23. Februar 2013. 20:00

200. godišnjica rođenja Giuseppe Verdija

Narodno pozorište Sarajevo

Arije, dueti, horske i orkestarske numere

RENGIM GOKMEN Dirigent, Turska
FERYAL TURKOGLU Sopran, Turska
IHSAN EKBER Tenor, Turska
MAHMUT CETİN KİRANBAY Bariton, Turska
IVICA ŠARIĆ Bas
Hor opere Narodnog pozorišta Sarajevo

 

Rengim Gökmen, Dirigent

Rengim Gökmen rođen je u Istanbulu 1955. godine. Svoje prve muzičke lekcije dobio je od svoje porodice, a studij počinje na Državnom konzervatoriju u Ankari 1964. godine. Studirao je kompoziciju na istom Konzervatoriju sa İlhanom Baranom i A. Adnanom Saygunom. Diplomirao je s počastima 1974. godine.

Studij dirigovanja je nastavio u Rimu, na Konzervatoriju Sv. Cecilija i na Nacionalnoj akademiji Sv. Cecilija kod prof. Franca Ferrare. Također je nastavio studij violine. Diplomirao je na Konzervatoriju Sv. Cecilija 1978. godine. Godine 1980. pobjedio je na takmičenju „Gino Marinuzzi“ za međunarodne mlade dirigente.

Po povratku u Tursku dirigovao je Betovenovu Simfoniju broj 9 i izazvao je veliki odjek među publikom i kritičarima. Nakon toga, dirigovao je velikim brojem orkestara u Turskoj i Evropi, što nastavlja i danas.

Bio je umjetnički direktor i šef dirigent Državnog simfonijskog orkestra Izmir. Također, bio je šef dirigent i umjetnički direktor Predsjedničkog simfonijskog orkestra. Trenutno je generalni i umjetnički direktor Državne opere i baleta u Ankari, te je nagrađen zbog svojih iznimnih doprinosa u predstavljanju Turske u inostranstvu. Član je Savjetodavnog odbora međunarodnih umjetničkih festivala u Ankari i Istanbulu i član je akademskog osoblja Državnog konzervatorija Univerziteta Hacettepe u Ankari.

 

FERYAL TÜRKOĞLU, Sopran

Diplomirala je na Državnom konzervatoriju u Ankari na Odsjeku za solo pjevanje i operu kao najbolji student. Te iste godine započela je svoju karijeru solo pjevačice u Državnoj  upravi operi i baletu u Ankari, gdje još uvijek radi. Izabrana je za najuspješniju umjetnicu 1994. godine. Pjevala je glavne uloge u Operi Lodzu u Poljskoj, Azerbejdžanskoj Operi u Bakuu i Operi Rigoletto. Nastupala je u Njemačkoj, te na mnogim koncertima sa simfonijskim orkestrima Izmira i Ankare.

Izvodila je uloge Oscara (Bal pod maskama), Micaele (Carmen) i Konstance (Otmica iz Saraja) na Međunarodnom festivalu opere i baleta u Aspendosu, kao i Pergolezijevu Stabat Mater sa simfonijskim orkestrom Istanbul u antičkom pozorištu u Efesu, te Aya Irini i crkvi Sv. Antonije.

Posebni koncerti su: “Mehterden Alaturkaya” u bečkom Konzerthausu sa orkestrom Državne opere i baleta; gala koncert sa Mariom Frangoulisom na Međunarodnom festivalu opere i baleta u Aspendosu, “Opera i himne” u Adani, koncert “Amadeus” kojeg je organizovala Državna opera i balet, Gala koncert “Jose Cura-Feryal Türkoğlu” na 3. međunarodnom festivalu opere Istanbul.

Sa Državnom operom i baletom pjevala je glavne uloge u operama i operetama poput: Carmen, Šišmiš, Kći pukovnije, Traviata, Kneginja Čardaša, Otmica iz Saraja, Zaide, Don Giovanni, Čarobna frula, Gianni Schicchi, Rigoletto, Tosca, Macbeth i druge.

 

İHSAN EKBER, Tenor

Rođen je u Kirkuku. Studirao je na Državnom konzervatoriju Univerziteta Hacettepe u Ankari, a prvi put se pojavio na sceni kao Pinkerton u Madame Butterfly u Državnoj operi i baletu u Ankari.

