06. Juli 2013. 20:00

XVIII Ramazanski koncert

Narodno pozorište Sarajevo

O. Balci: Senfoni ile Ilahiler

OĞUZHAN BALCI Dirigent, Turska
ADEMA PLJEVLJAK KREHIĆ Sopran
ŞENOL TALINLI Tenor, Turska
SADETTIN  ARDA AYDOĞAN Bas, Turska
SERKAN MESUT HALILI Kanun, Turska
HOR OPERE NARODNOG POZORIŠTA SARAJEVO

 

OGUZHAN BALCI, Dirigent

Rođen je 1977. godine. Muziku je počeo učiti kod prof. Cenan Akina u Istanbulskom dječijem horu TRT kada je imao šest godina. Upisao je Državni muzički konzervatorij 1988. godine na ITU i počeo studirati violinu kod prof. Ayhana Turana. Upisao je i odsjek za kompoziciju na istom univerzitetu 1994. godine. Studirao je analizu turske muzike, harmoniju i kontrapunkt, te turske muzičke forme i klavir. Diplomirao je na istom univerzitetu s počastima 1999. godine. Nastavio je postdiplomske studije na MIAM-u (Centar za naprednu muziku) 2000. godine, a studirao je kompoziciju i teoriju muzike kod profesora Kamuran Incea, Davida Osbonanda i Pietera Snappera. Završio je postdiplomski na Univerzitetu Halic u Istanbulu.

Njegove kompozicije i aranžmane izvodili su Predsjednički državni simfonijski orkestar, ITU kamerni orkestar, Istanbulski orkestar, Istanbulski kamerni orkestar, Istanbulski simfonijski orkestar CRR, Filharmonijski orkestar Tekfen, Filharmonijski orkestar Tirana, Kamerni orkestar Bakirkoy, Državni simfonijski orkestar u Izmiru, Državni simfonijski orkestar u Cukurovu, Općinski simfonijski orkestar Eskisehir, Opera i balet u Mersinu. U junu 2006. godine u solo izvedbi violiniste Hakana Sensoya njegova kompozicija pod nazivom “Varijacije na temu Aaladdina Sensoya“ izvedena je prvi put u dvorani Carnegie Hall-a.

Predaje kompoziciju na Državnom muzičkom univerzitetu ITU od 2000. godine. Osnivač je Istanbul orkestra i njegov stalni dirigent.

 

ADEMA PLJEVLJAK-KREHIĆ, Sopran

Solistica sarajevske Opere, rođena je u Sarajevu. Diplomirala je u klasi prof. Paše Gackić na Muzičkoj akademiji Sarajevo, gdje je trenutno i docent. Ubrzo nakon toga, diplomirala je i na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Na postdiplomski studij odlazi 1998. godine na Universität für Musik und Darstellende kunst Graz u Austriji, a zatim i u Italiju.

Dobitnica je druge nagrade na Internacionalnom takmičenju sakralne muzike u Rimu 2002. godine. Nastupala je na brojnim koncertima u zemlji i van granica BiH. U Narodnom pozorištu Sarajevo pjevala je uloge: Bastienne (Bastien und Bastienne), Grofica (Figarova ženidba), Anna (Nabucco), Đula (Ero s onog svijeta), Mimi (La Boheme), Jelena (Nikola Šubić Zrinjski), Žena (Srebreničanke), Micaela (Carmen), Lauretta (Gianni Schicchi), Amelia (Bal pod maskama), Tatjana (Evgenij Onjegin). U Grazu (Austrija) je ostvarila niz uloga na sceni Theater im Palais kao Donna Elvira (Don Giovanni), Pamina (Čarobna frula), Cherubino (Figarova ženidba), Jemina (Lazarus). Pjevala je u Pergolesijevoj Stabat Mater, Bachovom Božićnom oratoriju, Vivaldijevoj Gloria i Beatus Vir, Mozartovom Requiemu, te Beethovenovoj  IX Simfoniji.
Za TV BiH snimila je emisiju Moderato cantabile u režiji Aleksandra Jevđevića, sa djelima Schuberta i Cimarose. Također je bila izvođač praizvedbi savremenih bosanskohercegovačkih, italijanskih i francuskih kompozitora.
Pjevala je na brojnim koncertima kamerne muzike u BiH, Italiji, Njemačkoj, Češkoj, Crnoj Gori, SAD-u i Egiptu.

