11. Februar 2012. 20:00

KONCERT

Karl Eichinger - klavir

Rođen je u Austriji gdje nakon završetka srednje škole studira u Beču na Univerzitetu za muziku i primjenjene umjetnosti kod profesora Viktora Teuflmayra. Studije nastavlja na na Konzervatoriju – Privatnom univerzitetu u Beču u klasi profesora Franza Zettla. Pohađao je master časove kod Roberta Lehrbaumera, Olega Maisenberga i Rudolfa Kehrera. Aktivan je kao solista, kamerni muzičar i korepetitor.

Solistički je nastupao na koncertima u zemlji i inostranstvu, uključujući učešće i na raznim festivalima poput Bregenz Festival, Festival u Beču, Mozartfestival, Kulturno ljeto u St. Paul i dr.  Kao solista je nastupao sa orkestrima Tonkünstlerorchester, Dornbirner Jugendsymphonieorchester, Musikvereinsorchester St. Pölten i imao turneje u Kanadi, Francuskoj, Španiji, Americi, Izraelu, Rumuniji, Egiptu, Slovačkoj, Kini, Poljskoj, Južnoj Africi i Njemačkoj.

Član je „Wiener Instrumentalsolisten” udruženja vrhunskih muzičara velikih bečkih orkestara u ciljem izvođenja kamerne muzike sa akcentom.na solističke nastupe.

Izdao je CD sa kompozicijama Schumanna, Liszta i Berga 2007. godine i imao mnoga radijska i televizijska snimanja.

Godine 2009. uručena mu je Srebrena medalja za zasluge u Republici Austriji. Od 1992. godine predaje na bečkom Univerzitetu za muziku i primjenjene umjetnosti kao i u gimnaziji BRG/BORG St. Pölten.
 

Dario Vučić - dirigent

Rođen u Sarajevu 1980. godine. Diplomirao i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, na odsjeku za kompoziciju i dirigiranje u klasi profesora Julija Marića.

Radio je kao korepetitor i dirigent s raznim vokalnim i instrumentalnim solistima i horovima. Od 2004. do 2009. obavljao je dužnost šefa Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, gdje je istovremeno radio i kao korepetitor Baleta. U periodu od 2009. do 2011. bio je dirigent Opere NPS. Pohađao je seminar u Baden bei Wien (Austrija) kod prof. Antonija Witta. Debitirao 2007. operetom Šišmiš J. Straussa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku.Od septembra 2007. asistent je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu - Odsjek dirigiranje, gdje je danas u zvanju višeg asistenta.

Do sada je dirigirao Sarajevskom filharmonijom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Sinfoniettom Baden (Baden bei Wien - Austrija), Kamernim simfonijskim orkestrom Zenica, Opernim orkestrom Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Kamernim orkestrom 2007. – čiji je osnivač.

Od 1995. je orguljaš sarajevske Katedrale, a od 1996. orguljaš katedralnog mješovitog hora Josip Stadler. Član je i osnivač Napretkovog trija Magis.

Od 2009. je dopredsjednik HKD Napredak, a od jula 2011. godine obavlja funkciju direktora Narodnog pozorišta Sarajevo.
 Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

Novogodišnji koncert 2013

Novogodišnji koncert 2013

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.