24. Februar 2012. 20:00

KONCERT

Manfred Stilz-violončelo

Poznati solista i kamerni muzičar, priznat u cijelom svijetu cijenjeni umjetnik. Jedan je od rijetkih muzičara koji je imao priliku da svira u Carnegie Hallu, dva puta na dva različita instrumenta (violončelo i piccolo flauta).

Rođen u porodici poznatih muzičara, Manfred Stilz započinje studije u svom rodnom gradu Saarbrücken gdje je dobio Scheffel nagradu za Njemačku literaturu i Intenacionalnu nagradu od RFA kao muzičar na instrumentu piccolo fluta. U želji da nastavi svoje studije na instrumentu violončelo, dobija mjesto u CNSM u Parizu i uzima Prvu nagadu u klasi koju je vodio André Navarra.

Nakon što osniva Ravel Trio, nastavlja studije na CNSM u Parizu, radeći sa poznatim muzičarima našeg vremena poput M. Rostropovich, Y. Menuhin i J. Gingold. Ravel Trio osvaja Prvu nagradu na Internacionalnom takmičenju u Beogradu i tada Manfred Stilz započinje svoju izdavačku karijeru, snimio je više od 20 CD-ova.

Njegove odlične izvedbe su cijenjene na mnogim festivalima poput Prades, Echternach, Maantali, Menton, Aix en Provence, Tahiti, Hong-Kong, Ile Maurice itd. Strast za podučavanjem doprinosi da Manfred Stilz vodi stalne master časove u mnogim Evropskim zemljama, kao i u SAD-u, Kanadi, Argentini, Japanu i Tajvanu.

Trenutno živi u Nici gdje je profesor violončela na Marseille Conservatoire, te umjetnički direktor Ensemble Instrumental Nice i Octet of cellos ‘Arc en Cello’. Svira na violončelu napravljenom 1799. godine od strane veoma poznatog italijanskog majstora, Lorenza Ventapane.
 

Zahia Ziouani – dirigentica

Studirala je dirigiranje pod okriljem maestra Sergiù Celibidache. Od 1998. godine dirigentica je i umjetnička direktorica simfonijskog orkestra Divertimento koji čini 70 muzičara iz regije Ile de France. Od 2007. godine dirigentica je Nacionalnog orkestra Alžira. Također je saradnica ansambla Densités 93.
Sarađivala je sa renomiranim solistima poput Raphaël Pidoux, Jean-Marc Phillips-Varjabédian, Tedi Papavrami, Xavier Phillips, Déborah Nemtanu, Sophie Koch, Ferrucio Furlanetto, Patrick Messina, Michel Moragues, Adam Laloum, Shani Diluka, u prestižnim dvoranama Salle des concerts de la Cité de la Musique, Salle Pleyel, Olympia, Basilique de Saint-Denis, Théâtre National d’Alger, Palais Stéphanie Cannes.

Među njenim najznačajnijim umjetničkim aktivnostima od 2010. do 2013. godine, treba izdvojiti dirigiranje Državnim orkestrom regije Pays de la Loire, Sarajevskom filharmonijom, Regionalnim kanskim orkestrom PACA, Filharmonijskim orkestrom mladih iz arapske zajednice, Kairskim simfonijskim orkestrom, Državnim simfonijskim orkestrom Tunisa i brojnim orkestrima u Poljskoj, Alžiru, Meksiku…
Dokumentarni film koji ilustrira njen rad emitiran je na kanalima ARTE, France télévision, a ubrzo će se naći i na kanalu Mezzo.

Veoma osjetljiva na problematiku otvorenosti kulture prema svim vrstama publike, Zahia Ziouani se posvećuje ambicioznim projektima koji joj omogućavaju da potakne publiku na promociju simfonijske i lirske muzike. Zahia Ziouani je i član administrativnog Savjeta fondacije France Télévision, fondacije Jean-Luc Lagardère i Nacionalnog centra za historiju imigracije. Takođe je autor djela La Chef d’Orchestre u izdanju Anne Carrière.

Za svoj cjelokupni rad primila je više odlikovanja, među kojima se izdvaja Prva nagrada za Muziku od predsjednika Republike Alžir (2007), najviše odlikovanje dodijeljeno za doprinos muzičkom životu Alžira. Imenovana je Vitezom iz reda državnih zasluga Francuske (2008) i Vitezom iz reda književnosti i umjetnosti (2011).

Direktorica je Škole muzike i plesa u Stainsu i lokalnog festivala Classiq’à Stains.
 Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

Serkan M. Halili

Serkan M. Halili

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.