08. Novembar 2014. 20:00

Koncert DoReMi&Vi

Narodno pozorište Sarajevo

IVO LIPANOVIĆ Dirigent, Hrvatska
ELENA MOŞUC Sopran, Ruminija

AMIR SARAČEVIĆ Tenor
Hor opere Narodnog pozorišta Sarajevo

 

IVO LIPANOVIĆ - Dirigent

Rođen je u Dubrovniku, a porijeklom je iz Lumbarde na Korčuli. Dirigovanje je studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Gjadrova i kod Lovra pl. Matačića. Godine 1986. pobijedio je na takmičenju mladih dirigenata u Zagrebu, te je iste godine angažovan kao horovođa i dirigent u Operi HNK u Splitu.
Od 1992. do 1998. godine direktor  je Opere HNK u Splitu i umjetnički direktor muzičkog programa Splitskog ljeta. U  Splitu je dirigovao brojnim koncertima, baletima i opernim premijerama.

Gostuje u Operi HNK Zagreb, Operi HNK "Ivana pl. Zajca" u Rijeci, diriguje orkestrima Zagrebačke filharmonije, Simfonijskim orkestrom HRT, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Varaždinskim kamernim orkestrom, te u inostranstvu Simfonijskim akademskim orkestrom iz Seoula, Simfonijskim orkestrom Beneventa, Orkestrom opere iz Cagliarija, Orkestrom Arena di Verona, Orkestrom Deutsche Oper iz Berlina, Filharmonijskim orkestrom Nice, MDR simfonijskim orkestrom iz Leipziga.

Dobitnik je nagrade „Milka Trnina“ Hrvatskog društva muzičkih umjetnika za 2003. godinu.


Elenu Moşuc – Sopran

Jedna je od najpoznatijih svjetskih koloraturnih sopranistica. Ova umjetnica bravuroznog glasa, upečatljive glasovne boje, te neprikosnovena vladarica operne pozornice, uspjela je na jedinstven način oživjeti sve najznačajnije likove operne literature, od Norme, Lucie di Lamermoor, koketne Violette, mračne Kraljice noći, do nježne Gilde i pjevačice Musette. Impresivne nastupe ostvarila je na svim značajnijim svjetskim opernim pozornicama među kojima su čuveni Teatro alla Scala u Milanu, Metropolitan Opera u New Yorku, Bečka državna opera, Berlinska državna opera, Opera u Zürichu i mnoge druge.
Inspirativna energija i predanost, uz neupitne tehničke i muzičke sposobnosti, čine Elenu Moşuc jednom od najutjecajnijih koloraturnih sopranistica današnjice, čije nastupe publika sa nestrpljenjem očekuje u svim svjetskim prijestolnicama kulture.
 Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

David Panzl

David Panzl

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.