08. Mart 2012. 20:00

KONCERT

Alexander Buzlov - violončelo

Jedan je od najtalentiranijih ruskih violončelista mlađe generacije muzičara. Posjeduje veliki umjetnički dar, pravi je virtuoz i oduševljava auditorij svojim nastupima.

Osvojio je Srebrenu medalju i specijalnu nagradu za najbolju izvedbu djela P. I. Tchaikovskog i posebnu nagradu od Fondacije Rostropovich i Vishnevskay na XIII Internacionalnom takmičenju Tchaikovsky u Moskvi 2007. godine. Postao je miljenik ne samo članova žirija, na različitim prestižnim međunarodnim takmičenjima, nego i među muzičkim kritičarima i javnosti uopće, u Rusiji, Americi, Evropi i Aziji.

U oktobru 2008. godine osvojio je drugu nagradu na LXIII Međunarodnom takmičenju violončela u Ženevi, najstarijem muzičkom takmičenju u Evropi.

Prvi Grand Prix Mozart 96, osvojio je u Monte Karlu sa 13 godina, a godinu dana kasnije nagrađen je Grand Prixom na takmičenju Virtuozi u XXI stoljeću u Moskvi. Pobjednik je brojnih međunarodnih takmičenja mladih umjetnika: Young Concert Artist u Leipzigu, Njemačka (prva nagrada, 2000); Young Concert Artist u New Yorku (prva nagrada, 2001), na prvom otvorenom ruskom takmičenju Nova imena osvojio je Grand Prix u nominaciji violončelo i kamerni orkestar (Moskva, 2000); dobitnik je nagrade za mlade Triumph (2003), XXXV Međunarodnog takmičenja JEUNESS MUSICALES u Beogradu (prva nagrada i nagrada publike, 2005); nagrađen je specijalnom nagradom za najbolju izvedbu Pezzo capriciozo P. I. Tchaikovskog na XII Internacionalnom takmičenju Tchaikovsky u Moskvi (2002), osvojio je posebnu nagradu koju je dobio od Leyda Ungerer na takmičenju čela Pablo Casals u Kronbergu (Njemačka, 2004). U septembru 2005. godine osvojio je drugu nagradu na Internacionalnom takmičenju ARD u Münchenu (Njemačka), jednom od najprestižnijih muzičkih takmičenja u svijetu.

Kao solista nastupao je s mnogim orkestrima Rusije, a 2005. godine debitira u poznatom Carnegie Hallu u New Yorku.

U ljeto 2005. godine izdaje CD sa djelima Brahmsa, Beethovena i Schumanna.

Rođen je u Moskvi 1983. godine. Diplomirao je 2006. godine u posebnoj muzičkoj školi Moskovskog državnog konzervatorija P. I. Tchaikovsky u klasi profesora N. Gutmana, te upisao postdipomski studij. Njegovo ime je upisano u Zlatnu knjigu mladih talenata XX - XXI stoljeća.
Trenutno predaje na Moskovskom konzervatoriju i asistent je profesora N. Gutmana.
 

Samra Gulamović – dirigent

Rođena u Sarajevu. Osnovnu i Srednju muzičku školu završila u Sarajevu, nakon čega upisuje Muzičku akademiju na odsjeku za kompoziciju i dirigovanje u klasi red. prof. Teodora Romanića. Još kao student (1995-1997. god) radila kao dirigent Operskog hora Narodnog pozorišta u Sarajevu. 1995. godine počinje raditi kao umjetnički rukovodilac sarajevskog vokalnog okteta "Preporod" sa kojim prezentira bosanskohercegovačko kulturno stvaralaštvo širom Bosne i Hercegovine, u Austriji, Njemačkoj, Turskoj, Maroku...
U produkciji Javnog Servisa BHT 2003. godine ansambl je izdao svoj prvi CD.

1997. godine odlazi u Francusku na seminar za dirigente i tada po prvi put, van Bosne i Hercegovine, održava koncert sa Internacionalnim simfonijskim orkestrom A.I.D.I.M.O.S. u Bazelu (Švicarska), 1999. god u Lionu (Francuska).

Osnivač je Ženskog vokalnog ansambla "Allegro". Prvi put, ansambl se predstavlja na međunarodnom nivou na Kipru 1999. godine, a najznačajnije nastupe sa Allegrom bilježi u junu 2001. godine na Internacionalnom muzičkom festivalu u Fivizzanu (Italija), gdje osvaja Prvu nagradu, a poslije toga i Prestižnu Srebrnu medalju na Horskoj olimpijadi, najvećem takmičenju horova u svijetu, u Koreji 2002. god. Uspjesi se nastavljaju i osvajanjem druge nagrade – Srebrne diplome, na Internacionalnom festivalu "Isola del Sole" Grado, Italija 2003. godine, kao i prvo mjesto u kategoriji vokalni ansambli na I Internacionalnom festivalu horske muzike "Lloret de Mar" u Španiji 2007. godine.

1998. godine održala je javni diplomski koncert sa orkestrom Sarajevske filharmonije. Po završetku Muzičke akademije, počinje sa radom kao asistent-dirigent u Sarajevskoj filharmoniji.
2008. godine završava postdiplomski studij u klasi red.prof. Julia Marića čime stiče zvanje magistra dirigovanja.

Časopis "Žena 21" je proglasio za najuspješniju ženu iz oblasti Umjetnosti za 2001. godinu.
2008. godine dobitnica je nagrade "Sloboda" koju dodjeljuje Centar za mir Sarajevo za doprinos humanizmu, borbi za ljudska prava i slobodu u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu.

Do sada bilježi brojne nastupe sa orkestrom Sarajevske filharmonije u Bosni i Hercegovini, kao i koncerte u Ljubljani (Slovenija) 1999. , Potenzi (Italija) 2005., Istambul (Turska) 2011. godine.

Od 2008. godine obavlja funkciju direktora Sarajevske filharmonije.
 Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

Ning Feng

Ning Feng

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.