05. Februar 2010. 20:00

KONCERT

Toshihiro YONEZU, dirigent

Rođen je 1972. godine u Aichi, Japan. Diplomirao je i magistrirao na Aichi univerzitetu na odsjeku za muziku, gdje je pored muzičkog obrazovanja studirao i klavir. Nastavio je svoje studije orkestarskog dirigovanja na prestižnom Koledžu za muziku u Tokiju sa profesorima Jun-ichi Hirokami, Kazue Kamiya, Yuji Yuasa i Daisuke Soga.
Učestvovao je na brojnim kursevima za dirigovanje širom Evrope uključujući internacionalni „Musica Riva Festival“ 2002. i 2003. godine u Italiji, internacionalnu ljetnu akademiju „Prag-Beč-Budimpešta“ 2004. godine u Austriji i Internacionalnu akademiju za dirigovanje u Portorožu 2005. godine.

Dobitnik je medalje časti i Bruno Walter Nagrade za najboljeg dirigenta na međunarodnom takmičenju za dirigovanje, Lugano 2008.
Svoj prvi debi u Evropi imao je na posebnom koncertu sa programom Mocartovih djela u izvedbi Slovenačke filharmonije. Odmah poslije ostvarenog uspjeha, Yonezu je izabran za dirigenta na koncertu čiji je domaćin bila ambasada SAD u Ljubljani, a čiji program je uključio i koncert David Hardya, prvog čelistu Nacionalnog simfonijskog orkestra Washington. U februaru 2008. godine Yonezu diriguje Slovenačkom filharmonijom na Internacionalnom festivalu Sarajevska zima.

Po preporuci Georga Pehlivaniana, Toshihiro Yonezu je od septembra 2006. godine imenovan za asistenta muzičkog direktora Slovenačke filharmonije.


Zoran MITEV, fagot


Završio je Srednju muzičku školu u Skoplju, kod profesora P. Trajkovskega. Studij nastavlja na ljubljanskoj Muzičkoj akademiji (AG) u klasi profesora Božidara Tumpeja, gde 1987. godine diplomira sa najvišom ocjenom.
Usavršavao se na ljetnjim kursevima kod poznatih profesora fagota J.Vajda u Budimpešti i V.Popov u Moskvi. Specijalizira na Muzičkoj akademiji u Grazu (1988-1991) u klasi profesora R.Frodla i B.Kovacza. Već u tom vremenu studija, osvaja više prvih nagrada na tadašnjim republičkim i saveznim takmičenjima, kao i dvije nagrade na Takmičenju mladih muzičkih umjetnika u Zagrebu. Učestvovao je na međunarodnim takmičenjima u Toulousu, Münchenu i Pragu. Kao student i diplomant ljubljanske AG dobio je dvije studentske Prešernove nagrade (1984. i 1986.).

U svojoj bogatoj umjetničkoj karijeri, kao solista i kamerni muzičar, nastupao je i sarađivao sa mnogim priznatim umjetnicima, sa orkestrom Makedonske filharmonije, svim slovenačkim orkestrima, te na mnogim uglednim festivalima poput Romus-Rovinj, Ohridsko let, Ljubljanski letnji festival, Wien Modern, Skopsko leto, Muzički septembar-Maribor, Lubeničke večeri-Cres, Festival-Bled, Črnuški septembar-Ljubljana i dr.
Bio je suosnivač Novog ljubljanskog tria, prvi član duvačkog tria i kvinteta SLOWIND kao i duvačkog tria Slovenske filharmonije.

Izdao je veći broj CD-a, a neki od njih su: PRO MUSICA Nova – 2005., Duvački trio Slovenske filharmonije-2006., Koncerti za fagot i orkestar sa orkestrom Slovenske filharmonije i dirigentom Antonom Nanutom-2008.

Od 1984. - 1992. godine Zoran Mitev je bio solo fagotista u orkestru Opere i baleta SNG Ljubljana, a zatim je umjetnički put nastavio kao solo fagotista u orkestru Slovenske filharmonije.
Uspješno se bavi i pedagogijom kao profesor fagota na kursevima u okviru Festivala »Črnuški septembar«, te kao mentor za fagot i kamernu muziku na prestižnom međunarodnom Festivalu OFF u Izoli.

 Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

Otvaranje sezone 2014-2015. Lovro Pogorelić

Otvaranje sezone 2014-2015. Lovro Pogorelić

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.