18. Maj 2013. 20:30

"Večer mjuzikla"

Narodno pozorište Sarajevo

SAMRA GULAMOVIĆ Dirigent
DARIO VUČIĆ Dirigent
AIDA ČORBADŽIĆ Sopran
LEJLA JUSIĆ Sopran
AJLA CABRERA Vokal
ALMA MERUNKA Vokal
LEONARDO ŠARIĆ Bas
MARIO DRMAĆ Vokal
DŽANA PINJO Vokal

 

SAMRA GULAMOVIĆ, Dirigent

Rođena u Sarajevu. Diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na odsjeku za kompoziciju i dirigovanje u klasi prof. Teodora Romanića i prof. Julija Marića.

Od 1995. godine je umjetnički rukovodilac Sarajevskog vokalnog okteta "Preporod", a osnivač je i dirigent Ženskog vokalnog ansambla "Allegro" sa kojim  postiže veliki uspjeh i osvaja mnogobrojne nagrade na internacionalnim takmičenjima i festivalima.

Pohađala je ljetnu školu dirigovanja 1997. godine u Bazelu (Švicarska) i 1999. u Lionu (Francuska) i tada po prvi put, van granica BiH, održava koncerte sa Internacionalnim simfonijskim orkestrom "Aidimos".

Još kao student predvodila je Hor opere Narodnog pozorišta Sarajevo, a 1998. godine počinje sa radom u Sarajevskoj filharmoniji kao asistent dirigenta.

Časopis "Žena 21" je proglasio za najuspješniju ženu iz oblasti Umjetnosti za 2001. godinu, a 2008. dobitnica je i nagrade "Sloboda" koju dodjeljuje Centar za mir Sarajevo.

Do sada bilježi brojne koncerte sa orkestrom Sarajevske filharmonije u Bosni i Hercegovini kao i koncerte sa drugim orkestrima u Turskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji. Od 2009. godine angažovana je i kao dirigent Baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Od 2008. godine obavlja funkciju direktorice Sarajevske filharmonije.
 

DARIO VUČIĆ, Dirigent

Rođen je u Sarajevu 1980. godine. Diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu - Odsjek za kompoziciju i dirigiranje u klasi prof. Julija Marića. Bio je stipendist HKD Napredak – Sarajevo. Radio je kao korepetitor i dirigent s raznim vokalnim i instrumentalnim solistima i horovima.

Obavljao je dužnost šefa Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo (2004. -2009.) gdje je istovremeno radio i kao korepetitor Baleta. U periodu od 2009. do 2011. godine bio je dirigent Opere Narodnog pozorišta Sarajevo. Pohađao je seminar u Baden bei Wien kod prof. Antonija Witta. Debitirao 2007. godine sa operetom Šišmiš J. Straussa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku.

Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu je od 2007. godine u zvanju višeg asistenta - Odsjek za dirigiranje. Do sada je dirigirao Sarajevskom filharmonijom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Sinfoniettom Baden, Kamernim simfonijskim orkestrom Zenica, Opernim orkestrom Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Član je i osnivač Napretkovog tria Magis. Od jula 2011. godine obavlja funkciju direktora Narodnog pozorišta Sarajevo.Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

TaeJung Lee

TaeJung Lee

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.