01. Oktobar 2009. 20:00

KONCERT

Sarajevska filharmonija će u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog križa/krsta Sarajevo prigodnim koncertom obilježiti 150-tu godišnjicu istorijske bitke koja je dovela do nastanka najvećeg humanitarnog pokreta u svijetu.
Zadovoljstvo nam je ovaj koncert pokloniti publici Sarajeva uz slobodan ulaz

Koncert se održava uz podršku Ambasada Austrije, Francuske, Italije i Švicarske


Odjeci Solferina

Odjednom zatreštaše trube, zapucaše puške, zagrmiše topovi...

Sav užas bitke kod Solferina se ukaza.

Pa ipak, prava strahota tog 24. juna 1859. godine nastupila je kad su utihnuli zvuci bitke kako bi ih zamijenio hor srceparajućih jauka povrijeđenih i ranjenih vojnika u samrtničkoj agoniji.

I dok su malobrojne sanitetske službe posustajale pritisnute obimom zadataka, desetine hiljada vojnika je ležalo razasuto po bojnom polju sa malo ili nimalo nade da će im stići utjeha.

Jedan čovjek, slučajni svjedok bitke, zaprepašten tim prizorom, koračao je kroz dim od baruta i krhotine i započeo sa improvizovanim pružanjem pomoći sa ograničenim sredstvima koja je imao pri ruci. Danima je poticao lokalno stanovništvo da pomognu medicinskom osoblju i da pruže pomoć bez diskriminacije ranjenim Austrijancima, Francuzima i Italijanima.

Ovaj događaj je promijenio tog čovjeka - Henry Dunant-a, u tolikoj mjeri da je on najbolje godine svog života posvetio nastojanju da svijetu ispriča o svom iskustvu iz Solferina te da oživotvori / ostvari svoje odvažne humanitarne ideje. Njegova vizija o pružanju pomoći ranjenim vojnicima na bojištu od strane priznatih neutralnih društava postala je stvarnost u njegovoj rodnoj Ženevi i uspjela je da obuhvati skoro svaku naciju u svijetu.

Koncert u Narodnom pozorištu u organizaciji MKCK i Sarajevske filharmonije će zasigurno pobuditi sjećanja na bitku kod Solferina - rastuću napetost, dramu, golemu bol, mučnu tutnjavu bitke... Međutim, budući da slavimo ne bitku već ideju Crvenog krsta / križa koja je iz nje proistekla, tu će biti takođe i poletne muzike koja će odzvanjati odlučnošću, nadom, idealima, dobrotom i humanošću Dunanta i ostalih u humanitarnoj akciji.

150 godina poslije, ideja rođena u Solferinu još uvijek odzvanja: Gdje god i kad god postoji patnja, svi mi - pojedinačno i kolektivno, smo pozvani da krenemo u akciju.Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

Ning Feng

Ning Feng

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.