Tokom umjetničke sezone 1987/1988 studirao je sa Umbertom Borsom, Arrigom Pola i Luigiem Toffolom u Italiji, te nastupao na koncertima u Trstu, Parmi, Modeni i Piacenzi.

Nastupao je na brojnim koncertima i operama u Turskoj (Državna opera u Ankari, Istanbulu, Izmiru, Mersinu, Antaliji, na međunarodnom festivalu opere i baleta u Aspendosu) i Evropi (festivalu Carcassonne u Francuskoj, u operi u Innsbrucku, Portugalu, Poljskoj, Njemačkoj i Danskoj).

Nastupao je u mnogim operama kao što su Traviata, Aida, Rigoletto, Trubadur, Kći pukovnije, Mefistofel, Boemi, Carmen, Lucia di Lammermoor, Šišmiš, Tebessümler Diyarı, Hoffmanove priče, Cavalleria Rusticana, Pajaci, Murat IV.

Nastupio je kao solista sa simfonijskim orkestrima u Njemačkoj, Rusiji, Kazahstanu, Kirgistanu, Pakistanu, Kipru, Hrvatskoj, Poljskoj, Portugalu, Švicarskoj, Francuskoj i Austriji. Bio je pozvan da učestvuje na “Koncertu tenora” dva puta koji se održao u Grosser Saal u Hamburgu.

Trenutno radi kao solista u Državnoj operi i baletu u Ankari.  

 

MAHMUT CETİN KİRANBAY, Bariton

Studirao je na Državnom konzervatoriju u Ankari u klasi prof. Mustafe Yurdakula. Diplomirao je 1991. godine. Od 1992. radi kao solista – bariton u Državnoj operi Ankare. Njegov repertoar uključuje:
Macbeth (Macbeth), Trubadur (Grof Luna), Bal pod maskama (Renato), Eliksir ljubavi (Belcore), Don Pasquale (Dr. Malatesta), Faust (Valentine), Boemi (Marcello), Arşın Mal Alan (Süleyman), Ciganin Baron (Konte Carnero), Turandot (Ping), Mahagonny (Bill), Carmen (Morales), I Puritani (Sir Riccardo Forth), Madam Butterfly (Sharpless), Midas’ın Kulakları (Midas), I Pagliacci (Silvio), Don Giovanni (Masetto), Yolanta (Robert), Ali Baba i Kırk Haramiler (Abdullah), Atatürk Oratoryosu i druge.

 


 

IVICA ŠARIĆ, Bas

Rođen je u Kraljevoj Sutjesci, BiH. Srednje muzičko obrazovanje stekao je u Sarajevu, gdje je i diplomirao solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u klasi prof. Brune Špiler. Godine 1974. postaje stalni član Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu, nastupajući od samog početka u manjim basovskim ulogama u većini predstava tadašnjeg opernog repertoara. Angažiran kao solista Sarajevske opere, uspješnim interpretacijama prvog faha basovskog repertoara, kako u matičnoj kući, tako i kao gost mnogih opernih kuća svih glazbenih centara u bivšoj Jugoslaviji, stiče status prvaka Opere.

Stalni je gost Zagrebačke, Splitske, Riječke, Osječke, Ljubljanske, Mariborske i Skopske opere. Nastupao je u Italiji, Mađarskoj, Austriji, Belgiji, Švicarskoj, Francuskoj, Portugalu, Njemačkoj i Kanadi. Učestvovao je na mnogim muzičkim festivalima (Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Zagrebački ljetni festival, Ljetni festival Oderzo, Italija).  Šarićev široki basovski operni repertoar broji preko pedeset uloga. Dobitnik je pojedinačne i kolektivne Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva,  Nagrade „Vladimir Ruždjak“ za ulogu Borisa Godunova u istoimenoj operi Musorgskog (HNK Zagreb), odlikovanja Republike Hrvatske za izuzetne zasluge u kulturi i dr.

Bio je direktor Opere i baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, a 2011. godine ponovo je imenovan za ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo.Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

Aida Čorbadžić i Uroš Lajovic

Aida Čorbadžić i Uroš Lajovic

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.