14. Januar 2010. 20:00

KONCERT

Bečki klasičari

Druga polovina XVIII i početak XIX stoljeća je jedna od najznačajniji epoha u historiji muzike.
To je vrijeme u kojem se u potpunosti formira simfonija kakvu poznajemo danas. Bilo je ovo plodonosno razdoblje u kojem su se formirali novi oblici sonatno- simfonijskog ciklusa, kamerne i koncertne muzike.

Nesumnjivo je da ovo razdoblje predstavlja najviši stepen u razvoju muzike i kao takvo ostaje zabilježeno kao razdoblje klasicizma. Razdoblje idealne ljepote, ekvilibrija, ekspresivne neposrednosti i formalne-savršene- jednostavnosti.

Utemeljitelji ove epohe živjeli su i djelovali u Beču što će odrediti ovaj period kao period bečkih klasičara. Bili su to dobri "tata" Haydn, senzibilni mladalački genije Mozart i veliki, vjerovatno najveći, Beethoven.

Večerašnji koncert je posvećen njima.

Uvertira Coriolan sa ratnim žarom koji poklekne pred čovječnošću.

Haydnov koncert za orkestar i trubu u Es-duru koji spada u njegova najznačajnija djela i koji je izmjenio poimanje trube kao solističkog instrumenta.

Te na kraju, 40 Mozartova simfonija, koja je s razlogom dobila epitet "velika".
Simfonija savršene preciznosti ali i spontanosti, strogog formalizma sa jedne i srčanosti sa druge strane. Mozartova lična priča koja slavi ideju univerzalnog humanizma. Simfonija koja će odolijevati vremenu dokle god vremena bude.

Neka ovaj koncert, svojim repertoarom, bude potvrda vrijednosti koje Sarajevska filharmonija, zajedno sa Vama, želi vratiti i njegovati.

Da nam Nova 2010. bude godina iz koje ćemo izaći dostojanstveni i uspravni!

Samra Gulamović
 Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

David Panzl

David Panzl

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.