12. Januar 2012. 20:00

KONCERT

Jure Cerkovnik - gitara

Jure Cerkovnik (21) počeo je svirati sa sedam godina, a u trinaestoj već je snimao za nacionalnu televiziju i radio, RTV Slovenija.

Uzimao je časove gitare kod prof. Anton Črnugelja s kojim je radio gotovo deset godina, tokom svog osnovnog školovanja u muzičkoj školi „France Šturm“ i srednjoškolskog obrazovanja na „ Konzervatoriju za muziku i balet“ u Ljubljani.

 

U klasi je svjetski poznatih i uglednih gitarista. Već treću godinu živi u Beču, gdje je nastavio studije na „Sveučilištu za muziku i scenske umjetnosti.“

Prvi solo nastup imao je sa šesnaest godina i do sada je nastupao na festivalima gitare u Sloveniji, Francuskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Češkoj, Srbiji, Bosni ...
Godine 2008. debitirao je kao solist sa simfonijskim orkestrom „Simfonika“ Joachima Rodriga u „Fantasia para un Gentilhombre“.

Dobio je brojna priznanja na takmičenjima u Evropi kao što su:“Sarajevo International Guitar“(Bosna, 2011); „Anna Amalia“(Njemačka, 2009); “Andres Segovia“(Njemačka, 2008); „Concorso Europeo di Chitarra Classica Citta di Gorizia“ (Italija, 2005, 2007); „Forum Wien“ (Beč - Austrija, 2006); “Mürski festivalu“ (Slovenija, 2009); “Guitar Festival Kutna Hora“ (Češka, 2009).

U duetu sa Sandrom Stern i Jurom Demšarom, također je osvojio brojne nagrade. Godine 2009. dobio je „Škrjančevu nagradu“, što je najviše priznanje u Sloveniji za umjetnike u toku srednješkolskog obrazovanja.

 

Njegov repertoar je veoma raznolik. Nastupa sa klasičnim djelima svih razdoblja od renesanse, baroka do moderne. U njegovom repertoaru zastupljene su španska i slovenska muzika. U posljednje dvije godine oduševljen je jazz muzikom, pa nastupa ponekad sa vlastitim aranžmanom različitih jazz standarda.

Pohađao je masterclasses širom Evrope u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Austriji, Njemačkoj, Republici Češkoj, Italiji sa poznatim profesorima kao što su Carlo Marchione, Lorenzo Micheli, Judicaël Perroy, Zoran Dukić...


Ralf Kircher - dirigent

Pohađao je studije kompozicije, orkestarskog i horskog dirigiranja, korepeticije i udaraljki na "Universität für Musik" u Beču na kojem je diplomirao 1994. godine kao najbolji u klasi. Nagrađen je za izuzetna dostignuća od strane austrijskog Ministarstva za obrazovanje i umjetnost.

Već deset godina živi i radi u Finskoj gdje kombinira austrijsku muzičku tradiciju sa savremenim umjetničkim pristupom . Dirigirao je vodećim finskim orkestrima poput Finskog radijskog orkestra, Helsinškom filharmonijom i drugima. Nastupao je širom Skandinavije radeći sa švedskim i norveškim radijskim orkestrima.

Tokom protekle sezone Ralf Kircher je uspješno debitirao s Bruckner orkestrom iz Linza. Na operskom festivalu Savonlina, učestvovao je s Wagnerovom operom "Tristan i Izolda". U novembru 2004. godine Ralf Kircher je nagrađen sa "Chivas Baton" dirigentskom nagradom za izvanredan doprinos na polju muzike i dirigiranja u Evropi.

Pored toga što je aktivni dirigent, Ralf Kircher nastupa i kao solista na udaraljkama. Svirao je na koncertima i turnejama sa austrijskim orkestrima poput Bečke filharmonije, Bečkim simfoničarima i orkestrom Bečke državne opere.

 Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

Dan Evrope 2015, Vijećnica

Dan Evrope 2015, Vijećnica

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.