12. April 2014. 20:00

Koncert

Narodno pozorište Sarajevo

R. Schumann: Uvertira Manfred op. 115
R. Schumann: Koncert za violončelo i orkestar op.129, a-mol
R. Schumann: Simfonija No. 4, op. 120, d-mol

GIANLUCA MARCIANÒ Dirigent, Italija
ALEXANDER BUZLOV Violončelo, Rusija

 

GIANLUCA MARCIANÒ Dirigent

Rođen je u La Spezia u Italiji gdje je studirao klavir na Muzičkoj akademiji u Firenci zajedno sa Dmitrijem Bashkirovim, Joaquinom Achucarrom i Paolom Restaniem kao i sa Masimilianom Dameriniem. Pobjedio je na nekoliko nacionalnih i internacionalnih takmičenja, a svoj prvi recital imao je sa samo deset godina.
Radio je kao učitelj i muzički voditelj u mnogim poznatim italijanskim teatrima poput Teatro Reggio di Parma za vrijeme Verdijeve godišnjice 2001, Teatro Carlo Felice di Genova, Maggio Musicale Fiorentino, kao i na internacionalnom takmičenju Beato Pio IX u Rimu. Podučavao je Fabia Armiliata, Roberto Sevilea i Luisa Maragliana, te bio član žirija na nekoliko međunarodnih takmičenja pjevanja.

U sezoni 2006/2007 sarađivao je sa Zagrebačkom operom dirigujući “Nabucco” i “Seviljski berberin”.  Obavljao je funkciju umjetničkog direktora, te za vrijeme sezone 2008/2009 bio šef dirigent u Zagrebačkoj operi. U sezoni 2007/2008 diriguje koncert u Pekingu sa Andreom Bocelliem i Pekinškim simfonijskim orkestrom, a u Velikoj Britaniji ostvaruje svoj debi sa operom “Travijata” u Longborough Festival Operi.

Gianluca Marcianò je trenutno umjetnički direktor i glavni dirigent Tblilisi Opere kao i umjetnički direktor Al Bustan Festivala u Bejrutu.

 

ALEXANDER BUZLOV, Violončelo

Alexander Buzlov rođen je u Moskvi 1983. godine. Diplomirao je na Moskovskom državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski 2006. godine u klasi prof. N. Gutman, te upisao postdiplomski studij.

Prvi Grand-Prix “Mozart 96”, Alexander Buzlov je osvojio u Monte Carlu sa 13 godina. Godinu dana kasnije nagrađen je Grand-Prixom na natjecanju “Virtouzi XXI stoljeća” u Moskvi. Osvajanjem srebrne medalje i specijalne nagrade za najbolju izvedbu Čajkovskog kao i specijalne nagrade Fondacije Rostropovich i Vishnevskaya na XIII međunarodnom takmičenju Čajkovski u Moskvi 2007. godine, postao je omiljeni muzičar ne samo članova žirija prestižnih međunarodnih takmičenja, već i muzičkih kritičara i publike u Rusiji, Americi, Evropi i Aziji. Njegovo ime uvršteno je u Zlatnu knjigu mladih talenata XX i XXI stoljeća jer je jedan od najsjajnijih i najtalentovanijih violončelista mlade generacije ruskih muzičara.

Snimao je za Radio TV Rusija kao i za radio stanice u Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, SAD, Austriji, itd. Godine 2005. objavljen je njegov prvi CD za Delos Records sa izvedbama Brahmsa, Beethovena i Schumanna.

Trenutno predaje na Moskovskom konzervatoriju i asistent je prof. N. Gutman. Drži master class tečajeve u Rusiji, SAD-u i Evropi.    Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

Alena Baeva

Alena Baeva

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.