19. Februar 2010. 20:00

KONCERT

CHARLES ANSBACHER, dirigent

Rođen je u SAD 1942. godine. Diplomirao je na Brown Univerzitetu 1965. godine, a doktorirao 1979. godine na Univerzitetu Cincinnati.
Muzičko obrazovanje je usavršavao kod Brune Moderne u Salzburgu, zatim kod Max Rudolfa, Pierra Bouleza i drugih. U periodu od 1970. do 1989. godine stalni je dirigent i umjetnički direktor Colorado Springs simfonijskog orkestra gdje je imenovan za laureata dirigenata. Osnivač je i dirigent Boston Lendmarks Orchestra.
Nastupao je širom Centralne Evrope (Bratislava, Budimpešta, Odesa, Moskva, Bečkoj državnoj operi, Koncerthausu u Beču...). Često je dirigovao Bečkim kamernim orkestrom i Orkestrom Bečke državne opere. Njegove osobne izvedbe repertoara od Hajdna i Mocarta do Rostakovića, Stravinskog, Coplanda i Bernsteina, osvojile su publiku širom svijeta.
Za počasnog šefa dirigenta Sarajevske filharmonije proglašen je 1996. godine.
Organizovao je međukulturalnu razmjenu, poput dovođenja Sarajevske filharmonije u Italiju i Austriju, dirigovao je svjetsku premijeru Mandela Portrait u Johanesburgu u Južnoj Africi, a zatim taj isti komad izveo u Americi 2004. godine. Dirigovao je Jerusalem simfonijom sa palestinskim solistom Saleem Abboud-Ashkarom u decembru 2005. godine.
Svoje talente je posvetio proširivanju dostupnosti i uticaja umjetnosti kroz inovativne programe koji su usmjereni na potpunije integriranje umjetnosti u svakodnevni život.


BERNARDA FINK - INZKO, mezzosopran


Iako rođena u Buenos Airesu u Argentini, Bernarda Fink-Inzko slovenačkog je porijekla. Svoje vokalno i muzičko obrazovanje stekla je na „Instituto Superio de Arte del Teatro Colón“ u Buenos Airesu. Osvojila je prvu nagradu na takmičenju Nuevas Voces Líricas 1985. godine nakon čega se seli u Evropu.
Pjevala je sa vodećim orkestrima: Bečka filharmonija, Londonska filharmonija, Filhamonija Radio Francuske, Nacionalni orkestar Francuske, Engleski barokni solisti, Muzičari Luvra i Musica Antiqua Köln. Nastupala je sa dirigentima poput René Jacobs, Philippe Herreweghe, John Eliot Gardiner, Nikolaus Harnoncourt, Trevor Pinnock, Neville Marriner, Marc Minkowski, Roger Norrington, Mariss Jansons, Valery Gergiev, Colin Davis i Riccardo Muti.

Nastupi Bernarde Fink u Grand Théâtre de Génève, Czech National Opera, The Nederlandse Opera, operske kuće Montpelliera, Innsbrucka, Barcelone, Salzburga i Teatro Colón ocijenjeni su pozitivno od strane muzičke kritike.

Recitali Bernarde Fink uključuju nastupe u slavnim dvoranama poput Concertgebouw, Carnegie Hall, Vienna Konzerthaus, Sydney Opera House i dvorani Slovenačke filharmonije.

Snima za Harmonia Mundi i Hyperion Records.

 Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

Mario Drmać i Samra Gulamović

Mario Drmać i Samra Gulamović

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.