22. Septembar 2011. 20:00

KONCERT - Otvaranje koncertne sezone 2011/12

RENGİM GÖKMEN

Rođen je u Istanbulu 1955. godine. Prvo muzičko obrazovanje stekao je još u svojoj porodici, koje je želio usavršiti, tako da se 1964. godine upisuje i biva primljen na Državni konzervatorij u Ankari, na odsjeku za klavir. Nakon toga, na istom Konzervatoriju započinje časove kompozicije gdje studira zajedno sa İlhan Baran i A. Adnan Saygun. Diplomirao je u klasi najboljih studenata na oba odsjeka 1974. godine

Rengim Gökmen je 1975. godine dobio stipendiju od strane turske vlade, kako bi svoje studije orkestarskog dirigiranja nastavio u Rimu na Konzervatoriju Santa Cecilia. Tako da je uporedo pohađao studije violine, koje je započeo još u Turskoj, i orkestarskog dirigiranja kod profesora Franca Ferrare na Santa Cecilii. 1978. godine diplomirao je, a iste godine je nominovan za “Diploma di Merito” na Akademiji Chigiana u Sieni.

Jula 1980. godine pobijedio je na takmičenju ‘’Gino Marinuzzi’’ za mlade inozemne dirigente.
Po povratku kući, dirigirajući Bethovenovu Simfoniju no. 9, ostavio je ogroman dojam na publiku i kritičare. Nakon toga dirigira mnogim orkestrima kako u Turskoj tako i u Evropi.

Tokom sezona od 1984. do 1989. obavljao je funkciju generalnog direktora državne Opere i Baleta u Ankari. Od 1991. do 2006. godine bio je direktor i šef dirigent Državnog simfonijskog orkestra Izmira.

Također, u periodu 1992 – 1995. obavljao je funkciju generalnog direktora Državne Opere i Baleta Turske i bio nagrađen za izvanredan doprinos prezentaciji Turske države u inostranstvu.

Član je Savjetodavnog komiteta Turske i Međunarodnih umjetničkih festivala Istanbula. Pored intenzivnih programa koje izvodi u Turskoj i dalje nastavlja orkestarsko dirigiranje po Evropi.

Trenutno vrši funkciju šefa dirigenta i umjetničkog direktora Predsjedničkog simfonijskog orkestra ali i generalnog direktora Državne Opere i Baleta Turske. Svoju akademsku funkciju trenutno ostvaruje kao član državnog konzervatorija u Ankari na Hacettepe univerzitetu.

CIHAT ASKIN

Cihat Askin rođen je u Istanbulu. U svojoj jedanaestoj godini počinje sa časovima klavira kod prof. Ayhan Turana, na državnom Turskom muzičkom konzervatoriju Tehničkog sveučilišta u Istanbulu, gdje je diplomirao 1989. godine. Školovanje je nastavio u Londonu na Royal College of Music, gdje je osvojio sve glavne nagrade. Po dolasku u Istanbul 1998. godine, imenovan je za profesora violine. Osnovao je Napredni centar za muzička istraživanje (MIAM) i 2000. godine postao njegov prvi direktor. Za profesora u ITU imenovan je akademske 2006. godine.

Sa nepunih dvanaest godina izveo je svoj prvi recital i prije petnaeste godine svirao je sva Paganinijeva djela. Godine 1983, nakon što je izveo recital, pozvan je od strane državnog simfonijskog orkestra Istanbula da izvede „Koncert za violinu i orkestar“ P. I. Tchaikovskog. Od tada je Cihat Askin postao istaknuta ličnost u muzičkom životu i redovno je nastupao solistički sa svim velikim orkestrima Turske. Pozivali su ga kao gosta širom zemlje i inostranstva, po Evropi, Aziji, Africi i SAD-u. Askin je svirao sa poznatim violinistima Shlomo Mintzom i Idom Haendel, dirigentima kao što su JLCobos, Yoel Levi i Alexander Dimitriev, orkestrima poput Kamernog orkestra Lausanne, Hannover NDR simfonijkog orkestra, Dizeldorfske filharmonije, Praškog simfonijskog orkestra, Ukrajinske nacionalne filharmonije i Filharmonije u Sofiji. Bio je gost mnogobrojnih međunarodnih festivala u Turskoj, Španiji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Bugarskoj, Tunisu i Nizozemskoj.

Među njegovim brojnim priznanjima mogu se izdvojiti nagrada društva Istanbulske filharmonije, nagrada za najboljeg Bartók interpretatora u 1987. godini na Međunarodnom takmičenju violina „Yehudi Menuhin“, izvanredna nagrada u Londonu 1990. „Merit Prize“ na Carl Flesch Međunarodnom takmičenju violina „Foyer des Artistes“, nagrada u Italiji 2002. godine.

Cihat Askin je pozvan kao prof. violine na Keshet Eilon master studiju violine u Izraelu, gdje fakultativno drži predavanja od 1999. Bio je kao član žirija na mnogim međunarodnim takmičenjima u Sofiji, Poljskoj, Tel Avivu i Sioni.

Askin je osnivač i direktor Kamernog orkestra u Istanbulu. U periodu između 2001. i 2006. radio je na osnivanju Modernog muzičkog ansambla u Istanbulu (IMME). On je također osnivač obrazovnog projekta pod nazivom CAKA „Cihat Askin i njegovi mladi prijatelji ", koji radi na obrazovanju mladih i učenju violine u svim dijelovimaTurske. On je nedavno osnovao i "Askin ansambl" koji predstavlja različite muzičke varijatete od kamernih djela do eksperimentalne turske muzike.

Cihat Askin trenutno radi kao profesor na Turskom muzičkom konzervatoriju i na koncertima nastupa sa svojom violinom Jean Baptiste Vuillaume iz 1846. godine.Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

Matea Arsovski, Isak Haračić i Aleksandar Serdar

Matea Arsovski, Isak Haračić i Aleksandar Serdar

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.