Narodno pozorište Sarajevo

SAMRA GULAMOVIĆ Dirigent
ADEMA PLJEVLJAK-KREHIĆ Sopran
AIDA ČORBADŽIĆ Sopran
AMIR SARAČEVIĆ Tenor
IVAN ŠARIĆ Bas

18:45 -  Piće dobrodošlice uz muziku Kamernog orkestra Sarajevske filharmonije
19:30 -  Koncert
U pauzi koncerta koktel uz muziku Duvačkog kvinteta Sarajevske filharmonije

Program
Strauss, Lehár, Hellmesberger, Bizet, Rossini,
Mozart, Verdi, Kálmán, F. Loewe, J. Bock

Valceri, Polke, Uvertire, Marševi, Arije, Dueti

Blagajna
Narodno pozorište Sarajevo

Radno vrijeme
Ponedjeljak – Subota
09:00-11:30 i 15:30-19:30

Informacije i rezervacije
reservation@saph.ba
033 55 00 71
033 66 65 20
033 22 16 82

 

SAMRA GULAMOVIĆ Dirigent

Rođena je u Sarajevu. Diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na odsjeku za kompoziciju i dirigovanje u klasi prof. Teodora Romanića i prof. Julija Marića.
Od 1995. godine je umjetnički rukovodilac Sarajevskog vokalnog okteta "Preporod", a osnivač je i dirigent Ženskog vokalnog ansambla "Allegro" sa kojim  postiže veliki uspjeh i osvaja mnogobrojne nagrade na internacionalnim takmičenjima i festivalima.
Pohađala je ljetnu školu dirigovanja 1997. godine u Bazelu (Švicarska) i 1999. u Lionu (Francuska) i tada po prvi put, van granica BiH, održava koncerte sa Internacionalnim simfonijskim orkestrom "Aidimos".
Još kao student predvodila je Hor opere Narodnog pozorišta Sarajevo, a 1998. godine počinje sa radom u Sarajevskoj filharmoniji kao asistent dirigenta.
Časopis "Žena 21" je proglasio za najuspješniju ženu iz oblasti Umjetnosti za 2001. godinu, a 2008. dobitnica je i nagrade "Sloboda" koju dodjeljuje Centar za mir Sarajevo.
Do sada bilježi brojne koncerte sa orkestrom Sarajevske filharmonije u Bosni i Hercegovini kao i koncerte sa drugim orkestrima u Turskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji. Od 2009. godine angažovana je i kao dirigent Baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu.
Od 2008. godine obavlja funkciju direktorice Sarajevske filharmonije.

ADEMA PLJEVLJAK-KREHIĆ Sopran

Solistica sarajevske Opere, rođena je u Sarajevu. Diplomirala je u klasi prof. Paše Gackić na Muzičkoj akademiji Sarajevo, gdje je trenutno i docent. Ubrzo nakon toga, diplomirala je i na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Na postdiplomski studij odlazi 1998. godine na Universität für Musik und Darstellende kunst Graz u Austriji, a zatim i u Italiju.
Dobitnica je druge nagrade na Internacionalnom takmičenju sakralne muzike u Rimu 2002. godine. Nastupala je na brojnim koncertima u zemlji i van granica BiH. U Narodnom pozorištu Sarajevo pjevala je uloge: Bastienne (Bastien und Bastienne), Grofica (Figarova ženidba), Anna (Nabucco), Đula (Ero s onog svijeta), Mimi (La Boheme), Jelena (Nikola Šubić Zrinjski), Žena (Srebreničanke), Micaela (Carmen), Lauretta (Gianni Schicchi), Amelia (Bal pod maskama), Tatjana (Evgenij Onjegin). U Grazu (Austrija) je ostvarila niz uloga na sceni Theater im Palais kao Donna Elvira (Don Giovanni), Pamina (Čarobna frula), Cherubino (Figarova ženidba), Jemina (Lazarus). Pjevala je u Pergolesijevoj Stabat Mater, Bachovom Božićnom oratoriju, Vivaldijevoj Gloria i Beatus Vir, Mozartovom Requiemu, te Beethovenovoj IX Simfoniji.
Za TV BiH snimila je emisiju Moderato cantabile u režiji Aleksandra Jevđevića, sa djelima Schuberta i Cimarose. Također je bila izvođač praizvedbi savremenih bosanskohercegovačkih, italijanskih i francuskih kompozitora. Pjevala je na brojnim koncertima kamerne muzike u BiH, Italiji, Njemačkoj, Češkoj, Crnoj Gori, SAD-u i Egiptu.

