31. Decembar 2011. 19:30

NOVOGODIŠNJI KONCERT

Diane WITTRY - dirigentica

Muzička direktorica i dirigentica Allentown i Norwalk simfonijskog orkestra, kao i umjetnička direktorica Ridgewood simfonijskog orkestra. Tražena je kao gost dirigent na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Dirigiralala je orkestrima u Italiji, Japanu, Rusiji, Slovačkoj i Ukrajini. Sarađivala je sa mnogim američkim orkestrima među kojima se izdvajaju: Los Angeles filharmonija, San Diego simfonijski orkestar, Buffalo filharmonija, Simfonijski orkestar New Jersey, Houston simfonijski orkestar, Floridska filharmonija, Simfonijski orkestar Santa Barbara. Njeni profesori i mentori su bili: Michael Tilson Thomas, Gustav Meier, Sir Peter Maxwell Davis, Daniel Lewis, Jorge Mester, a nedavno je radila s poznatim ruskim dirigentom Leonidom Korchmarom iz Kirov Opere i finskim profesorom dirigiranja Jorma Panulaom

Poštovana umjetnica i interpretatorica, Diane Wittry, dala je izrazito veliki doprinos za razvoj obimnog obrazovnog programa, te zagovarala promoviranje inovativnih programskih stilova za koncerte svih vrsta.

Dobitnica je mnogobrojnih priznanja i nagrada: Newsweek magazin (1994), New York Times (2001), “Arts Ovation Award” grada Allentown, “Women of Excellence” Beaumont, "Helen M. Thompson" nagrada Američkog simfonijskog orkestra, „League“ za izvanredno umjetničko vođstvo i prestižnu nagradu “Fiorino Doro“ grada Vinci, Italija.

Njena knjiga "Beyond the Baton" koju je objavio Oxford University Press bila je nominirana za Pulitzerovu nagradu 2007. godine.

Diane Wittry sa Norwalk simfonijskim orkestrom održava godišnju radionicu i seminar za dirigiranje pod nazivom “Beyond the Baton Conducting Workshop and Seminar”.

 

Samra Gulamović – dirigent

Rođena u Sarajevu. Osnovnu i Srednju muzičku školu završila u Sarajevu, nakon čega upisuje Muzičku akademiju na odsjeku za kompoziciju i dirigovanje u klasi red. prof. Teodora Romanića. Još kao student (1995-1997. god) radila kao dirigent Operskog hora Narodnog pozorišta u Sarajevu. 1995. godine počinje raditi kao umjetnički rukovodilac sarajevskog vokalnog okteta "Preporod" sa kojim prezentira bosanskohercegovačko kulturno stvaralaštvo širom Bosne i Hercegovine, u Austriji, Njemačkoj, Turskoj, Maroku...

U produkciji Javnog Servisa BHT 2003. godine ansambl je izdao svoj prvi CD.

1997. godine odlazi u Francusku na seminar za dirigente i tada prvi put, van Bosne i Hercegovine, održava koncert sa Internacionalnim simfonijskim orkestrom A.I.D.I.M.O.S. u Bazelu (Švicarska), 1999. god u Lionu (Francuska).

Osnivač je Ženskog vokalnog ansambla "Allegro". Prvi put, ansambl se predstavlja na međunarodnom nivou na Kipru 1999. godine, a najznačajnije nastupe sa Allegrom bilježi u junu 2001. godine na Internacionalnom muzičkom festivalu u Fivizzanu (Italija), gdje osvaja Prvu nagradu, a poslije toga i Prestižnu Srebrnu medalju na Horskoj olimpijadi, najvećem takmičenju horova u svijetu, u Koreji 2002. god. Uspjesi se nastavljaju i osvajanjem druge nagrade – Srebrne diplome, na Internacionalnom festivalu "Isola del Sole" Grado, Italija 2003. godine, kao i prvo mjesto u kategoriji vokalni ansambli na I Internacionalnom festivalu horske muzike "Lloret de Mar" u Španiji 2007. godine.

1998. godine održala je javni diplomski koncert sa orkestrom Sarajevske filharmonije. Po završetku Muzičke akademije, počinje sa radom kao asistent-dirigent u Sarajevskoj filharmoniji.

2008. godine završava postdiplomski studij u klasi red.prof. Julia Marića čime stiče zvanje magistra dirigovanja.

Časopis "Žena 21" je proglasio za najuspješniju ženu iz oblasti Umjetnosti za 2001. godinu.

2008. godine dobitnica je nagrade "Sloboda" koju dodjeljuje Centar za mir Sarajevo za doprinos humanizmu, borbi za ljudska prava i slobodu u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu.

Do sada je sa Sarajevskom filharmonijom dirigovala preko 100 koncerata u Bosni i Hercegovini (Sarajevu, Mostaru, Brčkom, Goraždu, Tuzli, Zenici...), kao i koncerte u Ljubljani (Slovenija) 1999. godine i u Potenzi (Italija) 2005. godine.

Od 2008. godine obavlja funkciju direktora Sarajevske filharmonije.
 Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

Cihat Askin

Cihat Askin

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.