22. Septembar 2011. 20:00

KONCERT - Otvaranje koncertne sezone 2011/12

RENGİM GÖKMEN

Rođen je u Istanbulu 1955. godine. Prvo muzičko obrazovanje stekao je još u svojoj porodici, koje je želio usavršiti, tako da se 1964. godine upisuje i biva primljen na Državni konzervatorij u Ankari, na odsjeku za klavir. Nakon toga, na istom Konzervatoriju započinje časove kompozicije gdje studira zajedno sa İlhan Baran i A. Adnan Saygun. Diplomirao je u klasi najboljih studenata na oba odsjeka 1974. godine

Rengim Gökmen je 1975. godine dobio stipendiju od strane turske vlade, kako bi svoje studije orkestarskog dirigiranja nastavio u Rimu na Konzervatoriju Santa Cecilia. Tako da je uporedo pohađao studije violine, koje je započeo još u Turskoj, i orkestarskog dirigiranja kod profesora Franca Ferrare na Santa Cecilii. 1978. godine diplomirao je, a iste godine je nominovan za “Diploma di Merito” na Akademiji Chigiana u Sieni.

Jula 1980. godine pobijedio je na takmičenju ‘’Gino Marinuzzi’’ za mlade inozemne dirigente.
Po povratku kući, dirigirajući Bethovenovu Simfoniju no. 9, ostavio je ogroman dojam na publiku i kritičare. Nakon toga dirigira mnogim orkestrima kako u Turskoj tako i u Evropi.

Tokom sezona od 1984. do 1989. obavljao je funkciju generalnog direktora državne Opere i Baleta u Ankari. Od 1991. do 2006. godine bio je direktor i šef dirigent Državnog simfonijskog orkestra Izmira.

Također, u periodu 1992 – 1995. obavljao je funkciju generalnog direktora Državne Opere i Baleta Turske i bio nagrađen za izvanredan doprinos prezentaciji Turske države u inostranstvu.

Član je Savjetodavnog komiteta Turske i Međunarodnih umjetničkih festivala Istanbula. Pored intenzivnih programa koje izvodi u Turskoj i dalje nastavlja orkestarsko dirigiranje po Evropi.

Trenutno vrši funkciju šefa dirigenta i umjetničkog direktora Predsjedničkog simfonijskog orkestra ali i generalnog direktora Državne Opere i Baleta Turske. Svoju akademsku funkciju trenutno ostvaruje kao član državnog konzervatorija u Ankari na Hacettepe univerzitetu.

CIHAT ASKIN

Cihat Askin rođen je u Istanbulu. U svojoj jedanaestoj godini počinje sa časovima klavira kod prof. Ayhan Turana, na državnom Turskom muzičkom konzervatoriju Tehničkog sveučilišta u Istanbulu, gdje je diplomirao 1989. godine. Školovanje je nastavio u Londonu na Royal College of Music, gdje je osvojio sve glavne nagrade. Po dolasku u Istanbul 1998. godine, imenovan je za profesora violine. Osnovao je Napredni centar za muzička istraživanje (MIAM) i 2000. godine postao njegov prvi direktor. Za profesora u ITU imenovan je akademske 2006. godine.

Sa nepunih dvanaest godina izveo je svoj prvi recital i prije petnaeste godine svirao je sva Paganinijeva djela. Godine 1983, nakon što je izveo recital, pozvan je od strane državnog simfonijskog orkestra Istanbula da izvede „Koncert za violinu i orkestar“ P. I. Tchaikovskog. Od tada je Cihat Askin postao istaknuta ličnost u muzičkom životu i redovno je nastupao solistički sa svim velikim orkestrima Turske. Pozivali su ga kao gosta širom zemlje i inostranstva, po Evropi, Aziji, Africi i SAD-u. Askin je svirao sa poznatim violinistima Shlomo Mintzom i Idom Haendel, dirigentima kao što su JLCobos, Yoel Levi i Alexander Dimitriev, orkestrima poput Kamernog orkestra Lausanne, Hannover NDR simfonijkog orkestra, Dizeldorfske filharmonije, Praškog simfonijskog orkestra, Ukrajinske nacionalne filharmonije i Filharmonije u Sofiji. Bio je gost mnogobrojnih međunarodnih festivala u Turskoj, Španiji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Bugarskoj, Tunisu i Nizozemskoj.

Među njegovim brojnim priznanjima mogu se izdvojiti nagrada društva Istanbulske filharmonije, nagrada za najboljeg Bartók interpretatora u 1987. godini na Međunarodnom takmičenju violina „Yehudi Menuhin“, izvanredna nagrada u Londonu 1990. „Merit Prize“ na Carl Flesch Međunarodnom takmičenju violina „Foyer des Artistes“, nagrada u Italiji 2002. godine.

Cihat Askin je pozvan kao prof. violine na Keshet Eilon master studiju violine u Izraelu, gdje fakultativno drži predavanja od 1999. Bio je kao član žirija na mnogim međunarodnim takmičenjima u Sofiji, Poljskoj, Tel Avivu i Sioni.

Askin je osnivač i direktor Kamernog orkestra u Istanbulu. U periodu između 2001. i 2006. radio je na osnivanju Modernog muzičkog ansambla u Istanbulu (IMME). On je također osnivač obrazovnog projekta pod nazivom CAKA „Cihat Askin i njegovi mladi prijatelji ", koji radi na obrazovanju mladih i učenju violine u svim dijelovimaTurske. On je nedavno osnovao i "Askin ansambl" koji predstavlja različite muzičke varijatete od kamernih djela do eksperimentalne turske muzike.

Cihat Askin trenutno radi kao profesor na Turskom muzičkom konzervatoriju i na koncertima nastupa sa svojom violinom Jean Baptiste Vuillaume iz 1846. godine.Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

Orkestar Sarajevske filharmonije

Orkestar Sarajevske filharmonije

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.