09. April 2009. 20:00

KONCERT

Charles ANSBACHER, dirigent

Rođen je u SAD 1942. godine. Diplomirao je na Brown Univerzitetu 1965. godine, a doktorirao 1979. godine na Univerzitetu Cincinnati.
Muzičko obrazovanje je usavršavao kod Brune Moderne u Salzburgu, zatim kod Max Rudolfa, Pierra Bouleza i drugih. U periodu od 1970. do 1989. godine stalni je dirigent i umjetnički direktor Colorado Springs simfonijskog orkestra gdje je imenovan za laureata dirigenata. Osnivač je i dirigent Boston Lendmarks Orchestra.
Nastupao je širom Centralne Evrope (Bratislava, Budimpešta, Odesa, Moskva, Bečkoj državnoj operi, Koncerthausu u Beču...). Često je dirigovao Bečkim kamernim orkestrom i Orkestrom Bečke državne opere. Njegove osobne izvedbe repertoara od Hajdna i Mocarta do Rostakovića, Stravinskog, Coplanda i Bernsteina, osvojile su publiku širom svijeta.
Za počasnog šefa dirigenta Sarajevske filharmonije proglašen je 1996. godine.
Organizovao je međukulturalnu razmjenu, poput dovođenja Sarajevske filharmonije u Italiju i Austriju, dirigovao je svjetsku premijeru Mandela Portrait u Johanesburgu u Južnoj Africi, a zatim taj isti komad izveo u Americi 2004. godine. Dirigovao je Jerusalem simfonijom sa palestinskim solistom Saleem Abboud-Ashkarom u decembru 2005. godine.
Svoje talente je posvetio proširivanju dostupnosti i uticaja umjetnosti kroz inovativne programe koji su usmjereni na potpunije integriranje umjetnosti u svakodnevni život.
 

 

Ida GAMULIN, klavir

Završila je studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. J.Muraia. Magistrira 1982. godine nakon čega nastavlja svoje usavršavanje u inostranstvu sa R.Kererom u Wiemaru, te S.Kovacevichem, J. Lillom i A Fisherom u Londonu.
Dobitnica je mnogih nagrada uključujući nagradu "Svetislav Staničić" 1980. godine na Jugoslovenskom takmičenju, Specijalne nagrade na festivalu u Fraiburgu 1984., najveće nagrade za kulturu Hrvatske "Milka Trnina", kao i nagrade "Mayra Hess" u Londonu 1983. godine. Nakon ovog londonskog debija slijedi poziv u Queen Elizabet Hall 1985. i 1987. godine. Od tada započinje zapaženu međunarodnu karijeru.

Nastupala je solistički i uz orkestre u gotovo svim evropskim zemljama, kao i u Rusiji i SAD sarađujući s uglednim dirigentima Carlom Richterom, Helmutom Haenchenom, Nikolajem Aleksejevim, Urošem Lajovicom.
Snimala je za BBC, CBS, France Musique, S.A. Radio, Bayerische Rudfunk. Prvu ploču snimala je u Lodonu (EMI-Mava), te snima i za Jugoton, Croatia Records i HRT. Njena snimka Brahmsove sonate u fis-molu uvrštena je među najbolje izvedbe Brahmsa u američkom Classical music katalogu.
Ugledna hrvatska kompozitorska imena kao što su Papandopulo, Kelemen, Klobučar, Kuljerić, Josipović i Šipuš na njen poticaj napisali su kompozicije koje je s uspjehom praizvela.

Od 1989. godine Ida Gamulin je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a od 2004.
je članica žirija međunarodnih pijanističkih takmičenja i predsjednica Hrvatske EPTE.

Posebno inerpretativno umijeće ove vodeće hrvatske pijanistice već punih 15 godina plijeni podjednaku pažnju hrvatskih i inostranih ljubitelja muzike.
 Video

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Sarajevska filharmonija promo spot 2013

Fotogalerija

U školi

U školi

Audio

Prijava na newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i pretplatite se na newsletter Sarajevske filharmonije.