18. Septembar 2014. 20:00

Koncert - Otvaranje sezone 2014/2015

Narodno pozorište Sarajevo

S. Rahmanjinov: Koncert za klavir i orkestar No. 2, op. 18, c-mol
G. Fauré: Pavane op. 50
M. Mussorgsky: Noć na golom brdu
B. Smetana: Moja domovina, Vltava

SAMRA GULAMOVIĆ Dirigent
LOVRO POGORELIĆ Klavir, Hrvatska

 

LOVRO POGORELIĆ - KLAVIR

Od svoje sedamnaeste godine redovno izvodi koncerte širom svijeta, solistički ili uz pratnju orkestra ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti.
Diplomirao je 1992. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Zvjezdane Bašić. Godinu 1993. provodi u Parizu, kao štićenik francuske fondacije Crédit National. Francuska diskografska kuća Intrada iz Pariza prepoznala je umjetnost Lovre Pogorelića, te je u proljeće 2007.  godine izdala CD “Liszt Lovro Pogorelich”. Isti je promoviran u čuvenoj pariškoj Salle Gaveau uz divljenje kritike „... pijanista izvjesne reputacije sa zadivljujućim muzičkim argumentima ...“. Pored brojnih koncerata u Hrvatskoj, nastupao je u Francuskoj, Švicarskoj, Velikoj Britaniji, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Čehoslovačkoj, Nizozemskoj, Belgiji, Danskoj, Kanadi, Japanu i SAD-u.
U decembru 2008. godine Intrada izdaje novi CD Lovre Pogorelića s djelima Musorgskog i Rahmanjinova. Pianobleu odabire ovaj CD kao CD mjeseca januara 2009. godine.

Predaje klavir na muzičkoj akademiji u Zagrebu, osnivač je i umjetnički direktor Festivala „Paško ljeto“.

 

SAMRA GULAMOVIĆ, Dirigent

Rođena u Sarajevu. Diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na odsjeku za kompoziciju i dirigovanje u klasi prof. Teodora Romanića i prof. Julija Marića.

Od 1995. godine je umjetnički rukovodilac Sarajevskog vokalnog okteta "Preporod", a osnivač je i dirigent Ženskog vokalnog ansambla "Allegro" sa kojim  postiže veliki uspjeh i osvaja mnogobrojne nagrade na internacionalnim takmičenjima i festivalima.

Pohađala je ljetnu školu dirigovanja 1997. godine u Bazelu (Švicarska) i 1999. u Lionu (Francuska) i tada po prvi put, van granica BiH, održava koncerte sa Internacionalnim simfonijskim orkestrom "Aidimos".

Još kao student predvodila je Hor opere Narodnog pozorišta Sarajevo, a 1998. godine počinje sa radom u Sarajevskoj filharmoniji kao asistent dirigenta.

Časopis "Žena 21" je proglasio za najuspješniju ženu iz oblasti Umjetnosti za 2001. godinu, a 2008. dobitnica je i nagrade "Sloboda" koju dodjeljuje Centar za mir Sarajevo.

Do sada bilježi brojne koncerte sa orkestrom Sarajevske filharmonije u Bosni i Hercegovini kao i koncerte sa drugim orkestrima u Turskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji. Od 2009. godine angažovana je i kao dirigent Baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Od 2008. godine obavlja funkciju direktorice Sarajevske filharmonije.
 

 Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

Orkestar Sarajevske filharmonije i Hor opere Narodnog pozorišta

Orkestar Sarajevske filharmonije i Hor opere Narodnog pozorišta

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.