AIDA ČORBADŽIĆ Sopran

Diplomirala je 2006. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u klasi prof. Paše Gackić. Usavršavala se na seminarima kod prof. Olivere Miljaković, prof. Ute von Garczinsky, prof. Andreasa Karakasa i prof Tatjane Šorlujan. Dobitnica je specijalne nagrade na prvom poslijeratnom takmičenju srednjih muzičkih škola u Bugojnu. Bila je stipendistica Kantona Sarajevo, CEE Musiktheatra (Central & Eastern European Musiktheater) iz Beča, Barokne akademije u Gmundenu (Austrija). Od 2004. godine je članica Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, a 2007. dobija status solistice. Kao solistica je nastupala sa Sarajevskom filharmonijom širom Bosne i Hercegovine, te u Hrvatskoj, Sloveniji i Francuskoj.
Pjevala je sopran solo u Orffovoj Carmini Burani, Pergolesijevoj Stabat Mater, Schubertovoj Messe G-dur, Haydnovom Oratoriju Stvaranje svijeta (izveden u Sarajevu i Osijeku), te u Mahlerovoj Četvrtoj Simfoniji pod dirigentskom palicom maestra Lajovica.
U septembru 2011. godine debituje kao glumica u dramskoj predstavi režisera Harisa Pašovića Ruže za Anu Terezu ili Fudbalske priče. Članica je udruženja umjetnika Bellarte.

AMIR SARAČEVIĆ Tenor

Rođen je 1982. godine u Mostaru. Muzičko obrazovanje sticao je u BiH i Hrvatskoj. Pjevanjem se bavi od 2004. godine školujući se u klasi primadone prof. Radmile Bakočević. Od 2007. godine školuje se na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Paše Gackić.

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo debitirao je ulogom Parpignol u operi Boemi, a zatim pjeva niz epizodnih uloga, kao i glavne tenorske uloge u operama Gianni Schicchi, Don Pasquale, te Evgenij Onjegin.
Ostvaruje i niz koncertnih nastupa sa sarajevskom Muzičkom akademijom, Sarajevskom filharmonijom, te Zagrebačkom filharmonijom u izvedbi Ratnog requiema u Zagrebu.

Finalista je takmičenja Klassikmania u Beču 2010. godine.

IVAN ŠARIĆ Bas

Rođen je 1982. godine u Sarajevu. Student je Muzičke akademije u Sarajevu, Odsjek za solo pjevanje u klasi prof. Paše Gackić. Ostvario je epizodne uloge u operama: Rigoletto (Conte Ceprano), La Boheme (Alcindoro), La traviata (Marquese), Don Pasquale (Notaio), Gianni Schicchi (Betto Di Signa), koncertna izvedba i opera Carmen (Zuniga), Un ballo in maschera (Samuel), Ježeva kuća, Vesela Udovica (Vicomte Cascada), Aska i vuk (Narator) i dr.
Pored opernog repertoara iza sebe ima i koncertni od kojih se izdvajaju cjelovečernji koncert domaćih kompozitora u Crowne Plazi u Pragu, Requiem W. A. Mozarta, Beethovenova 9. Simfonija, te nastup na koncertu mladih umjetnika iz Bosne i Hercegovine u Carnegie Hallu (New York).
Stalni je član Opere Narodnog pozorišta Sarajevo od 2004.godine.Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

Oguzhan Balci

Oguzhan Balci

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.