07. Februar 2009. 20:00

KONCERT - Otvaranje festivala Sarajevska zima 2009.

Marko IVANOVIĆ, dirigent

Rođen je 1976. godine u Pragu, Češka republika. Studirao je kompoziciju na praškom Konzervatorijumu u klasi prof. Jiří Kollert i prof. Ivan Kurz, a kasnije i na Akademiji muzičkih umjetnosti u Pragu u klasi prof. Václav Riedlbauch. Absolvirao je 2002. godine kamernom operom "Devojka i smrt" nagrađenom na festivalu Opera 2003.
Kao dirigent sarađuje sa mnogim češkim i inostranim orkestrima: Praškim simfonijskim orkestrom, Praškom kamernom filharmonijom, Državnom filharmonijom Brno, Filharmonijom B.Martinů Zlín, Plzenskom filharmonijom, Filharmonijom Hradec Kralove, Češkim studentskim orkestrom, Filharmonijom Slaska Katowice (Poljska), Toyama academy orkestrom (Japan), Agon orkestrom, Kamernim orkestrom praških filharmoničara i dr.
Takođe je saradjivao sa vodećim češkim vokalnim ansamblima i horovima: horom Praške filharmonije, Filharmonskim horom iz Brna, Praškim kamernim horom, Scholom Gregorianom Pragensis, Praškim mješovitim horom.
Kao dirigent Praškog mješovitog hora, 1998. godine osvaja zlatnu medalju na Medjunarodnom takmičenju mješovitih horova Shirat Hayamim u Netanyi u Izraelu, a 2003. godine 3. nagradu i titulu laureata na Medjunarodnom dirigentskom takmičenju Gregora Fitelberga u Katovicama (Poljska).
Kao autor ozbiljne muzike saradjuje sa vodećim češkim ansamblima i njegove kompozicije je moguće čuti u koncertnim salama i na festivalima u Češkoj republici i inostranstvu. Kao kompozitor filmske muzike saradjivao je na dokumentarnim filmovima Ctibora Turbe (Konec dialogu, Cirkus Alfréd, Festival pouličního divadla), na animiranim filmovima iz koprodukcije Češke televizije i FAMU (Kamenný kruh, Až do rána, Trojská válka, Podobizna) ili na filmu J. Vejdělka "Sladkosti" (nagradjen na FAMFEST-u 2000.)
Radi kao asistent na Akademiji muzičkih umjetnosti u Pragu, a od jeseni 2006. godine zaposlen je kao dirigent opere Narodnog pozorišta u Pragu.


Bohuslav MATOUŠEK, viola

Rođen je 1949. godine u Havlickuv Brodu (Češka Republika). Jedan je od vodećih predstavnika savremene češke muzike i solista na violini i violi. Svoj talenat pokazuje javnosti već kao dijete i to kao dobitnik brojnih nagrada na nacionalnim takmičenjima. Između 1967. godine i 1972. godine studira u klasi Jaroslava Pekelsky na “Vaclav Snitil” muzičkoj akademiji u Pragu. Godine 1970. osvaja posebnu nagradu žirija na Internacionalnom takmičenju Tibor Varga za violinu, kao i švicarsku stipendiju koju koristi tokom cjelogodišnjeg studija na “Wolfgang Schneiderhan” u Luzernu. Postiže još jedan veliki uspjeh osvajanjem prve nagrade na prestižnom „Spring International Competition“ u Pragu 1972. godine.

Godine 1977. pozvan je u Japan i angažovan kao solista i voditelj “Tokyo Nippon Yomiuri” Simfonijskog orkestra, gdje svira pod dirigentskom palicom istaknutih međunarodnih dirigenata kao što su Celibidache, Kurt Masur, Zubin Metha, Bernstein i drugi. Nakon povratka iz Japana u 1980. godine, nastavlja svoj rad kao solista i lider “Stamic Kvarteta” koji ima impresivnu listu od preko 60 snimljenih CD-a kao i dvije nagrade Grand Prix du Disque.
Od 1995. godine, kada napušta Stamic Kvartet, Buhuslav Matoušek se poptuno posvećuje svom solo radu i koncertnim nastupima. Njegov opsežni repertoar obuhvata djela u rasponu od ranog razdoblja baroka do savremene muzike.

Njegova diskografija obuhvata sedam LP ploča i osamnaest CD-a. Među najnovijim snimcima su četiri seta CD-a, kompletna djela za violinu i klavir, koji su objavljeni na svjetskoj premijeri u maju 1999. godine. Ovi snimci, na kojima Matoušek surađuje s pijanistom Petr Adamec, stvorili su iznimno moćni val pažnje među kritičarima i javnošću. Dokazi su kritike koje je primio u vodećim časopisima muzike (The Strad, Klassik heute, Repertoar, Le Monde dela Musique, Fono Forum Harmonie, Prager Zeitung), a iznad svega po popisu nagrada koje je snimka i dobila. Ovo uključuje i Klasičnu nagradu za najbolju izvedbu kamerne muzike u Češkoj 1999. godine i 2001. godine na Cannes Classical Award u kategoriji kamerne muzike 20. stoljeća. Snimka je bila proglašena diskom 2000. godine od strane američkog Internet časopisa “Klasika danas”.
Bohuslav Matoušek poseban afinitet za umjetnički izraz djela Bohuslava Martinůa pokazuje u svojim preformansima u Zlini, u septembru 1999. godine, sa Bohuslav Martinů filharmonijom.
Također je redovan gost Češke filharmonije i „Spring International Competition“ u Pragu.Video

Sarajevska filharmonija 2016

Sarajevska filharmonija 2016

Fotogalerija

Dirigentica Gulamovic i solisti

Dirigentica Gulamovic i solisti

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.