10. Decembar 2009. 14:00

KONCERT ZA DJECU

Sarajevska filharmonija će u četvrtak 10. decembra 2009. godine u sali Narodnog pozorišta Sarajevo sa početkom u 14:00 sati izvesti simfonijsku bajku za djecu "Peća i vuk" S.Prokofieva, komponovanu za pripovjedača i orkestar.

Zanimljivu i duhovitu priču o hrabrom dječaku koji uspijeva uhvatiti velikog i strašnog vuka, pripovjedati će Mario Drmać, a pojedine životinje u priči predstaviti će se muzičkim instrumentima. Uz pomoć lajtmotiva djeca uče povezati zvuk instrumenata sa određenim likom, što je svakako prvi korak na privikavanje djece na šarolik svijet i jezik muzike.

Ova simfonijska bajka doživjela je brojne izvedbe i snimke, među kojima je i animirana verzija Walta Disneya. U ulozi pripovjedača su se tokom godina izmjenila velika imena kao što su Leonard Berstein, Kirstie Alley, Sean Connery, Patrick Stewart, Sting i David Bowie. Zanimljivo je da je 2004. godine nagradu Grammy osvojila nova izvedba ove priče u kojoj se kao pripovjedači pojavljuju Bill Clinton, Michael Gorbačov i Sophia Loren.

Pa ako vas zanima hoće li i ovog puta mali i hrabri Peća uspjeti uhvatiti zlobnog vuka,
dođite u Narodno pozorište!

 Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

Kvartet gitara

Kvartet gitara

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.