04. Novembar 2011. 20:00

KONCERT

Samra Gulamović – dirigent

Rođena u Sarajevu. Osnovnu i Srednju muzičku školu završila u Sarajevu, nakon čega upisuje Muzičku akademiju na odsjeku za kompoziciju i dirigovanje u klasi red. prof. Teodora Romanića. Još kao student (1995-1997. god) radila kao dirigent Operskog hora Narodnog pozorišta u Sarajevu. 1995. godine počinje raditi kao umjetnički rukovodilac sarajevskog vokalnog okteta "Preporod" sa kojim prezentira bosanskohercegovačko kulturno stvaralaštvo širom Bosne i Hercegovine, u Austriji, Njemačkoj, Turskoj, Maroku...

U produkciji Javnog Servisa BHT 2003. godine ansambl je izdao svoj prvi CD.

1997. godine odlazi u Francusku na seminar za dirigente i tada prvi put, van Bosne i Hercegovine, održava koncert sa Internacionalnim simfonijskim orkestrom A.I.D.I.M.O.S. u Bazelu (Švicarska), 1999. god u Lionu (Francuska).

Osnivač je Ženskog vokalnog ansambla "Allegro". Prvi put, ansambl se predstavlja na međunarodnom nivou na Kipru 1999. godine, a najznačajnije nastupe sa Allegrom bilježi u junu 2001. godine na Internacionalnom muzičkom festivalu u Fivizzanu (Italija), gdje osvaja Prvu nagradu, a poslije toga i Prestižnu Srebrnu medalju na Horskoj olimpijadi, najvećem takmičenju horova u svijetu, u Koreji 2002. god. Uspjesi se nastavljaju i osvajanjem druge nagrade – Srebrne diplome, na Internacionalnom festivalu "Isola del Sole" Grado, Italija 2003. godine, kao i prvo mjesto u kategoriji vokalni ansambli na I Internacionalnom festivalu horske muzike "Lloret de Mar" u Španiji 2007. godine.

1998. godine održala je javni diplomski koncert sa orkestrom Sarajevske filharmonije. Po završetku Muzičke akademije, počinje sa radom kao asistent-dirigent u Sarajevskoj filharmoniji.

2008. godine završava postdiplomski studij u klasi red.prof. Julia Marića čime stiče zvanje magistra dirigovanja.

Časopis "Žena 21" je proglasio za najuspješniju ženu iz oblasti Umjetnosti za 2001. godinu.

2008. godine dobitnica je nagrade "Sloboda" koju dodjeljuje Centar za mir Sarajevo za doprinos humanizmu, borbi za ljudska prava i slobodu u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu.

Do sada je sa Sarajevskom filharmonijom dirigovala preko 100 koncerata u Bosni i Hercegovini (Sarajevu, Mostaru, Brčkom, Goraždu, Tuzli, Zenici...), kao i koncerte u Ljubljani (Slovenija) 1999. godine i u Potenzi (Italija) 2005. godine.

Od 2008. godine obavlja funkciju direktora Sarajevske filharmonije.

 

Alena Baeva - violina

Alena Baeva je jedan od najvećih talenata svoje generacije. Svirala je s orkestrima poput Academije St. Martin u Fieldsu, Simfonijskim orkestrom Tokio, Orkestrom Marinsky teatar, Simfonijskim orkestrom Varšava, Radio orkestarom Njemačke filharmonije, Moskovskim solistima, Ruskim nacionalnim orkestrom pod dirignetskom palicom Sir Nevilla Marrinera, P. Berglunda, S. Skrowaczewskog, J. Maksimyuka, A. Lazareva i V. Fedosseyeva. Najčešće u kamernom orkestru svira sa Jurijem Bashmetom i Alexanderom Kniazevom, kao i sa Alexanderom Melnikovim i Alexandrom Rudinom.

Njeni nedavni nastupi, na koje je pozvao Valerij Gergijev, uključuju recitale u novoj koncertnoj dvorani Mariinsky u St. Petersbourgu, zatim u pozorištu de la Ville u Parizu i recital na Ravinia festivalu u Chicagu, kao i simfonijski debi u Danskoj i nastup Švicarskoj sa Tchaikovsky simfonijskim orkestrom. Godine 2010. imala je turneju u Velikoj Britaniji s Tchaikovsky simfonijskim orkestrom koja je bila vrlo uspješna i dobila odlične novinske kritike. Tekuću sezonu obilježava turneja u Japanu, koncerti sa Orkestrom Osaka Century, Simfonijskim orkestrom Tokio.

Nastupi Alene Baeve zabilježeni su i objavljeni u medijima: Mezzo, Arte, TV Kultura, Francuska Muzika, Radio BBC, Radio WXQR u New Yorku, i drugim TV i radio stanicama u Japanu, Švicarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, itd. Nakon osvojene prve nagrade na prestižnom natjecanju Wieniawski u Poznanu 2001. sa samo šesnaest godina, osvaja i Grand-prix u Moskvi Paganini 2004. kao i zlatnu medalju u Japanu 2007. Iste godine osvojila je "Triumph" nagradu, a od 2009. godine stipendista je "Orpheum" Fonda u Švicarskoj.

U Kazahstanu je sa pet godina počela svirati violinu sa O. Danilovom. Školovala se u Moskvi kod profesora Eduarda Gracha u periodu 1995-2002. godinae, gdje je završila srednje usmjereno obrazovanje i Tchaikovsky konzervatorij. Nekoliko godina kasnije violinistica je sarađivala sa M. Rostropovičem, S. Mintzom, B. Garlitsky i Idom Haendel. Od 2007. godine sarađuje sa Seiji Ozawa akademijom u Švicarskoj. Iza sebe ima preko 35 koncerata, a također voli svirati i kamernu muziku.

Trenutno Alena Baeva svira na Antonio Stradivari violini, koja je u vlasništvu Ruske državne kolekcije.Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

Alena Baeva

Alena Baeva

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.