20. Juni 2014. 20:00

Ramazanski koncert

Narodno pozorište Sarajevo

C. Nielsen: Aladdin svita op. 34
M. N. Beken: Baletna svita Dino i Ceren, svjetska premijera nove verzije 

HAKAN ŞENSOY Dirigent, Turska
Hatice Doğan Sevinç - kemençe, Turska
Caner Can - kanun, Turska
Ali Tüfekçi - ney, Turska

 

Hakan Şensoy, dirigent

Svjetski poznat violinista i dirigent, maestro Hakan Şensoy, prvobitno počinje svoju muzičku karijeru na Državnom konzervatoriju Istanbula, u okviru ubrzanog programa edukacije za mlade talente, kod eminentnog profesora Ayhana Turana. Kao violinist nastavlja edukaciju na London Royal College of Music sa prof. Trevorom Williamsom, a kasnije radi sa violinistom i pedagogom Victorom Pikaizenom iz Rusije i Aylom Erduran iz Turske.
Sa 16 godina Asocijacija Istanbulske filharmonije imenovala ga je za „najuspješnijeg umjetnika godine“. Iste godine, primio je prestižnu nagradu za umjetničku branšu Tehničkog univerziteta u Istanbulu “Superior Success in Artistic Branch”, koja je dodijeljena samo četiri puta u istoriji svog postojanja.
Sa 16 godina uči i dirigovanje kod poznatog turskog dirigenta Demirhana Altuga. Svoje obrazovanje je upotpunio s maestrom Eminom Guven Yaslicamom i Gianluigijem Gelmettijem na Accademia di Cicciana u Sieni. Od tada je kao dirigent sarađivao sa najznačajnijim solistima našeg vremena kao što su: Shlomo Mintz, Raphael Wallfisch, Fazil Say, Cihat Aşkin, Tedi Papavrami, Peter Jablonski, Gülsin Onay, Emre Elivar i Kenneth Hamilton.
Osnivač je i član Akbank kamernog orkestra, kao i osnivač i umjetnički direktor Istanbulskog kamernog orkestra i Filarmonia Istanbul orkestra. Diriguje i svira svjetske premijere kao i nova djela savremenih kompozitora. Kompozitorima redovno povjerava pisanje novih djela za violinu kao i za njegov orkestar Filarmonia Istanbul. Tursko-američki kompozitor Münir Beken je svoju prvu simfoniju posvetio upravo maestru Şensoyu.
Hakan Şensoy je doktorirao muzičke nauke i trenutno je profesor violine na Državnom Tehničkom univerzitetu u Istanbulu.

HATİCE DOĞAN SEVİNÇ - kemenče

Rođena je u Istanbulu. Godine 1991. upisuje Državni konzervatorij u Istanbulu, instrumentalni odsjek. Svoje obrazovanje na kemenče počinje kod prof. Ahmeda Kadria Rizelia, te nastavlja sa prof. İhsanom Özgenom. Diplomira je 2001. godine kao najbolji student univerziteta. Magistrirala je 2005. godine na Institutu društvenih nauka Haliç univerziteta, odsjek za tursku muziku. Na istom univerzitetu završava stručni umjetnički program 2012. godine.

U periodu od 2001. do 2004. godine radi kao nastavnik muzike u pojedinim školama u okviru saradnje sa ministarstvom obarazovanja. Nastupa sa mnogim turskim muzičkim ansamblima poput Istanbul Chamber Orchestra, Izmir Yaşar University Chamber Orchestra, Eskişehir Anadolu University Symphony Orchestra.

Od 2009. godine predaje kemenče i turski muzički repertoar na ITU Državnom muzičkom konzvertoriju.

 

 

ALİ TUFEKÇİ - ney

Rođen je u Istanbulu. Nakon završenog osnovnog obrazovanja primljen ja na Tehnički univerzitet u Istanbulu (ITU), instrumentalni odsjek za ney Državnog  turskog konzervatorija kod profesora dr. Suleyman Ergunera.
Učestvovao je na brojnim koncertima zajedno sa istaknutim muzičarima u Turskoj i inostranstvu, u zemljama poput SAD, Francuske, Italije, Njemačke, Grčke, Japana, Tunisa, Holandije, Velike Britanije i Švicarske. U isto vrijeme, prati mnoge domaće i internacionalne umjetnike na njihovim koncertima i snimanjima.
U junu 2011. godine završava doktorsku dezertaciju  na temu “Muzukilogija i muzička teorija” na Institutu društvenih nauka ITU univerziteta.
Često nastupa na Državnom turskom konzervatoriju i TRT radiju.

CANER CAN, kanun

Rođen je 1992. godine, a kanun počinje svirati uz podršku svojih roditelja već sa deset godina. Studira na ITU turskom državnom konzervatoriju za muziku.
Kao solista učestvovao je na mnogim koncertima, mevlevijskim ceremonijama i
muzičkim festivalima u različitim dijelovima svijeta poput Alžira, Indje, Švicarske, Makedonije i Turske. Bio je učesnik na seminaru fondacije Giorgio Cini u Veneciji „Armenijski kompozitori na osmanskom dvoru“
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

TaeJung Lee

TaeJung Lee

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.