14. Oktobar 2011. 20:00

KONCERT, gostovanje u Zenici

NYELA BASNEY - dirigent

Osnivač je i direktor međunarodnog festivala kamerne muzike Orvieto Musica u Italiji, kao i umjetnički direktor Opere North Park Univerziteta i dirigent hora Allegro i orkestra u Teksasu.

U toku 2000. godine bila je muzički direktor Midland-Odessa orkestra i hora gdje je vodila obrazovne projekte. Kao saradnik dirigent Shreveport simfonijskog orkestra izvela je više od 60 nastupa u sezoni, a kao gost dirigent sarađivala je sa simfonijskim orkestrima iz Virginie, Toleda i Springfielda.

Dirigirala je gala dobrotvornim koncertom sa sopranom Renèe Flemingoi Rochester filharmonijom, te konceratima za John Nelsona s Nacionalnim simfonijskim orkestrom i za Andrewa Littona s Dallas simfonijskim orkestrom u Carnegie Hallu.

Radila je tri godine kao aisistent dirigenta Američkog simfonijskog orkestra izvodeći koncerte u Lincoln Centru zajedno sa Peterom Schickele i bila glavni dirigent Massapequa filharmonije.

Od 2001. do 2008. godine Nyela Basney je bila saradnik dirigent Opere El Paso.

Svoje studije dirigiranja počinje sa Vincentom La Selva koji je prema navodima iz Opera Magazina: „najbolji živi dirigent Verdija i Puccinija danas“. On je imenovao za pomoćnika dirigenta i šefa hora New York Grand Opere s kojom je sudjelujovala na osamnast muzičkih produkcija.

Nyela Basney se školovala na Eastman School of Music gdje sa najboljim ocjenama stekla svoju diplomu.

 

ALMER IMAMOVIĆ - gitara

Almer Imamović, međunarodno priznati gitarista, kompozitor i aranžer, jedan je od vodećih umjetnika muzičara svoje generacije. U 2007. godini debitirao je u Americi izvrsnom izvedbom čuvenog Rodrigo Concierto de Aranjuez sa

Daytonskom filharmonijom. Izrastao je u rang jednog od najboljih svjetskih klasičnih gitarista i imao privilegiju predstaviti se u cijelom svijetu.

Magistrirao je na Royal Welsh College i University of Southern California, te posjeduje Diplôme Superieur sa Ecole Normale de Musique de Paris.

Veoma je priznat kao kompozitor i njegova djela su se izvodila na koncertima na pet kontinenata. Kao svestran i inovativan gitarista, svira također električnu gitaru, latinske i balkanske gudačke instrumente, a njegova muzika može se čuti u brojnim filmskim i TV soundtrackovima. Bio je master profesor i gost umjetnik za mnoge univerzitetske programe za gitaru, a nedavno je u Guitar Teacher Magazine istaknut kao jedan od najboljih profesora u SAD.

Almer Imamović je jedan od osnivača svjetski poznatog dua za gitaru i flautu “AlmaNova” sa flautisticom Jessicom Pierce za koji je komponirao više od 40 kompozicija objavljenih na četiri albuma, te dobio značajne recenzije i nekoliko nagrada.

 

JESSICA PIERCE - flauta

Jessica Pierce je izrasla u jedanu od najboljih flautista svoje generacije. Od američkog debija s Saratoga simfonijskim orkestrom 1998., nastupa širom svijeta, uključujući Pariz, London, Sarajevo, Stockholm, Tijuana, San Francisco, Los Angeles, Chicago, New York, Kansas City i San Diego. Pored uspješne koncertne kariijere Jessica Pierce je bila pozvana kao gost umjetnik na Nacinalnoj Konvenciji flautista u SAD.

Svoje školovanje poslije Univerziteta Santa Clara Kalifornija, nastavila je u Parizu gdje je pohađala poznatu školu „ Ecole Normale de Musique de Paris“ sa Pierre-Yves Artaud, na kojoj je usavršila svoje zvanje i stekla Diplôme Superieur u izvedbi Performansa na flauti uz kamernu muziku à l'unimitité. Svoje doktorske studije završila je na Univerzitetu Južne Kalifornije – USC u klasi Prof. Jim Walkera.

Jessica Pierce je jedan od osnivača svjetski poznatog dua za flautu i gitaru „AlmaNova“ sa gitaristom i kompozitorom Almerom Imamovićem. Od 2006. godine izveli su više od 40 novih djela za flautu i gitaru, od kojih su većinu sami komponirali. Njihov inovativni i inspirativni rad za gitaru i flautu predstavljen je na pet kontinenata i četiri studijska albuma.

Radila je kao master profesor i gostujući umjetnik za CSU Fresno Ljetni umjetnički program na Univerzitetu Santa Clara, Univerzitetu u Texasu i za Karmel muzičko društvo.

U 2011/12. godini „AlmaNova“ će imati turneju po Japanu i Australiji, te kao specijalni gosti učestvovati na Nacinalnoj Konvenciji Flauta u Velikoj Britaniji.

 

VEDAD ZULIĆ - harmonika

Rođen je 1994. godine. Harmoniku je počeo svirati sa 3 godine. Učestvovao je na mnogim takmičenjima u zemlji i inozemstvu osvojivši brojne nagrade i priznanja od kojih se izdvajaju dvije specijalne i dvije prve nagrade na Federalnim takmičenjima i prva nagrada na Međjunarodnom takmičenju u Puli. U 2010. godini izabran je za predstavnika BiH na Svjetskom takmičenju harmonikaša (kategorija Junior-Virtuoso) na kojem je osvojio 8. mjesto. Nastupao je više puta kao solista sa Kamernim simfonijskim orkestrom iz Zenice.
Učenik je Srednje muzičke škole u Tuzli u klasi dr. Miradeta Zulića.

 

AMMAR BISER - gitara

Rođen je u Zenici 1995. godine. Učenik je Srednje muzičke škole u Zenici u klasi prof. Igora Mijatovića. Najbolje je plasirani bosanskohercegovački takmičar prvog Međunarodnog festivala gitara u Sarajevu u četvrtoj kategoriji, za koju je nagrade obezbijedila muzička fondacija D'Addario, te je dobio besplatne časove ljetne škole kod prof. Xhevdeta Sahaxhije na Braču. U 2010. i 2011. godini održao je koncerte u Goraždu, Zenici, Busovači i Sarajevu, a trenutno se priprema za takmičenja u Banja Luci, Sarajevu i Beogradu.Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

Finale, Oproštajna simfonija

Finale, Oproštajna simfonija

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.