 

ŞENOL TALINLI, Tenor

Rođen je u Karsu u Turskoj. Studirao je pjevanje kod prof. Keriman Davrana i prof Romana Werlinskog. Nakon što je diplomirao 1989. godine na Hacettepe Univerzitetu u Ankari, pridružio se Državnoj operi u Ankari gdje je trenutno angažiran kao solista.

Nakon što je osvojio nagradu na 2. Leyla Gencer internacionalnom vokalnom takmičenju 1997. godine, njegova internacionalna karijera je krenula uzlaznom putanjom. Sarađivao je sa mnogim vrsnim dirigentima kao što su Antonio Pirolli, Dario Lucantoni, Rengim Gökmen, Victor Dumanescu, Vesna Souc, Giorgio Croci, Yalcin Adıgözel, Arvo Volmer, te nastupao na mnogim koncertima i operama širom svijeta uključujući Poljsku, Njemačku, Austrija, Estoniju, Velika Britaniju, Makedoniju, Moldaviju, Azerbajdžan, Pakistan itd.

Njegov repertoar podrazumijeva vodeće tenorske uloge u operama kao što su Bal pod maskama, Trubadur, La traviata, Rigoletto, Madame Butterfly, Boemi, Don Pasquale, ali i u drugim vokalno-simfonijskim djelima poput Mozartov, Verdijev i Webberov Requiem, Yunus Emre oratorij, Mahlerova Simfonija No. 8, Beethovenova Simfonija No. 9...

 

ARDA AYDOĞAN, Bas

Rođen je 1963. godine u Ankari. Nakon što je počeo raditi sa s pijanistom G. Sadakom diplomirao je na Mimar Sinan državnom konzervatoriju na odsjeku za solo pjevanje. Nastavio je svoje umjetničko obrazovanje sa svjetski poznatim basom Kurt Mollom. Magistrirao je na Državnom konzervatoriju Univerziteta Istanbul.
Arda Aydoğan je održao mnogo koncerata u zemlji i inostranstvu. Odigrao je glavne uloge radeći sa Državnom operom u Istanbulu, Istanbul Metropolitan Municipaliti City teatrom i Çemal Resit Rey simfonijskim orkestrom, te operskim orkestrom i horom, čiji je i osnivač. Imenovan je 1994. godine za generalnog i umjetničkog direktora Çemal Resit Rey koncertne dvorane koja za vrijeme njegovog mandata postaje jedna od vodećih koncertnih dvorana Turske i Evrope.Također je osnivač Simfonijskog orkestra i hora Istanbul Bosphorus 2004. godine.
Arda Aydoğan je predvodnik mnogih aspekata turske kulture i umjetnosti i uvijek je doprinosio prezentaciji istih u inostranstvu.

Izabran je za predsjednika Filharmonijske asocijacije Istanbula 2012. godine.

 

SERKAN MESUT HALILI, Kanun

Rođen je 1984. godine u Istanbulu. Počeo je studirati na instrumentalnom odsjeku Turskog državnog konzervatorija za muziku u okviru Tehničkog univerziteta u Istanbulu, gdje je i diplomirao 2008. godine. Magistrirao na Haliç univerzitetu na odsjeku za tursku muziku.

Još kao veoma mlad nastupao je kao solisa, ali i kao dio uglednih orkestara, grupa i umjetnika. Osim što svira kanun u klasičnom stilu turske i osmanske muzike, takođe razvija i neuobičajen stil sviranja kanuna uključujući modernu i zapadnu klasičnu muziku, ladino, rembetico itd.

Od 2009. godine radi kao profesor kanuna na Turskom državnom konzervatoriju za muziku u Istanbulu.

 Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

Aida Čorbadžić i Uroš Lajovic

Aida Čorbadžić i Uroš Lajovic

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.