11. Februar 2012. 20:00

KONCERT

Karl Eichinger - klavir

Rođen je u Austriji gdje nakon završetka srednje škole studira u Beču na Univerzitetu za muziku i primjenjene umjetnosti kod profesora Viktora Teuflmayra. Studije nastavlja na na Konzervatoriju – Privatnom univerzitetu u Beču u klasi profesora Franza Zettla. Pohađao je master časove kod Roberta Lehrbaumera, Olega Maisenberga i Rudolfa Kehrera. Aktivan je kao solista, kamerni muzičar i korepetitor.

Solistički je nastupao na koncertima u zemlji i inostranstvu, uključujući učešće i na raznim festivalima poput Bregenz Festival, Festival u Beču, Mozartfestival, Kulturno ljeto u St. Paul i dr.  Kao solista je nastupao sa orkestrima Tonkünstlerorchester, Dornbirner Jugendsymphonieorchester, Musikvereinsorchester St. Pölten i imao turneje u Kanadi, Francuskoj, Španiji, Americi, Izraelu, Rumuniji, Egiptu, Slovačkoj, Kini, Poljskoj, Južnoj Africi i Njemačkoj.

Član je „Wiener Instrumentalsolisten” udruženja vrhunskih muzičara velikih bečkih orkestara u ciljem izvođenja kamerne muzike sa akcentom.na solističke nastupe.

Izdao je CD sa kompozicijama Schumanna, Liszta i Berga 2007. godine i imao mnoga radijska i televizijska snimanja.

Godine 2009. uručena mu je Srebrena medalja za zasluge u Republici Austriji. Od 1992. godine predaje na bečkom Univerzitetu za muziku i primjenjene umjetnosti kao i u gimnaziji BRG/BORG St. Pölten.
 

Dario Vučić - dirigent

Rođen u Sarajevu 1980. godine. Diplomirao i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, na odsjeku za kompoziciju i dirigiranje u klasi profesora Julija Marića.

Radio je kao korepetitor i dirigent s raznim vokalnim i instrumentalnim solistima i horovima. Od 2004. do 2009. obavljao je dužnost šefa Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, gdje je istovremeno radio i kao korepetitor Baleta. U periodu od 2009. do 2011. bio je dirigent Opere NPS. Pohađao je seminar u Baden bei Wien (Austrija) kod prof. Antonija Witta. Debitirao 2007. operetom Šišmiš J. Straussa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku.Od septembra 2007. asistent je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu - Odsjek dirigiranje, gdje je danas u zvanju višeg asistenta.

Do sada je dirigirao Sarajevskom filharmonijom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Sinfoniettom Baden (Baden bei Wien - Austrija), Kamernim simfonijskim orkestrom Zenica, Opernim orkestrom Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Kamernim orkestrom 2007. – čiji je osnivač.

Od 1995. je orguljaš sarajevske Katedrale, a od 1996. orguljaš katedralnog mješovitog hora Josip Stadler. Član je i osnivač Napretkovog trija Magis.

Od 2009. je dopredsjednik HKD Napredak, a od jula 2011. godine obavlja funkciju direktora Narodnog pozorišta Sarajevo.
 Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

U pauzi koncerta Sarajevske filharmonije

U pauzi koncerta Sarajevske filharmonije

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.