05. April 2013. 20:00

Koncert

Narodno pozorište Sarajevo

M. de Falla: Spanish Dance No. 1
J. Rodrigo: Concierto Andaluz za 4 gitare i orkestar
L. van Beethoven: Triple Concerto op. 56, C-dur

SAMRA GULAMOVIĆ Dirigent
ALEXANDER SWETE Gitara, Austrija
ZORAN KRAJIŠNIK Gitara
IGOR MIJATOVIĆ Gitara
ĐANI ŠEHU Gitara
ALEKSANDAR SERDAR Klavir, Srbija
MATEA ARSOVSKI Violina
ISAK HARAČIĆ Violončelo

 

 

Samra Gulamović, Dirigent

Rođena u Sarajevu. Osnovnu i Srednju muzičku školu završila u Sarajevu, nakon čega upisuje Muzičku akademiju na odsjeku za kompoziciju i dirigovanje u klasi red. prof. Teodora Romanića. Još kao student (1995. - 1997.) radila je kao dirigent Operskog hora Narodnog pozorišta u Sarajevu. Godine 1995. počinje raditi kao umjetnički rukovodilac sarajevskog vokalnog okteta "Preporod" sa kojim predstavlja bosanskohercegovačko kulturno stvaralaštvo širom Bosne i Hercegovine, u Austriji, Njemačkoj, Turskoj i Maroku. Godine 1997. odlazi u Francusku na seminar za dirigente i tada po prvi put, van Bosne i Hercegovine, održava koncerte sa Internacionalnim simfonijskim orkestrom A.I.D.I.M.O.S. u Bazelu (Švicarska) i 1999. godine u Lionu (Francuska).
Osnivač je Ženskog vokalnog ansambla "Allegro" sa kojim postiže veliki uspjeh i mnogobrojne nagrade na internacionalnim takmičenjima i festivalima.
Godine 1998. održala je javni diplomski koncert sa orkestrom Sarajevske filharmonije. Po završetku Muzičke akademije počinje sa radom kao asistent dirigent u Sarajevskoj filharmoniji a 2008. godine završava postdiplomski studij u klasi red. prof. Julia Marića čime stiče zvanje magistra dirigovanja.
Časopis "Žena 21" je proglasio za najuspješniju ženu iz oblasti Umjetnosti za 2001. godinu a 2008. dobitnica je nagrade "Sloboda" koju dodjeljuje Centar za mir Sarajevo za doprinos humanizmu, borbi za ljudska prava i slobodu u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu.
Do sada bilježi brojne nastupe sa orkestrom Sarajevske filharmonije u Bosni i Hercegovini  kao i koncerte u Ljubljani (Slovenija), Potenzi (Italija), Istanbulu, Eskisehiru (Turska).
Od 2008. godine obavlja funkciju direktora Sarajevske filharmonije.

 

Alexander Swete , Gitara

Rođen je u Bregenzu, Austrija. Studirao je na Univerzitetu za muziku i primjenjenu umjetnost u Beču u klasi prof. Konrada Ragossniga. Osvajao je nagrade na brojnim međunarodnim takmičenjima u Havani, Parizu, te na ARD takmičenju u Minhenu. Nastupao je širim Evrope, u SAD-u (New York/Carnegie Hall), Australiji, Rusiji, na Kubi, u Turskoj, Iranu, Sjevernoj Africi, te na svim važnijim festivalima gitare.
Njegov obiman repertoar obuhvata razdoblja od renesanse do savremenog perioda, sve najvažnije koncerte i mnoštvo djela iz oblasti kamerne muzike.
Alexander Swete predaje na Univerzitetu za muziku i primjenjenu umjetnost u Beču. Gostujući je professor na Univerzitetu u Sarajevu od 2005. godine.

 

Zoran Krajišnik, gitara

Rođen je u Sarajevu gdje je završio nižu i srednju muzičku školu. Diplomirao je 1991. godine i magistrirao 1993. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Vere Ogrizović. Pohađao je master časove kod prof. R. Ausela, K. Kociolisa, D. Rasela, L. Zea i M. de Santija.
Od 1996. do 1998. godine usavršavao se u klasi prof. L. Triera na Kraljevskom muzičkom konzervatorijumu u Kopenhagenu. Osvojio je brojne nagrade na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Umjetnička aktivnost Zorana Krajišnika obuhvata niz solističkih recitala i koncerata sa simfonijskim orkestrima. Ostvario je veliki broj snimaka za potrebe televizijskih i radio stanica, a sa samo šesnaest godina izdao je svoju prvu samostalnu ploču za sarajevski Diskoton. Snimio je takođe CD u produkciji švajcarske diskografske kuće sa gitaristkinjom Majom Le Ru Obradović i Beogradskom simfonijetom, zatim CD Alba del Día u saradnji sa flautistkinjom Laurom Levai-Aksin, kao i samostalni CD Horizonti. Autor je zbirke aranžmana kompozicija za gitaru i flautu/violinu Musica da camera I. Krajišnik je redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Banja Luci i Sarajevu.
Dekan je Akademije lepih umetnosti u Novom Sadu.

 

Đani Šehu, gitara

Rođen je u Sarajevu 1980. godine. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje završio je u Sarajevu.  Školovanje nastavlja u Parizu na visokoškolskoj muzičkoj ustanovi „Ecole Normale de Musique Alfred Cortot“ u klasi prof. Rafael Andie. Upisuje se na Univerzitet za muziku i primjenjenu umjetnost u Beču 2000. godine na koncertnom odsjeku za gitaru u klasi profesora Konrada Ragossniga i Alexandera Swetea i 2005. godine uspješno diplomira. Magistarski studij završava 2010. godine u klasi prof. Alexandera Swetea. Održao je veliki broj koncerata u BiH, Hrvatskoj, Austriji, Francuskoj, Švedskoj, Italiji i Njemačkoj. Nastupa kao solista sa Sarajevskom filharmonijom, te gudačkim kvartetima. Učestvovao je na dva takmičenja; 1998. godine na I takmičenju učenika i studenata FBiH na kojem je osvojio Specijalnu nagradu i 1999. godine na internacionalnom takmičenju u Parizu gdje je osvojio drugu nagradu.
Član je žirija na takmičenjima za gitariste u zemlji i  inostranstvu, te osnivač Sarajevo International Guitar Festival-a.
Zaposlen je na Muzičkoj akdemiji u Sarajevu u zvanju docenta.

 

Igor Mijatović, Gitara

Rođen je Zenici 1985. godine gdje je završio nižu i srednju muzičku školu u klasi prof. Ljubinka i Boška Jovića. Magistrirao je 2010. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Alexandera Swetea.
Pohađao je master časove kod profesora P. Stankovića, J. Dearmana, M. Dylle, R. Fabrrija, J. Zenamona i  G. Bandinija, te ljetnu akademiju „Allegro Vivo“ u Austriji. Imao je solističke nastupe u BiH, Turskoj, Hrvatskoj i Austriji. Kao solista nastupa  sa Kamernim simfonijskim orkestrom iz Zenice. Na Federalnim takmičenjima učenika i studenata muzike stekao je zapažene rezultate u raznim disciplinama, solističkim i kamernim.
Radi kao profesor gitare u Srednjoj muzičkoj školi u Zenici. Njegovi učenici su dobitnici više nagrada na takmičenjima u BiH i inostranstvu.

 

Aleksandar Serdar, Klavir

Rođen je u Beogradu gdje poslije završenih studija u Novom Sadu nastavlja školovanje u SAD i Italiji. Učestvovao je na brojnim internacionalnim takmičenjima gdje je dobio visoke nagrade. Najznačajnije od njih su svakako Arthur Rubinstein u Tel Aviv-u, Monza-Rina Salla Galo, Vercelli, Carlo Zechhi,  koje su dovele do početka razvoja njegove internacionalne karijere.
Svirao je recitale, sa orkestrima i kamerno u skoro svim zemljama Evrope, SAD-u, Brazilu, Peruu, Maroku, Libanu, Izraelu, Tajlandu i Japanu. Kao solista nastupao je sa filharmonijama Beograda, Bremena, Sofije, Zagreba, Torina, Minhena, Tuluza, Lila, San Hozea, Slovenije, Drezdena.
Aleksandar Serdar je snimio svoj prvi CD za diskografsku kuću EMI i dobio izvanredne kritike muzičkih časopisa. Nedavno je izdao dupli CD sniman u Luksemburgu u organizaciji Luksemburške banke i društva Burleska . Učestvuje kao član žirija u radu brojnih nacionalnih i internacionalnih žirija. Od 1999. godine Aleksandar Serdar radi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gdje trenutno ima zvanje redovnog profesora. Od 2006. godine radi  i na Fakultetu umetnosti u Nišu.

 

Matea Arsovski, Violina

Rođena je u Sarajevu 1989. godine. Srednju muzičku školu završila je kao učenik generacije. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu 2012. godine u klasi prof. Radoslave Medle. Svoj talenat potvrdila je učešćem na osam takmičenja učenika i studenata muzike, gdje je osvojila osam prvih nagrada. Nastupala je kao solista sa orkestrom Camerata Academica, članica je Omladinskog imfonijskog orkestra Jugoistočne Evrope i Sarajevskog kamernog orkestra.

Trenutno je student II ciklusa studija na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Medle. Od 2010.godine stalni je član Sarajevske filharmonije.

 

Isak Haračić, Violončelo

Rođen je u Beogradu 1991. godine. Trenutno završava Master studije na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi profesora Yevgenya Xaviereffa.  U toku dosadašnjeg školovanja dobitnik je većeg broja nagrada na međunarodnim i nacionalnim takmičenjima kao što su:  Petar Konjović, Federalno i međunarodno takmičenje UMGPFBIH, Međunarodno takmičenje škola Republike Srpske, Međunarodni festival gudača Sremska Mitrovica... Pohađao je kurseve kod nekih od najeminentnijih violončelista današnjice kao što su: Claudio Bohorquez, Maria Kliegel, Christoph Richter, Xenia Jankovic, David Strange.
Zaposlen je kao prvi violončelista u Sarajevskoj Filharminiji, a u toku ljeta 2013. pohađaće prestižnu Music Academy of the West u Kaliforniji.

 Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

Peter Laul i Uroš Lajovic

Peter Laul i Uroš Lajovic

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.